Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Allt du behöver veta inför vandringen

Äntligen är det dags för vandringssäsongen att börja.
Ledigheten kryper sig allt närmre och så även tiden till att bege sig ut i naturen.
Oavsett om du ska gå en dagstur eller en flerdagarstur så finns det tre viktiga saker att tänka på för att få ut det bästa av turen.
Vatten, fötter och packningen.

Allt för vandringsturen hittar ni här

Planerar du och dina vänner er nästa, eller kanske första, vandringstripp i sommar? Då har ni kommit till helt rätt ställe.

Det finns nämligen tre ting alla vandringsproffs tagit lärdom av, för att få det bästa utav naturupplevelsen. Det är nämligen hur man packar, hur fossingarna mår och att få i sig rätt mängd vätska utan att tynga ner ryggsäcken du bär.

Självklara saker kan tyckas, men mindre självklara att alltid lyckas med.

Men, vi guidar er till att bli riktiga vandringsproffs – även om du aldrig satt din fot i skogen tidigare.

1. Packa lätt

Oavsett om du ska ut och vandra i flera dagar eller bara för en dag så är det en god idé att packa så lätt som möjligt. Det kommer kännas nog i kroppen av att bara gå på knöliga stigar och vandra upp för backar och berg, en tung packning att bära på är det sista du behöver.

Att packa i sig har nästan blivit en sport bland inbitna vandrare och många av de är ständigt på jakt efter nya smarta packlösningar.

Idag finns en uppsjö av ryggsäckar, tält, kläder och mat– och vätskelösningar som alla är i det lättare slaget för en smidigare packning.

Tält som inte väger mer än 1 kilo och som smidigt monteras ner och upp, frystorkad mat och olika slags geler som tar lite plats i ryggsäcken och lättviktsryggsäckar med smarta fack för optimal förvaring.

Aldrig har det varit så lätt att packa lätt.

Vandringsryggsäck från Haglöf

Vandringsryggsäcken från Haglöf har ett Airback bärsystem som säkerställer ventilation och luftcirkulation i kontaktområdet runt ryggen. Har en Fluorkarbon-fri DWR-behandling för vatten- och smutsavvisande topp.

Ryggsäcken har en sidoficka med dragkedja som är tillgänglig under löpning samt fickor med dragkedja på höftbältet. Även optimal för all slags vandring med fäste för vandringsstavar och ishickor. Som om det inte vore nog är ryggsäcken även utrustad med ett dricksystem, kompatibelt med integrerat fack och slangstyrning på axelremmarna.

Frystorkad mat från REAL/DRYTECH 

Frystorkad pasta bolognese kanske inte låter så aptitligt? Men faktum är att det blir en riktig värmande och god måltid när du är ute på tur. Värm upp vatten med ett gasolkök som detta från outdoor-märket Esbit eller varför inte med hjälpa av ett tändstål, tillsätt sedan vattnet i påsen och rör om. Vänta några minuter och bon apetit. Snabbt, näringsrikt och tar knappt någon plats i din packning. Win win helt enkelt.

Ultralätt tält från Naturehike 

Det ultralätta tältet på 1,25 kilo från outdoor-märket Naturehike är lätt att installera, utlovas att monteras på 5 minuter och skyddar mot både mygg, sol och regn. Ett perfekt tält att ha med när ni ska ut på äventyr under flera dagar.

 

2. Fokus på vad du bär på fötterna

Det som ofta känns av först när du är ute och vandrar under en längre stund är fötterna. De kan börja kännas av i fotvalvet, blåsor och skavsår kan uppkomma och det kan helt enkelt bli en hel del störningsmoment.

En viktig sak att ha i åtanke är att när fötterna blir varma så svullnar det, att då ta ett par skor som passar dina fötter precis är en mindre bra idé. Ta hellre en eller två storlekar större skor.

Ett annat knep att ta till är att bära dubbla ullsockor för att minska risken för friktion och skavsår samt blåsor.

Viktigt också att hålla fötterna rena för att inte få infektioner vid öppna blåsor och sår. Lite alcogel och våtservetter samt skavsårsplåster är en god idé att packa med.

Vandringkängor från Salomon

QUEST ELEMENT GTX är vandringskängorna som tar dig över snirkliga stigar och okända platser.  De är vattentäta tack vare det högkvalitativa  GORE-TEX-fodret och håller värmen med nubuckläder. Contagrip TD-sulan ger ett exceptionellt grepp på en mängd olika ytor. Komfort – EnergyCell-tekniken i den vadderade mellansulan och ortholite-innersulan ger maximal komfort hela dagen. En känga som tar dig fram över djupa dalar och höga berg.

Vandringssockor i merinoull från DANISH ENDURANCE

3. Kom ihåg vätskan under vandringsturen

Mat kan vi ofta klara oss utan hyfsat länge, men vatten, det är en helt annan femma. Men hur ska vi då få i oss tillräckligt med vätska utan att behöva släppa på litervis med dunkar under turen? Jo, ta vara av dagens smarta teknik och nyttja naturen du är i.

Idag finns det nämligen flertalet smarta vattenflaskor med filter som kan rena vattnet från skogens bäckar och sjöar. Det finns även en uppsjö av tabletter med samma effekt, det är upp till dig vad som passar dig bäst.

Så istället för flera stora flaskor kommer du långt med en enda.

Vattenflaska med filter från Lifestraw Go 

Vattenflaska med filter från Lifestraw Go tar bort 99,9999 % av vattenburna bakterier, 99,9 % av vattenburna protozoanparasiter och har inga konstiga bismaker eftersom den inte innehåller några kemikalier eller jod.

Filtret och munstycket kan du enkelt lossna för en smidig rengöring.

Läs mer här om hur du kan rena vattnet vid exempelvis vandring eller vid kris.

Spana in fler outdoorprylar på Amazon.se här