Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Därför är kaffe bra för dig – vi listar 6 hälsofördelar

Kaffe är mer än en social dryck, enligt forskning är kaffe även bra för vår hälsa.
Kaffe har nämligen många hälsofördelar, så dags att sluta utesluta kaffet ur våra liv och börja dricka med gott samvete.
Här är 6 hälsofördelar med kaffe.

Här kan du hitta allt du behöver för att brygga det perfekta kaffet

Kaffe kan vi nog konstatera är svenskarnas, och nordens, folkdryck. Drycken har varit med oss sedan 1800-talet och hållit oss sällskap till morgontidningen, micropausen på jobbet, efter maten och alltid efter en trerättersmiddag. Det har inte bara varit en dryck som intas för dess uppiggande effekt utan även varit en stomme i vår sociala gemenskap.

I de nordiska länderna dricks det mer kaffe än något annat land. I Sverige har vi dessutom en ”måltid” anpassad efter just kaffe, nämligen fika. Kaffe har länge varit en utskälld dryck där kaffedrickare många gånger försökt sluta eller kastat ur sig ursäkter om att de borde sluta dricka så mycket kaffe. Men det är dags att sluta känna skam över sin varma och koffeinrika dryck. Att dricka kaffe har nämligen flera hälsofördelar än vad man tidigare kanske trott, vilket flera forskare på Karolinska institutet är överens om.

Förutom dess uppiggande effekt som kan få dig att prestera bättre både på jobbet och på träningspasset kan ett dagligt intag även minska risken för alzheimers och diabetes typ 2. Allt handlar förstås även här om mängd, vana och när du intar den svarta drycken. Ett mått att försöka hålla sig till för att behålla hälsofördelarna med kaffe är att dricka 3-4 koppar bryggkaffe per dag. Fyra koppar kaffe innehåller totalt 400 milligram koffein vilket inte medför några negativa effekter på hälsan för vuxna, enligt en ny bedömning av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa).

Visste du detta om kaffe?

1.  Rena rama hälsoboosten – rikt på antioxidanter

Vem kunde tro att kaffe kunde slå frukt och grönt när det kommer till det höga innehållet av antioxidanter. Antioxidanterna i kaffet tas nämligen upp av kroppen lättare än de antioxidanter som finns i frukt och grönsaker. Hela 60 procent av de antioxidanter vi får i oss genom kosten kommer från kaffe. Antioxidanter har flera positiva effekter på vår hälsa, deras primära funktion är att förhindra skada från fria radikaler, som ansvarar för många kroniska problem och tidiga ålderstecken.

2. Ger dig den där extra energin

Kanske det som de flesta redan vet om, och för många är anledningen till deras dagliga intag av kaffe. Koffein, en av de huvudsakliga ingredienserna, har en stimulerande effekt på hjärnan som höjer din koncentration och prestationsförmåga.

3. Förbättrar dina träningsresultat

Nu för tiden finns det alla möjliga energidrycker spetsat med koffein för att du ska orka lite mer och lite längre. Men kaffe funkar minst lika bra inför det tuffa träningspasset, dessutom betydligt billigare med en kopp bryggkaffe än en burk valfri energidryck. En kopp kaffe innan träningen gör dig inte bara mer pigg och alert – det kan också hjälpa dig att uppnå bättre träningsresultat. Koffeinet stimulerar energiproduktionen och förbättrar blodtillförseln till både muskler och hjärta, vilket får dig att orka mer. Riktig win win om du frågar oss.

4. Bryggkaffe minskar risken för typ 2-diabetes

Tack vare att kaffe är bra på att förebygga högt blodsocker, om det konsumeras med måtta, kan det minska risken för typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes karaktäriseras av höga blodsockerhalter, kaffets effekt på blodsockret kan därför minska risken för denna kroniska åkomma. diabetes.

En studie som publicerats av American Chemical Society fann att de som dricker upp till fyra koppar kaffe om dagen är 23-50% mindre benägna att drabbas av typ 2-diabetes.

5. Kaffe+hjärnan=sant

Tack vare alla antioxidanter och andra viktiga näringsämnen som finns i kaffet kan det minska risken för degenerativa sjukdomar, såsom Alzheimers eller demens. Dock är det inte möjligt att stoppa sjukdomen från att utvecklas när du väl har den, däremot kan kaffet påverka så pass att symptomen och sjukdomsförloppet skjuts fram avsevärt. I en studie från   University of South Florida och University of Miami upptäckte de att de som är 65 år eller äldre och som har högre koffeinhalter i blodet tar två till fyra år längre på sig att utveckla Alzheimers jämfört med de som inte dricker kaffe. Så drick kaffe för minnet idag, imorgon och framtida år.

6. Positiv effekt på förbränningen

Kaffe må inte få dig att rasa i kilon men det kan vara en dryck du håller i handen under resans gång, en liten varm hand som ger positiv påverkan på vägen. Kaffe höjer nämligen din kroppstemperatur och kan öka din fettförbränning. Kaffe minskar även aptiten och frigör dessutom dopamin vilket gör att du blir mindre sugen på sötsaker. Så njut av dina koppar, kaffe är bra för oss på många vis. Mentalt, socialt och fysiologiskt.

Moccamaster – den enda kaffebryggaren du behöver

Moccamaster, kaffebryggaren som alla prisar och höjer till skyarna. Och det med all rätta. Kaffe har nog aldrig smakat så gott som när det bryggs i denna mocca-mästare. Det kan jag personligen intyga, min kafferesa började med en moccamaster, innan smakade allt kaffe beskt och jag kunde inte förstå hur alla svepte kopp efter kopp. Men efter moccamaster-kaffe så är även jag såld.

Denna modell har automatisk avstängning och har kopparspis med dubbelt skyddskåp. Även utrustad med automatisk justerbar häll och filterhållare med automatiskt droppstopp. Bryggtiden är 5 – 6 minuter. 

Budget alternativet för Moccamaster – Melitta Aroma Signature Deluxe

Känns Moccamastern lite i dyraste laget? Då är denna kaffabryggare alternativet för dig. Tack vare det speciella värme- och bryggsystemet kan du räkna med maximal kaffenjutning såväl på morgonen som på eftermiddagen. En signal i önskad volym ljuder när ditt kaffe är klart, och apparaten har en programmerbar varmhållningstid: håll ditt kaffe varmt i 30, 60 eller 90 minuter. 

Lyxa till med en mjölkskummare

Med Severins elektriska handmjölkskummare gör du en krämig mjölkskum på bara några minuter. Perfekt när du vill lyxa till det i vardagen men inte har oändligt med tid på dig. 

Populära kaffeglas som alla influencers har från Bodum

Få kan ha missat dessa kaffeglas som var och varannan influencer hållit i sin hand under sina vloggar? Nä tänkte väl det. Och vi förstår hypen, de är inte bara förtjusande eleganta att titta på – de är även väldigt praktiska. Tillverkade av dubbelväggigt borosilikatglas för bättre isoleringsprestanda: varma drycker håller sig varma längre och kalla längre kalla. Det är ingen risk för förbränning för fingrarna vid varma drycker även om kopparna saknar handtag och är i glas.

Läs mer:

Tre kaffedrinkar till vinterns kompishäng

Guide: så gör du bättre kaffe hemma

Öka din förbränning genom kosten

Här kan du bläddra bland fler kaffebryggare