Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Därför borde alla göra yoga

En träningsform som både bär på en lång historia och ger fler hälsofördelar är yoga. Och nej, du behöver inte kunna gå ner i spagat eller stå på huvudet för att börja. Yoga är för alla. Vi listar fem anledningar till varför du ska börja redan idag.

Amazon.se har ett stort utbud av allt för hälsan

Yoga är mer än hippa innerstadsmänniskor i lululemon tights sippande på gröna juicer. Yogans uppkomst kan dateras ända bak till 3000 f. Kr efter att man fann rester av två städer som hette Mohenjo Daro och Harappa under arkeologiska utgrävningar i norra Indien. Under utgrävningarna i Mohenjo Daro och Harappa hittade arkeologerna även stämplar med bilder på olika yogafigurer. Vilket tyder på att yogan har sitt ursprung där.

Yogans ursprung kommer från djuren

Ursprunget till rörelserna i yoga kommer ifrån att yogiska mästare (rishis) observerat djurens rörelsemönster och härmat dessa. Under meditation har de sedan testat hur de olika kroppsställningarna påverkat kroppen och sinnet. De observerade hur kroppens energi flödade genom energikanaler (nadis) och bildade energicentra (chakran). Men kunskapen om yoga var till en början inte för alla. Den hölls hemlig och var inte tillgänglig för allmänheten. Den överfördes muntligt från lärare till elev och grundades alltid i personliga upplevelser.

Idag finns det en yoga studio i varje hörn och alla stora gymkedjor har flera pass i veckan. Idag är yoga för alla.

Och nog finns det en anledning till att yoga funnits med i alla tider, det är nämligen en träningsform som gör gott för både sinne och kropp.

Källa: Allt om yoga

Fem anledningar till att börja yoga

1. Yoga hjälper mot stress
Flera studier, bland annat från National Institute of Mental Health and Neuroscience i Indien, har visat på att yoga kan minska utsöndringen av kortisol, som är det främsta stresshormonet. På så vis minskar stressen och på köpet kan du både sova bättre och få bättre matrutiner när det blir en minskning av kortisol. Du kan även få bot på svullnad.

2. Det kan verka ångestdämpande

Många som har ångest och tankar som far runt vänder sig till yogan för att kunna lugna tankarna och hantera ångesten. Och det är faktist mycket klokt då forskning visar på att det faktiskt kan hjälpa. I en amerikansk studie följde man 64 kvinnor som var diagnostiserade med posttraumatisk stress. Efter tio veckor såg man att de som hade yogat en gång i veckan hade färre symptom på PTSD.

3. Yoga är bra mot depressioner
Enligt en del studier visar att yoga kan ha antidepressiva effekter och till och med minska symptomen på depression. En anledning till det kan vara yogans förmåga att sänka kortisolnivåer, ett stresshormon som också påverkar serotoninnivåerna i hjärnan.

4. Få bättre sömn
Träningsformen ökar utsöndringen av melatonin, ett hormon som reglerar vår sömn och vakenhet. Men det är inte enbart det som gör att yogan leder till bättre sömn. Eftersom träningsformen även kan lindra ångest, depression, kronisk smärta och stress, tillstånd som alla kan orsaka dålig sömn så är det en dunderkur mot sömnsvårigheter.
5. Kan reducera inflammationer
Yoga ger inte bara positiva effekter på den mentala hälsan, det finns även belägg för att yoga kan reducera inflammationer i kroppen. Det i sin tur kan minska risken för sjukdomar som diabetes, cancer och hjärtsjukdomar då en kronisk inflammation i kroppen kan leda till att man utvecklar dessa sjukdomar.

Källa: Friskare med Doktor.se 

Allt du behöver för att börja med yoga

Bok om kristaller

Nyfiken på kristaller? Då är denna bok för dig. Lär dig om kristallers olika egenskaper och påverkan och bli kristalklar.

Kristaller

Kristaller kan höja stämningen i hemmet eller runt din matta när det är dags att bli zen. Huruvida stenarna i sig kan påverka ens sinne kan vi bara sia om men en sak som är säker är att de förgyller omgivningen.

Yogakudde

En yogakudde är perfekt för lugnare yogaformer som yinyoga eller när du vill stanna upp i tillvaron och meditera. Du kan nämligen hamna i rätt position enklare med en kudde till hjälp.

Yogablock

Ett yogablock är perfekt som stöd i olika positioner. Det kan hjälpa till att få ner ländryggen eller få upp ryggen i rätt position.

Yoga wheel

Ett yoga wheel är det perfekta redskapet för att kunna öka både flexibilitet och styrka. Det är speciellt utformad för att sträcka ut, öppna upp och stabilisera området kring ryggraden. Dess rullande rörelse gör det till ett utmärkt redskap för träning av övre rygg, axlar, bröst, rygg och höfter.

Yogamatta

En yogamatta är egentligen det enda du verkligen behöver för att börja yoga. När du väl är på mattan är det din tid att skina, inifrån och ut.

Hyllad bok om yoga

Få inspiration till dina yogapass eller gräv ner dig i alla nyttigheter med yoga i denna bok hyllad av modetidningen Vogue. Den är dessutom väldigt fin att bara ha framme.

Bok full av livskunskap

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Nyfiken på fler prylar för att bli en yogaqueen eller yogaking? Spana då in hela utbudet här

Här kan du läsa mer om att bli mer närvarande i nuet

Tips om hur du gör de trendiga juicerna