Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Altanbygge: Verktygen som sparar tid och ger ett bättre resultat

Sommar, sol och – byggprojekt
Planerar du att bygga en altan eller ett trädäck i sommar?
Här är 10 verktyg du inte kan vara utan.

Du hittar allt till altanbygget på Amazon 

Sommaren är i antågande och fjolårets byggexplosion av hemmasnickrande var bara början. Många passar på att använda semester eller lediga dagar till att bona om sitt hus och sin trädgård – och många väljer att anlägga en altan eller ett större trädäck. 

Det finns många saker att ta hänsyn till när du bestämt dig att anlägga ett nytt utomhusgolv – bygglov, stabiliteten i marken, val av virke och mycket mer.

Och valet av verktyg.

Det är fullt möjligt att använda dina gamla verktyg med fogsvansen, vattenpasset och skruvmejseln i högsta hugg. Men med rätt verktyg kan du göra jobbet både snabbare och få ett betydligt bättre resultat.

10 verktyg som hjälper dig att bli klar med ditt altanprojekt innan sommaren är slut

1. Mätinstrument

Här kan du köpa Bosch Professional Måttband

Här kan du köpa Metrie Måttstock 

När det kommer till att snickra och bygga av trä är det viktigt med noggrannhet och därför är pålitliga mätverktyg ett måste. Måttband ger ofta längre räckvidd än en måttstock, men välj då ett styvt så att det inte böjer eller rullar upp sig. Tumstock är annars ett populärt och pålitligt redskap. 

2. Vattenpass

Att använda ett laserverktyg när du sätter upp hyllor eller skåp hemma är ett mycket bra verktyg. Men vid altanbygge kan det vara lite knepigt – laser är nämligen mycket svårt att se i dagsljus. Så om du inte planerar att snickra på natten så är ett hederligt vattenpass en utmärkt och viktig kompis att ha. Dessutom är det bra att ha för en snabb kontrollmätning om det skulle behövas. 

Här kan du köpa Stanley Vattenpass

3. Vinkeljärn

Många hemmasnickare använder handtaget på den klassiska fogsvansen för att få raka linjer vilket fungerar alldeles utmärkt. Men ibland kan det vara både praktiskt och smidigt att ha ett vinkeljärn tillhands.

Här kan du köpa Stanley Vinkeljärn 

4. Fogsvans

Och på tal om fogsvans och räta linjer är det aldrig fel att ha en handsåg i arsenalen när det där dags för trallbygge. Välj en fogsvans med bra kvalitet och rätt ”tänder” för bästa sågförmåga. 

Svenska kvalitetsmärket Bahco, som bland annat legat bakom innovationer som rörtången och skiftnyckeln, har fogsvansar med ergonomisk design och tandning med långvarig skärpa. 

Här kan du köpa Bahco Fogsvans 

5. Gersåg

När vi ändå är inne på att såga så är en gersåg ett verktyg som sparar både tid, pengar och tålamod. Bara att mäta ut och såga för att sedan lägga alla de färdigkapade bitarna på plats innan du skruvar. Välj en gersåg med möjlighet att vinkla bladet – om inte för den altanen du bygger nu så för nästa spännande projekt. 

Här kan du köpa VONROC Gersåg 

6. Cirkelsåg

Det går naturligtvis också bra att lägga ut trallvirket, skruva fast det och sedan såga de utstickande bitarna raka. Om du föredrar att bygga så är en cirkelsåg utmärkt – om du inte vill handjaga allt med fogsvansen och skaffa dig lite grövre handflator förstås…

Här kan du köpa Bosch Professional Cirkelsåg 

7. Sticksåg

Behöver du lite finlir när det kommer till altanen – såga ut för stolpar, göra speciella kanter eller snygga till annat, så kan en sticksåg vara en bra assistent. Välj gärna en variant som är kompakt och lätt för bästa manövrerbarheten, och som klarar sågningar underifrån. 

Här kan du köpa Bosch Professional Sticksåg 

8. Skruvdragare

En riktigt bra skruvdragare är ett måste när det är dags att bygga en altan. Välj en hjälpreda med bra vridmoment och ett batteri som räcker länge. En skruvdragare som alltid placerar sig högt upp i tester och som många proffshantverkare använder sig av är Dewalt. De har kompetenta och starka skruvdragare som klarar det mesta, såsom DCD791 som är kraftfull och kompakt, och som lätt skruvar igenom dubbla reglar och hårdaste trä.

Här kan du köpa DEWALT Skruvdragare 

9. Dold trallskruv

Här kan du köpa Camo Marksman Pro

När vi ändå är inne på att skruva så är Camo ett smidigt och smart verktyg för dig som vill undvika synliga skruvhål i altanen – och därmed stickor. Verktyget greppar brädan och låter skruvarna fästas diagonalt på sidan av brädan vilket ger ett snyggt trädäck. Enkelt och relativt snabbjobbat sätt att få trallen riktigt snygg. Tänk på att det krävs speciella trallskruvar utan huvud för att resultatet ska bli bäst. 

Här kan du köpa Camo Trallskruv

10. Hörselskydd

Kan ej hitta produkten.

Naturligtvis gäller det att vara rätt klädd och att använda skyddsutrustning när du snickrar hemma. Och ett bra sätt att skydda hörseln från allt oljud är ett par hörselskydd. Men istället för att välja ett par som bara stänger ute ljuden så att du är själv med dina tankar kan det vara skönt att kunna ha ljuv musik i öronen när du jobbar. Det finns en uppsjö av hörlurar som både kan spela radiokanaler, är uppladdningsbara och som har blåtand för uppkoppling till din mobil. 

Här kan du köpa PROHEAR Hörselskydd 

Bästa verktygen för sommarprojektet

Det ska du tänka på när du inreder din uteplats

Här är allt du behöver till trädgårdsfesten