Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Fem kvinnliga författare som förändrat världen

Det är något speciellt med böcker. I synnerhet de böcker som trollbinder en. I den här artikeln vill vi ge utrymme åt fem kvinnliga författare som förändrat världen, var och en på sitt sätt.

Vill du bläddra bland världens största utbud av böcker?

Slå dig ned på en blå pinnstol, en mjuk fåtölj eller sjunk ned i soffans välkomnande hörn. Låt ingen och inget komma emellan dig och den egentid du planerat. Världen sjunker undan. Men glöm bara inte boken.

Ibland kan det dock vara svårt att bestämma vad för bok du ska sätta tänderna i. Lyckligtvis har vi satt samman en lista med fem kvinnliga författare du bara måste känna till.

Doris Lessing (1919 – 2013)

Doris Lessing har betytt enormt mycket för flera generationer kvinnor, då hon år 2007 vann Nobelpriset i Litteratur vid 88 års ålder. Det gjorde att hon blev blott den elfte kvinnan att få priset. Samtidigt blev hon den äldsta pristagaren hittills.

Läs först: The Golden Notebook – En bok som – av många – beskrivits som en av kvinnorörelsens viktigaste texter. Boken uttrycker ett kraftfullt antikrigs– och anti-Stalin-budskap, en analys av kommunismen och kommunistpartiet i England från 1930-talet till 1950-talet och en undersökning av den knoppande sexuella revolutionen och kvinnorörelsen.

Här kan du köpa The Golden Notebook av Doris Lessing

Toni Morrison (1931 – 2019)

Kultförklarade Toni Morrison gick bort för bara tre år sedan. Under hennes livstid var hon känd som en stark röst för mänskligheten. För Beloved (eller Älskade, som den heter på svenska) belönades hon med Pulitzerpriset. Det var 1988:s stora favoritroman och den har sedan dess återkommit i diskussionerna om vilken bok som är 1900-talets bästa.

Kul kuriosa för den kulturelle: Beloved finns filmatiserad med Oprah Winfrey och Danny Glover.

Läs först: Beloved – Det är den absolut viktigaste och starkaste berättelsen Toni Morrison.

Här kan du köpa Beloved av Toni Morrison

Selma Lagerlöf (1858 – 1940)

Selma Lagerlöfs författarskap tillhör världslitteraturens klassiker. År 1909 var hon den första kvinna som erhöll Nobelpriset i litteratur. I Sverige hade hon en framskjuten position och var första kvinnan i många sammanhang. Hon blev en ikon för rösträttsrörelsen i Sverige och internationellt.

Läs först: Gösta Berlings saga – En berättelse som lanserade Selma Lagerlöf som dåtidens största stjärna. Notera sättet Selma Lagerlöf skriver på. Det var, och är än idag, nydanande.

Här kan du köpa Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Virginia Woolf (1882 – 1941)

När Virginia Woolf slog igenom vid brytet mellan 1800- och 1900-tal gjorde hon det med storm. Hon skrev med nerv, med finess och spets. I England hade man tidigare inte sett någon människa skriva så. Det var, vid den tiden, häpnadsväckande att en kvinna kunde skriva bättre än en man. Men det gjorde Virginia Woolf.

Läs först: Mrs Dalloway – I romanen (från 1925) ska Mrs Dalloway anordna en fest för sin man. I en surrande inre monolog får vi en bild av henne, av efterkrigstidens London och av de cirklar och normer, inte minst vad gäller klass och kön, som hon och hennes omgivning rör sig i.

Här kan du köpa Mrs Dalloway av Selma Lagerlöf

Astrid Lindgren (1907 – 2002)

Ständigt aktuella Astrid Lindgren är känd över hela världen för sina barnböcker. Och det är inte konstigt heller, med tanke på hur många klassverk hon faktiskt skrivit. Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn, Karlsson på taket, Madicken, Emil i Lönneberga, Saltkråkan, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter. Listan går naturligtvis att göra dubbelt så lång.

Läs först: Pippi Långstrump – Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är en ovanlig flicka. Hon är världens starkaste och har ett synsätt som skiljer sig från omvärlden. I synnerhet de vuxna. Pippi Långstrump är en bok som bara måste läsas.

Här kan du köpa Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Vill du bläddra bland ett större utbud böcker – som nu också är på REA?