Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Espresso eller vanligt brygg – hitta bästa kaffemaskinen

En paus med en god kopp kaffe slår det mesta. Men under flera perioder har drycken faktiskt varit förbjuden i Sverige.
Gillar du espresso eller ”vanligt” svenskt bryggkaffe bäst?
Här är tipsen – både för hemmabaristan och för dig som bara vill trycka på en knapp och sedan njuta.

På Amazon.se hittar du ett brett sortiment av kaffemaskiner för hemmabruk

Smakar förbjuden dryck bäst? Kanske är det ett antal riksdagsbeslut på 1700- och 1800-talet som har gjort svenskarna till ett av världens mest kaffedrickande folk.

Den exotiska bönan kom till Sverige på 1600-talet. Under 1700-talet upptäckte allt fler den varma brunsvarta drycken. Den blev så populär att Sveriges riksdag till slut tyckte att kaffeimporten blivit för stor. För mycket av de svenska pengarna skulle hamna i utlandet, så 1756 förbjöds kaffedrickande helt. Böter väntade den som blev tagen på bar gärning.

Några år senare tilläts kaffe igen, men därefter följde ytterligare fyra förbudsperioder. Den sista varade till 1822.

200 år av lagligt kaffedrickande

I snart 200 år har det varit fullt lagligt att sörpla, smutta på eller hinka i sig kaffe – även om det ransonerades under första och andra världskriget.

Idag tycks inget kunna hindra oss från att fika – och även utforska nya former av kaffe. De senaste decennierna har den italienska kaffekulturen brett ut sig i Sverige. Men vid sidan av espresson – och dess alla varianter med olika mängder skummad mjölk – så står sig det traditionella bryggkaffet starkt.

Sätten att brygga på är många. Variationen på kaffemaskiner är stor. Det finns allt från stora helautomatiska till små bärbara batteridrivna.

Här hittar du tips på bra kaffemaskiner för de bästa fikastunderna.


Helautomatisk espressomaskin, Melitta

Pris: 5 099 kronor
Men den här apparaten får du högklassig barista-espresso utan att själv behöva ha kunskaperna. Maskinen gör det mesta från att mala bönorna till att brygga espresson till din önskade styrka under högt ångtryck för en fin crema. Och med auto-cappuccinatore-funktionen sugs den kalla mjölken in genom en slang och kommer ut som ångat skum. Kaffeutloppet kan steglöst justeras i höjd så att det passar de allra flesta koppstorlekar. På displayen visas när det är dags för avkalkning eller rengöring. Då slår du enkelt på programmen för detta. Det enda du behöver göra själv är att då och då fylla på kaffebönor och vatten – och tömma behållaren för sump.

Här kan du läsa mer om och köpa helautomatisk espressomaskin, Melitta.


Kombinationsbryggare, Romelsbacher
Pris: 2 709 kronor
Vill du ha ”vanligt” svenskt filterkaffe ena gången och en kvalitativ espresso nästa gång? Då kan du få allt från samma maskin. Och den är ändå liten och smidig, väger mindre än ett kilo och är bara 37,5 cm bred. Glaskannan för filterkaffet rymmer tio koppar och varmhållningsplattan har automatisk avstängning och ett belag som motverkar att kaffespill fastnar. I espressomaskinen fixar du din favoritdryck manuellt som en barista på ett kafé. Den har förbryggningsfunktion för att aromen ska maximeras. Med skummaren ångar du upp mjölken till önskad luftighet för caffè latte eller cappuccino.

Här kan du läsa mer om och köpa kombinationsbryggare, Romelsbacher.


Liten espressomaskin deluxe, Severin

Pris: 1 644 kronor
Har du ont om plats i köket och vill ändå göra italienskt kaffe som en barista? Den här manuella espressomaskinen är endast 17 cm bred och har stilren design i rostfritt stål med klassisk rund ångtrycksmätare. Det så kallade termoblocksystemet ger snabb uppvärmning och en konstant temperatur. Maskinen är redo att leverera en perfekt kopp espresso mindre än en minut efter att strömbrytaren har slagits på. Du kan också välja temperatur på din espresso. Munstycken för både en och två espressokoppar samtidigt – och enkel mjölkskumning.

Här kan du läsa mer om och köpa espressomaskin deluxe, Severin.


Mångsidig filterbryggare, Phillips
Pris: 1 492 kronor
Färskmalda bönor ger det godaste kaffet även för den som vill ha gammalt hederligt bryggkaffe. Här är maskinen som mal och brygger precis så som du vill ha ditt kaffe. Två separata behållare för bönor ger dig möjlighet att alternera mellan olika kaffesorter och rostningsgrader – eller kombinera båda i din egen unika blandning. Du kan också i nio steg ställa in hur bönorna ska malas. Grövre malning ger mildare smak medan finmalet innebär mer kraftfullt kaffe. Den här mångsidiga bryggaren ger dig också lyxen att kunna vakna till doften av nybryggt kaffe. Sätt timern och njut av en fräsch kanna kaffe direkt när du har stigit upp.

Här kan du läsa mer om och köpa filterbryggare, Phillips.


Kapselmaskin, De’Longhi Nespresso

Pris: 758 kronor
Här är troligen det enklaste sättet att göra en god espresso. Det krävs inte mycket mer än att fylla på vatten ibland, sätta i en kapsel och trycka på önskad koppstorlek. Och tömma ut de använda kapslarna när behållaren är fylld. Den här maskinen har snabb uppvärmning – på bara 25 sekunder – och den stänger av sig själv efter nio minuters inaktivitet. En fördel med kapselmaskiner är att du också kan tillreda varm choklad.

Här kan du läsa mer om och köpa kapselmaskin, De’Longhi Nespresso.


Batteridriven espressomaskin, Conqueco
Pris: 1 030 kronor
Skummande nygjord espresso mitt ute i skogen, på fjället eller den avlägsna stranden? Ja, det är faktiskt möjligt. Den här kompakta uppladdningsbara espressomaskinen kan enkelt sättas i en mugghållare eller ett flaskfack på ryggsäcken. Den drivs av ett litiumbatteri och kan laddas både hemma i vägguttaget och i bilen. Espresson bryggs från kapslar – likadana som används i många större kapselbryggare. Med kallt vatten tar det cirka tio minuter innan din espresso är klar. Har du tillgång till uppvärmt vatten går det betydligt snabbare.

Här kan du läsa mer om och köpa batteridriven espressomaskin, Conqueco.

Ett stort urval av kaffemaskiner hittar du här!