Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Fem självbiografier du inte får missa

Vad har en buddhistmunk, en presidentfru, en formel 1-förare, en företagsledare och en amerikansk tonåring som lärt sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte att säga om livet?
Tillräckligt mycket för att fängsla sina läsare i varsin självbiografi.
Här bjuder vi på fem memoartips som får timmarna att flyga iväg i sommar.

På Amazon.se kan du välja mellan ett stort utbud av biografier och memoarer

Långt från den fiktiva världen, där författare kan gömma sig bakom skyddsmurar i form av påhittade karaktärer, platser och händelser, är självbiografin en lite bjussigare litterär genre där det egna jaget står i fokus.

Att teckna bilden av sitt eget jag är förstås en svår konst. Det är inte alla som vågar ställa dörren på glänt och på riktigt bjuda in läsarna på en personlig resa i livet där framgångar ska broderas och tillkortakommanden blottas.

Men det finns författare, både kända och okända, som lyckas vara alldeles lagom inbjudande för att boken inte ska kännas lismande eller som en långtråkig dagbok.

Här tipsar vi om fem självbiografier som du garanterat har behållning av i läsfåtöljen, hängmattan eller på resande fot i sommar.

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk
Pris: 193 kronor (inbunden)
Hur kommer det sig att man hoppar av en chefskarriär, ge bort allt man äger och väljer att testa på livet som buddhistisk skogsmunk? Och hur är det egentligen att leva med ALS? Med sitt personliga sommarprat, om liv och död, blev Björn Natthiko Lindeblad unisont hyllad ifjol. Hans självbiografi är minst lika bra. I Jag kan ha fel skildrar han omställningarnas faser då han efter att i 17 års klosterliv återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare.

Med värme, humor och djup berättar Björn Natthiko Lindeblad om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Här kan du köpa Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk.

Allt jag fått lära mig
Pris: 57 kronor (pocket)
Barack Obama kallade boken för ”en enastående memoar”, Eskilstuna-Kurirens recensent beskrev den som ”ett slags brutal solskenshistoria” och BTJ konstaterade att det är ”en bok som alla bör läsa, även tonåringar på väg mot sin utvecklingsresa”.

Med Allt jag fått lära mig fick Tara Westover positiv kritik över hela världen. Boken är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.
Amerikanska författaren Tara Westover beskriver målande sin uppväxt vid bergets fot i Idaho, där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Familjen är mormoner och survivalists som lever helt avskärmade från samhället.

Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Då har hon aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy eller Martin Luther King. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

Här kan du köpa Allt jag fått lära mig.

Den okände Kimi Räikkönen
Pris: 103 kronor (pocket)
Zlatan Ibrahimovic Jag är Zlatan och Andre Agassis Öppen i all ära, ska du läsa en lite mer otippad självbiografi med en idrottare i fokus i sommar bör du lägga vantarna på boken om Den okände Kimi Räikkönen. Det är en hisnande färd om en man som har tagit sig från en anspråkslös uppväxt hela vägen till toppen av ett mycket ovanligt yrke. Biografin är inte enbart Kimi Räikkönens version. Andra som bidrar till berättelsen är förare, stallchefer, mekaniker, Räikkönens fysioterapeut, hans manager och ett ”helt vanligt” formel 1-fan.

Självbiografin är lika mycket en fackbok som är rikt illustrerad med familjefoton och bakom scenen-bilder från Räikkönens racingkarriär.

Här kan du köpa Den okände Kimi Räikkönen.

Se människan! Min berättelse om framgång, besvärliga personer och konsten att lyssna
Pris: 239 kronor (inbunden)
Inför sin nya boklansering beskrevs SAS-nestorn Jan Carlzon, i Dagens industri, som Sveriges golden boy på 1980-talet som än i dag är mångas förebild inom näringslivet. Med Riv pyramiderna! blev han en internationell ledarskapsguru och boken en av de bäst säljande böckerna i världen. I denna uppföljare berättar han fortsättningen. Vad gick fel, vad hade kunnat gå bättre och vilka lärdomar har han kunnat dra?

Se människan! är en personlig berättelse men också en bok som speglar samhällsutvecklingen under nästan ett sekel. Den skildrar en fascinerande livsresa ur vilken Jan Carlzon plockar en lång rad visdomar som utgör grunden till hans livsfilosofi. Som en röd tråd löper det budskap som gjorde Riv pyramiderna! revolutionerande i sin tid: utgå alltid från människan.

Här kan du köpa Se människan!

Min historia
Pris: 57 kronor (pocket)
När Michelle Obama 2018 släppte sina självutlämnande och fängslande memoarer lyfte Aftonbladets Ann Charlott Altstadt fram det som en självhjälpsbok i ett samhälle som inte fungerar.

I Min historia bjuder Michelle Obama, den första afroamerikanska presidentfrun någonsin, in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar – i det privata och offentliga – och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma.

Här kan du köpa Min historia.

På Amazon.se kan du välja mellan ett stort utbud av biografier och memoarer