Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Äkta napolitansk pizza i hemmet – så gör du

Vad som imponerar på en bekantskapskrets kan såklart skilja sig åt.
En sak är dock säker – att på hemmaplan kunna briljera med genuina pizzakunskaper, det river ner applåder från de flesta vännerna som har smaklökarna i behåll.

På Amazon.se kan du hitta ett brett utbud av olika typer av pizzaugnar

I Sverige och i det svenska språket är ordet “pizza” belagt sedan 1960-talet, men redan i 1500-talets Neapel avsågs det som en skapelse i form av ett runt platt bröd med fyllning på. I dag finns det mängder av olika pizzatyper, det känner vi alla till. Oavsett om du bor i en liten by i Skåne eller långt upp i de norrländska skogarna så finns det lokala hak som satt sin egna prägel på pizzan.

Det är emellertid inte förrän på senare år som den verkliga trenden kring att ta de genuina ingredienserna in i sitt eget hem har slagit ordentligt. Och det är på äkta napolitanskt vis som degen ska tillagas om man ska gå på vad folket i stugorna anför i sociala medier och hur snacket på stan går.

San Marzano och buffelmozzarella

Så hur går det egentligen till? Du eftersträvar en botten som är karaktäristiskt seg men samtidigt frasig, en tjock kant fylld av luftbubblor likt ett leopardmönster och en ljuvlig tomatsås baserad på hela italienska San Marzano-tomater. Utöver detta finns det bara ett val av ost om du ska göra det rätt – färsk buffelmozzarella, allra helst gjord samma dag men samma vecka fungerar också.

Här är ett recept på äkta italiensk pizza (enligt AVPN, Associazione Verace Pizza napoletana). Klicka för att komma till ingredienser och tillvägagångssätt. 

Nedan tipsar vi om ugnar och verktyg som hjälper dig att göra den perfekta pizzan i ditt eget hem.


Pizzaugn, Alfa One

Pris: 14 202 kronor
En mobil pizzaugn på 54 kilo, fullfjädrad för att kunna tillaga din pizza på cirka 90 sekunder i 450-500 graders värme. Att skruva ihop den tar bara fem minuter och sedan värms den upp på tio minuter. Sedan kan pizzafesten börja!

Här kan du läsa mer om och köpa pizzaugnen Alfa One.


Pizzaspade, Falci

Pris: 385 kronor
För att kunna hantera degen och pizzan på bästa sätt i en ugn som är våldsamt varm gäller det att ha en bra pizzaspade till hands. Den här pizzaspaden med trähandtag, tillverkad i Italien, är gjord för alla typer av ugnar. 

Här kan du köpa en pizzaspade från Falci.


Pizzaugn, Ooni fyra

Pris: 3 833 kronor
En praktisk pizzaugn som bara väger 10 kilo, fullt utrustad för att komma upp i temperaturer upp emot 500 grader. De utfällbara benen går enkelt att vika ihop för att göra ugnen mindre och den är således perfekt att kunna frakta till sommarstugan över semestern.

Här kan du läsa mer om och köpa pizzaugnen Ooni fyra.


Pizzakit, Pizzacraft

Pris: 1 647 kronor
Om du inte är beredd att investera i en hel pizzaugn finns det fortfarande lösningar för att nå nära inpå samma resultat, med hjälp av rätt redskap och din befintliga grill där hemma. I det här pizzakitet får du med en pizzasten, spade, en omslutande aluminiumkonstruktion att lägga stenen på samt kolgaller. Sedan är det bara in med pizzan och stänga locket på grillen och vänta i tre till fem minuter innan din pizza är klar.

Här kan du läsa mer om och köpa ett pizzakit från Pizzacraft.


Pizzaspade i trä, Garcia

Pris: 225 kronor
En pizzaspade i trä kanske faller dig i smaken bättre än något annat. Funktionen är densamma men stilen en annan. Oavsett vad blir dina konster kring pizzaugnen enklare tillsammans med denna spade.

Här kan du köpa en pizzaspade i trä från Garcia.

På Amazon.se kan du hitta fler pizzaugnar