Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Allt du vill veta om den populära finska sporten

Sporten som tagit många med storm – och häpnat andra.
Käpphästridning är här för att stanna med över 10 000 utövare i Sverige, en gren som öppnat upp ridsporten för fler.

Amazon.se har ett brett sortiment av sport och outdoor

Käpphästridning beskrivs som en sport för alla, där ekonomin aldrig behöver stå i vägen för möjligheten att utöva den. Dess popularitet har ökat explosionsartat sedan dokumentären ”Hobbyhorse Revolution – otyglade hästflickor släpper loss” där ett gäng finska tjejer berättar om hur hobbyn med käpphästar blivit deras livlina. Livlina från mobbning och en livlina för andrum och gemenskap med andra tjejer. Käpphästridningen blev något mer än en vanlig barnlek, det blev deras frizon från omvärlden. En frizon där de dikterar sina egna regler.

I Finland arrangeras det årligen flera tävlingar i sporten och mer än 10 000 aktiva utövare finns i landet. I Sverige har sporten vuxit för varje år och i år arrangerades en stor tävling i käpphästhoppning under Sweden International Horse Show. Tävlingen samlade över 20 ekipage från hela landet, men helgen innan hade 130 ekipage deltagit i kvalet inför Sweden International Horse Show. Så käpphästridning är här för att stanna.

Vad går käpphästridning ut på?

2019 öppnades den första officiella käpphäst arenan i Sverige. Det var i Fruängen som Sveriges första arena för käpphästridning öppnade då kommunen ville locka fler tjejer till spontan idrott. Idag finns det ingen mer officiell arena enbart för käpphästar, däremot finns det fler träningsbanor landet över. På Skansen erbjuder de barn och tonåringar att testa sporten där både bana och häst utlånas.

Sporten är lik traditionell hästridning, med grenar som dressyr och hoppning. Faktum är att sporten går ut på exakt samma vis men med en viss, och rätt stor skillnad. Det är ryttarens egna ben som får springa, skritta och hoppa.

Sporten passar även den händiga eller pyssliga personen då många utövare gör sina egna käpphästar och hinder. Ett stort plus med käpphästridning är att de knappt kostar något och är ett roligt sätt att få motion och rörelse på.

Allt du behöver för att börja med käpphästridning

Hinder för hoppträning

Det krävs timmar av träning för att få in snitsen på hoppen. Köp hem ett hinder du kan växla mellan olika höjder – vem vet, kanske ser vi dig på nästa års SM?

Klassisk käpphäst

En klassisk brun käpphäst med en otrolig lyster i pälsen, som gjord för dressyr. Bli elegantast på banan med denna vackra käpphäst.

Käpphäst i trä

En traditionell käpphäst helt i trä. En häst som kommer hålla tävling efter tävling.

Rosa käpphäst

Vill du och din käpphäst lysa upp banan? Då är denna goding din parhäst. Hoppa högst och skin längst.

Här kan ni spana in fler nödvändiga tillbehör till sporten