Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Böckerna till bokcirkeln i sommar

Sommar och mer tid över för annat än vardagens vanliga bestyr.
Ett perfekt tillfälle för att börja läsa de där böckerna du länge velat.
Ett ännu bättre tillfälle att göra det tillsamman med andra – välkomna bokcirkeln tillbaka.

Spana in Amazons stora utbud av böcker här

Ledighet och mer tid över för att både umgås men också att ta det lugnt i solstolen.

Att starta en bokcirkel är en utmärkt idé när du plötsligt får lite tid över från att skjutsa och hämta, pendla till jobbet, skynda iväg till träningen och allt annat som hör till vardagen resten av året.

Det är även en god idé att fortsätta hålla i även efter sommaren. Att läsa böcker och vara i nuet samtidigt som du hamnar i en annan värld för en stund kan göra mycket för vårt välbefinnande. Att dessutom göra det tillsammans med andra gör det till en riktigt bra nu rutin. Både socialt och bra för ditt välbefinnande.

Så samla en grupp vänner, bestäm er för er första bok och boka in er första bokcirkel kväll tillsammans. Givetvis med en god bit mat och ett glas rödtjut.

En god idé är att ni har några diskussionsfrågor förbereda inför er bokcirkel, exempelvis om ni kunde känna igen er i något av karaktärens dilemman, vad ni lärt er av boken, har den öppnat upp ögonen inom något område och hade ni någon favorit karaktär – eller kanske ett nytt favoritord?

Hur ni väljer böcker är helt upp till er. Antingen kör ni på specifika teman under olika perioder eller så går ni varvet runt där alla får välja ut en bok ni ska läsa. Det är helt upp till er.

Idéer på teman för er bokcirkel

Svenska klassiker: Läs de stora svenska klassikerna som Selma Lagerlöf Gösta Berglings saga till August Strindbergs Röda rummet och diskutera hur de påverkat dagens svenska litteratur samt relevansen av böckerna idag.

Kvinnliga författare: Lyft fram de stora kvinnliga författarna och dess genomslag inom kulturen.I historien har många kvinnliga författare gått under pseudonym på grund av risken att inte bli läst på grund av deras kvinnliga namn. Nu får den tiden bara tillhöra historieböckerna – dags att lyfta fram alla våra kvinnliga genier.

Storfilmerna fast som böcker: Många hävdar att böckerna ofta slår filmerna. Nu är det upp till bevis om det verkligen är så. Läs böckerna som la grunden till de olika succéfilmerna och jämför och diskutera. Stämmer den devisen?

 

Böckerna som är perfekta för bokcirkeln

 

Amerikansk jord 

Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar.

En bok ni alla garanterat kommer bli uppslukade av och lämnas med starka känslor – redo att ventileras med varandra.

Makten

På ytan är allt som vanligt. En nigeriansk dotter som slöar i familjens pool. En barnhemsflicka, vars religiösa föräldrar döljer sin sanna natur. En amerikansk lokalpolitiker. En okammad Londontjej med trasslig bakgrund.
Men något är annorlunda. Något som får deras liv att smälta samman med förödande resultat. En mäktig, märklig kraft slår rot i världen och ger tonårsflickor monumental fysisk styrka. En styrka som kan skapa fruktansvärd smärta och död. En liten justering av verkligheten, och en hel värld sätts i gungning.
Makten har omtalats som en spektakulär roman och blivit prisbelönt för att vara ambitiös, skarp och provocerande. Romanen tar med läsaren till en alter­nativ verklighet där kvinnor styr, och som samtidigt kastar ljus över villkoren för allas våra egna, begränsade liv.

En bok som gjord för bokcirkel, ni kommer garanterat ha en del att diskutera efter att ha läst Makten.

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Romanen ställer frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?

Vi får följa Nora från barndomen i Baidoa, via gymnasietiden i Somalias huvudstad Mogadishu, genom de begynnande orosåren i landet, när klankonflikterna och politisk instabilitet växer sig allt större. Till sist finns ingen annan utväg än att försöka lämna landet. Flykten blir svårare än Nora har kunnat föreställa sig och väl framme i det kalla Sverige vill hon, med alla sina förluster, helst bara dö. Men hon har sin dotter. Och hon har en vilja av järn – hon vill resa sig igen.

Dina händer var fulla av liv kommer få era ögon att tåras och ge er ett antal tankeställare längs vägen.

Je m’appelle Agneta 

Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill.

Hennes man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att din kropp är ditt tempel och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Nej, granatäppelkärnor och quinoa är det som gäller. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning.

Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne.

Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com

Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.

Je m appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. En roman där Emma Hambergs karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.

En humoristisk bok med igenkänning, ni kommer garanterat ha något att prata om efter att ha läst Hambergs storsäljande roman.

Det slutar med oss

Lily har inte alltid haft det lätt och varit tvungen att jobba hårt för det liv hon vill ha. Det har varit en lång resa från uppväxten i Maine – hon har gått ut college, flyttat till Boston och fullföljt sin dröm om att öppna en egen blomsterhandel. Så när hon och den ursnygge neurokirurgen Ryle förälskar sig i varandra verkar Lilys liv nästan för bra för att vara sant.

Ryle är känslig, intelligent och väldigt svag för Lily. Men han är också självsäker, envis och kanske till och med lite arrogant. När Lily tvingas ifrågasätta sitt förhållande med Ryle börjar hon också tänka på Atlas. Han var hennes första kärlek och en viktig länk till hennes förflutna. När han plötsligt dyker upp i hennes liv igen, hotas allt Lily byggt upp med Ryle.

En hjärtskärande roman om att hitta sig själv och att förlikas med sitt förflutna.

Fem anledningar till varför du bör läsa oftare

  1. 1.Du förbättrar din hjärnhälsa. Precis som dina kropp behöver röra på sig för att hålla musklerna igång, behöver även din hjärna det. Hjärnan är även den en muskel om behöver få sin träning. Att läsa böcker håller din hjärna i form. Läsandet kan till och med  fördröja demenssjukdomar. Hjärnan behöver vara aktiv med sysslor som läsande eller knep och knåp för att kunna må så bra som möjligt.
  2. 2. Att läsa kan minska stressnivåerna i kroppen. Att läsa kan få dig att slappna av för en stund och minska dina stressnivåer i kroppen långsiktigt. Så känner du dig stressad? Prova att läsa en bok!
  3. 3. Du blir mer empatisk och inkännande. Tack vare böckers unika möjligheter till att få sätta sig in i någon annans situation så kan du bli en bättre medmänniska. Det är sällan vi får så stor inblick som vi får i författarens och karaktärernas känslor i vårt vardagliga liv när vi möter andra. I böckerna får du leva dig in i karaktärernas känslor och tankar för att verkligen kunna tillgodogöra dig innehållet. Det här kan i sin tur göra dig mer förstående inför att det finns olika sätt att leva och vara.
  4. 4. Ditt minne förbättras. När du läser en bok kommer du hela tiden bekanta dig med nya händelser, karaktärer och miljöer. Under själva minnesprocessen bildas det nya kopplingar i hjärnan som gör att du kan koppla samman det du minns av boken med saker du läst tidigare i andra böcker.  När du läser stimulerar du hjärnans tillväxt och förbättrar dess kapacitet att minnas.
  5. 5. Du förbättrar din kommunikationsförmåga. Läsandet främjar både din skriftliga och verbala kommunikationsförmåga och gör det lättare att navigera dig fram i sociala sammanhang. Detta mycket tack vare din ökade empatiförmåga som gör att du känner av din omgivning än bättre mot tidigare.

Spana in fler böcker här

Läs mer:

Lista: Här är deckarna du kommer att älska i sommar

Topplistan: Böckerna folk läser just nu