Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Byt till vinterdäck – viktiga datumen du behöver ha koll på

Det börjar bli dags att byta till dubbdäck, men många väntar alldeles för länge med att byta. Efter den här artikeln behöver du inte oroa dig för att vara en av dem.

Här hittar du allt du kan tänkas behöva till bilen inför vintern

Blixthalka och timmeslånga förseningar kommer som ett paket på posten, år efter år, när det plötsligt blir halt på vägarna – och varje år blir vi överraskade av det. Det är som att det ligger rotat i den svenska DNA-bildningen att förvånas och att inte vara förberedd inför det som komma skall: vintern.

Därför kanske det kan vara på sin plats med en snabb och enkel genomgång över dubbdäckens varande eller inte varande. För har du koll på om de gamla duger en vinter till?

Ska man ha dubbade eller odubbade vinterdäck?

Frost eller blixthalka bekämpas bäst genom att skruva på dubbdäcken. Det är bevisat i test efter test att det är det enda som faktiskt – på riktigt – biter på det svåra underlaget. Faktum är att dubbdäck är bättre än odubbade vinterdäck på de flesta underlag. Det spelar ingen roll om det är snö eller inte.

Behöver du köpa nya vinterdäck hittar du dem här

Här nedan reder vi ut svaren på de vanligaste frågorna om vinterdäck

När ska man byta till vinterdäck?

Mellan 1 december och 31 mars måste alla fordon ha vinterdäck eller utrustning som fungerar på samma sätt, oavsett om det är ett tungt fordon eller ett lätt fordon. Det gäller naturligtvis även utlandsregistrerade bilar.

Hur ska däcken se ut?

Enligt lagen behöver inte vinterdäcken vara dubbade, även om det rekommenderas då det ger ett stadigare vägfäste. Du kan såklart också ha snökedjor eller sandspridare, det brukar klassas som likvärdig utrustning.

Vinterväglag – vad är det?

Kort sammanfattat kan man säga att när det finns snö, is eller frost på vägen räknas det som vinterväglag – enligt Transportstyrelsen. Däremot är det faktiskt den lokala polisen som avgör om det är vinterväglag där du befinner dig.

Dubbdäck – vad gäller där?

Mellan 1 oktober och 15 april får du använda dubbdäck, om du vill. Utanför den perioden ska du inte göra det – om det inte av oanade anledningar krävs.

Behöver du uppgradera utrustningen till bilen inför vintern – då kan du klicka här