Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Därför får du dålig andedräkt – och så blir du kvitt den

Att ha en dålig andedräkt kan det finnas många bakomliggande orsaker till. Men nog är vi många som inte tar så väl som vi borde om våra tänder. Gamla beläggningar och tandsten kan få din mun att inte lukta rosor. Då spelar det ingen roll hur noga du borstar. Men det finns knep utöver att gå till tandläkaren. Vi berättar hur.

Amazon.se har ett brett sortiment av allt till hushållet

En god munvårdsrutin håller inte bara tandtrollen borta och dyra tandläkarbesök, utan ger även en hälsosam andedräkt och vitare leende. Att slarva med tandbortsen och tandtråden är inte värt det, och du är värd att ta dig tiden för en bra tandhälsa. Tandläkarbesöken behöver vi dock fortfarande, för att se så tänderna är i bra skick och ta bort tandsten men besöken behöver inte bli så dyra om vi tar hand om tänderna tiden mellan besöken.

En eltandborste, tandtråd och tungskrapa kommer du långt med. Och såklart tandkräm. Vill du lyxa till det ytterligare för ett bländande leende kan även ett tandblekningskit vara något för dig.

Steg 1: Rengör mellan tänderna

Det finns fler olika hjälpmedel för att kunna rengöra mellan tänderna, inget är bättre än det andra utan använd det verktyg som passar dina tänder bäst.

Ibland kan tandköttet blöda när du gör rent mellan tänderna men det är inget att oroa sig för utan det beror oftast på att tandköttet är irriterat för att det inte har gjorts rent på ett tag. Det brukar sluta blöda efter några dagar.

Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborste är tre hjälpmedel som är optimala för att hålla rent mellan tänderna.

Tandtråden är smal nog att göra rent även där det är trångt. Nackdelen är att den kan vara lite svår att styra i början, men med tiden och lite instruktioner så sitter nog snitsen inne. Tandstickor är lätta att använda och är ett bra hjälpmedel för vuxna om det finns tillräckligt med plats mellan tänderna. För unga passar tandtråd bättre eftersom det är trängre mellan tänderna hos barn och unga än hos vuxna.

Mellanrumsborsten kommer åt mellan tänderna och borstar rent. Borsten ser ut som en liten flaskborste och består av ett tunt skaft med nylonborst på. Den finns i olika storlekar och med olika typer av handtag.

Steg 2: Borsta med eltandborste

En elektrisk tandborste är ett bra alternativ till vanliga tandborstar. Eltandborsten i sig ger inte renare tänder men den underlättar tandborstningen och gör det enklare att borsta ordentligt. Men för att verkligen få rena tänder så behöver du vara noggrann även när du borstar tänderna med en eltandborste.Elektriska tandborstar är särskilt optimala för personer som har svårt att klara tandborströrelserna med vanlig borste. Många eltandborstar har idag inbyggd timer som gör det lättare att borsta tillräckligt lång tid.Eltandborstar som effektivast tar bort beläggningar av bakterier har ett runt borsthuvud. Borsthuvudet roterar eller rör sig snabbt i halvcirklar fram och tillbaka. Kom ihåg att borsta alla tänder, även längst bak, och i minst två minuter. Låt eltandborsten föra sig själv över tänderna, dra den inte.

Steg 3: Skrapa tungan

Att skrapa tungan kan ge dig fräschare andedräkt. I munnen finns det bakteriebeläggningar på alla slemhinnor, vilket  är naturligt och inte något som vanligen ställer till några problem. Ibland kan dock beläggningarna orsaka en dålig andedräkt. Med en mjuk tungskrapa kan du rengöra din tunga från dessa beläggningar och säga hejdå till dålig andedräkt och hej till att snacka loss eller romantiska kyssar.

Steg 4: Munskölj

Munskölj är inget måste, men kan göra att du får en fräschare andedräkt under en längre tid. Viktigt är bara att se till att det är tillräckligt med fluor i munsköljet, minst 0,2 proecent natriumflorid( NaF). Om inte, så tar du bort det fluourskydd du fått vid tandborstningen vilket ger motsatt effekt.

Extratips:

Du bör borsta tänderna morgon och kväll för att få tillräckligt med fluortillskott. För att verkligen komma åt överallt med fluor så kan du ta en liten mängd vatten i munnen och skölja runt under några sekunder precis efter att du borstat tänderna. Spotta sedan ut. Skölj inte med vatten efteråt. På så vis kan du öka fluorskyddet mellan tänderna på ställen som annars är svåra att komma åt.

Källa: 117 77

Eltandborste, Oral-B
Pris: 1 023 kronor
Eltandborsten har tre olika rengöringsprogram för just dina individuella behov. Den avlånga formen på borsthuvudet hjälper till att ta bort ytmissfärgningar. Förpackningen innehåller två uppladdningsbara elektriska soniska tandborstar, två Pulsonic Clean och ett känsligt borsthuvud. Två laddstationer medföljer.

Här kan du klicka hem eltandborsten

Tandkräm, Urtekram
Pris: 26 kronor
Tandkrämen innehåller en hög aloe vera-halt för att skydda tandköttet. Tandkrämen är även vegansk och inte testad på djur. 100 procent silikonfri, parfymfri och innehåller ingen mineralolja. Tillverkad och utvecklad i Danmark.

Här kan du klicka hem tandkrämen

Tandborsthuvuden, Oral-B Sensitive
Pris: 292 kronor
8-pack tandborsthuvuden som ska ta bort upp till 100 procent mer plack än en konventionell tandborste. Har en ultratunn borstteknik som är mjukt mot tandköttet.

Här kan du klicka hem tandborstarna

Tungskrapa, FANCI
Pris: 72 kronor
3-pack med tungskrapor för att hålla munhälsan god.

Här kan du klicka hem tungskrapan


Tandtråd, DenTek 
Pris: 15 kronor
40 st tandtrådsbyglar som gör det enkelt att komma åt alla rester mellan tänderna.

Mellanrumsborste, TePe
Pris: 157 kronor
Denna borste gör rent på de mest svåråtkomliga ställena. Innehåller sex stycken vinkelborstar. Finns i flera storlekar.

Här kan du klicka hem mellanrumsborstarna

Munskölj, Oral-B Pro
Pris: 55 kronor
Munskölj med mintsmak för en fräsch andedräkt i 24 timmar.

Här kan du klicka hem munsköljen

Tandblekningskit, Professional teeth whitening
Pris: 220 kronor
Kit med blå LED-lampa, tre sprutor och två proteser samt aktiv kol som verkar blekande.

Här kan du klicka hem kittet

Vill du fynda saker till hushållet? Spana då in dessa pre black week erbjudanden