Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Därför misslyckas du med bakningen

Baka, baka liten kaka. Hur svårt kan det egentligen vara?
Om du har tröttnat på ihopsjunkna bottnar och platta kakor är det här artikeln för dig.
Vi går igenom de vanligaste misstagen alla hemmabagare gör – och hur du vänder trenden.

Du hittar ett stort utbud av bakredskap på Amazon

Alldeles för ofta känns det som att en lyckad kaka snarare grundas på tur än ren och skär kunskap. Andra gånger har man helt enkelt inte tid eller ork att mäta noggrant och vispa tillräckligt – vilket leder till en smärre bak-katastrof. Vi har samlat några tips på vanliga misstag som hemmabagare gör och vilka nyckelkomponenter som ofta är hemligheten bakom ett lyckat bakverk. 

Så blir du en bättre hemmabagare

Jäsmedel

Värme triggar jäsmedlet i bikarbonat, jäst och bakpulver – som alla är vanliga ingredienser i bakning – vilket innebär att varma ingredienser, t.ex. smält smör, bör blandas i så nära inpå själva gräddningen som möjligt. Risken är annars att jäsmedlet börjar verka för tidigt: det optimala är att själva jäsningen påbörjas när kakan ställs in i ugnen.

Boven i dramat – Mjöl

Det gäller att vara extra noggrann med mängden mjöl när du bakar: för mycket mjöl gör nämligen bakverken torra och kompakta, medan för lite mjöl kan leda till pannkaksplatta kakor och ohanterbart kladdig deg. 

Brist på fluff och höjd

Det finns inget tråkigare än att ta ut en platt sockerkaka ut ur ugnen. All denna ansträngning i onödan, suck…Anledningen till att dina kaka inte växer på höjden och är kompakt istället för fluffig handlar ofta om att du har vispat smör och socker för lite eller för mycket eller att du har varit och tjuvkikat på kakan några för många gånger. Om du öppnar ugnsluckan för ofta finns risken att den kalla luften påverkar gräddningen negativt, så håll till godo!

Köksvåg istället för måttsats

Ett av de enklaste knepen för att få exakt rätt mängd av respektive ingrediens är att använda en köksvåg istället för olika måttsatser. Om du är osäker på hur man omvandlar olika mått, till exempel deciliter till gram, finns det flera omvandlingstabeller på nätet att ta del av. 

Tips på produkter som hjälper dig att lyckas i köket

Wilfa SPLASH köksvåg

Målet är som sagt exakta mått när det kommer till bakning, framför allt gällande mjölet. Då är en vattentät köksvåg med “på grammet-precision” ett av de viktigaste bakredskapen. Själva ytan på vågen är gjord av halkfri silikon vilket gör att du både kan placera ingredienser i en bakbunke eller direkt på vågen, utan att riskera att de ramlar av (föreställ dig att du vill väga jordgubbar eller bär som har en tendens att rulla iväg). Wilfa SPLASH köksvåg har dessutom en tare-funktion som gör att du kan återställa vågen till noll efter varje ingrediens du lägger till i bakbunken – på så sätt behöver du inte väga allt var för sig. Den har en lättläst skärm som gör den enkelt för dig att hålla koll på vikten av innehållet.

Digital kökstimer

Slipp brända bottnar och torra kanter med en digital, magnetisk kökstimer. Placeras med fördel på nära ugnen, till exempel på kylskåpsdörren eller mikrovågsugnen. Timern kan både användas för nedräkning eller stoppur och har tre volymnivåer som justerar efter dina önskemål. 

Elvisp från Electrolux

Denna elvisp har fem hastighetsnivåer med en kraftfull turbofunktion. Du kan välja mellan trådvispar för att vispa till exempel grädde, eller degkrokar för smidigare bearbetning av deg. När du har vispat klart är det bara att trycka på utmatningsknappen för att enkelt lossa på visparna och krokarna – båda tål diskmaskin. 

Le Creuset non-stick bakform

Aldrig mer trasiga bottnar! Med Le Creuset runda non-stick bakform kan du enkelt frigöra kakan från formen. Den är utrustad med en smart sidoklämma och avtagbar botten – för att underlätta alla steg av bakningen. Formen är tillverkad av kolstål och har måttet 21,7 x 21,7 x 7 cm. 

Di Oro Silikon-Slickepottar 

Underlätta bakningen med dessa prisbelönta anti-stick slickepottar från Di Oro. Den släta silikonkonstruktionen motverkar uppbyggnad av matrester och bakterier vilket gör den både säkrare och mer hållbar i längden. Varje slickepott är utformad för att passa olika typer av skålar och smet – med ett ergonomiskt handtag för bekvämare hantering. Oavsett om du lagar något i stekpannan, bakbunken eller kastrullen kan du vara säker på att Di Oro Silikon-Slickepottar inte lämnar några repor efter sig. 

Här hittar du fler redskap som hjälper dig med bakningen 

Läs mer:

Grönsaksskäraren – kökshjälpen du inte visste att du behövde

Köksprylarna du inte visste fanns – men behöver köpa