Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Fem spännande deckare att läsa i vinter

Brasan är tänd och filtarna är redo att viras runt benen.
Men vad ska du egentligen läsa under vintern?
Här kommer fem spännande boktips.

På Amazon.se kan du hitta svenska toppsäljande böcker

När kylan breder ut sig över vårt avlånga land blir stunderna då vi hellre stannar inne allt fler. Vi tänder ljus, kanske en brasa och strosar runt i mysiga tofflor. Det är inte vetenskapligt bevisat – men visst känns det även som att suget efter att kasta sig över en spännande bok ökar under denna årstid?

Svenska deckare har genom flera decennium blivit en genre med titlar som spridit sig som en löpeld, långt utanför landets gränser. Och för det har vi legendariska författare som Maria Lang, Stieg Trenter och senare Henning Mankell, Stieg Larsson, Camilla Läckberg och Åsa Larsson att tacka.

Vinterns mest spännande läsning – här är fem tips på deckare.

Offermakaren
Pris: 205 kronor (inbuden)

Just när skidsäsongen börjat i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste offras innan sanningen uppdagas?

Offermakaren är den första delen i Viveca Stens nya serie Åremorden som utspelar sig i de jämtländska fjällen. Som alltid väver hon samman den storslagna naturen med starka karaktärer i en rafflande mordgåta.

Viveca debuterade våren 2008 med kriminalromanen I de lugnaste vatten. Detta blev upptakten till succéserien Morden i Sandhamn som utspelar sig i Stockholms skärgård. Serien har blivit en försäljningssuccé och toppat försäljningslistorna om och om igen. Julen 2010 visades TV4:s filmatisering av den första boken med Alexandra Rapaport, Jacob Cedergren och Jonas Malmsjö i huvudrollerna. Sedan dess har ytterligare sju böcker filmatiserats och visats i hela Europa.

Här kan du köpa Offermakaren

Olympia

Pris: 201 kronor (inbunden)
2017 berättade Måns Kallentoft, för Corren, att han sedan 14 års ålder velat bli författare. Om han gjort rätt val i livet? Tja, skrivkramp har definitivt aldrig varit något problem för östgöten som spottat ur sig succé efter succé genom åren.

Zackserien är en internationell fullträff som sålts till flera länder och hyllats av både kritiker och läsare. Zack Herry är kriminalinspektör på våldsroteln vid Stockholmspolisen, Olympia är den sjunde delen. Boken är löst baserad på myten om Herkules elfte stordåd: att hämta de gyllene äpplena. Handlingen i kortformat? Två barn avrättas och en organisation som liknar en terrorsekt tar på sig det fruktansvärda dådet. Men vilka är de, och vad vill de? På Särskilda enheten är Zack och hans kollegor satta i högsta beredskap. Så sker en explosion på Grand Hôtel och Zack dras in i en grym härva som blir djupt personlig. I ett samhälle som post covid blivit alltmer ojämlikt, där vissa människor kämpar för sin överlevnad och andra vältrar sig i rikedom, kan vad som helst hända.

Här kan du köpa Olympia

Nio liv

Pris: 49 kronor (inbunden)
Mycket vatten har runnit under broarna sedan Emelie Schepp bokdebuterade 2013 och gav huvudkaraktären Jana Berzelius (å ena sidan en elegant och framgångsrik åklagare, å andra sidan en skrupelfri och kontroversiell kvinna som bär på ett dolt och våldsamt förflutet) ett ansikte för alla deckarälskare. Då åkte hon land och rike runt för att promota sin debutroman, från en marknad i Oxelösund, via en galleria i Norrköping, vidare till en livsmedelsbutik i Älmhult. Emelie Schepp lät sig nämligen inte nedslås av det faktum att förlagen refuserade hennes manus utan blev istället Sveriges mest framgångsrika egenutgivare. Sedan dess har de stora förlagen stått i kö och Emelie Schepp har sålt sina böcker till närmare 30 länder.

Nio liv är den sjätte delen om den fascinerande åklagaren Jana Berzelius i Norrköping. Det är en högaktuell roman om våld och gängkriminalitet, och om de krafter som kan ta över när det finns något att skydda till varje pris.

Här kan du köpa Nio liv

Spegelmannen

Pris: 201 kronor (inbunden)
Albert Bonniers gunstling Lars Kepler är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. I augusti 2009 kom avslöjandet och i ett pressmeddelande konstaterade paret: ”Vi ville separera detta nya författarskap från våra egna. Eftersom vi ville bli bedömda utan förutfattade meningar skickades manuset anonymt till förlaget”.

Idag har Lars Kepler sålt i över 15 miljoner exemplar i fler än 60 länder.

Den senaste kriminalromanen heter Spegelmannen (utgiven 2020) och är den åttonde boken med Joona Linna. En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han såg tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.

Här kan du köpa Spegelmannen

Jag ser dig

Pris: 57 kronor (pocket)
Med sin serie från Gotland har Mari Jungstedt sålt i drygt sex miljoner exemplar bara i Sverige. Hon har en stor, entusiastisk och trogen läsekrets som varje år inleder semestern tillsammans med en ny bok om Anders Knutas och Karin Jacobsson vid Visbypolisen. ”Ingen sommar utan Jungstedt” har blivit ett mantra för en stor del av den svenska bokbranschen.

I Jag ser dig tampas kommissarie med ett nytt fall samtidigt som hans eget liv tar en ny oväntad och dramatisk vändning. Boken utspelar sig på Lilla Karlsö efter turistsäsongen, men septembervädret är vackert och havet ännu varmt efter den långa, heta sommaren.

En grupp studenter tillbringar helgen ensamma på den karga och ensliga ön innan höstterminen tar fart på allvar. Efter en tupplur på stranden vaknar Frida upp på pojkvännens arm och gör en fasansfull upptäckt. Både han och kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande.

Mordet skakar om hela landet och för varje dag som gärningsmannen går fri ökar oron och paniken sprider sig på högskolan. Är någon ute efter att mörda studenter eller råkade ungdomarna bara vara på fel plats vid fel tillfälle?

Här kan du köpa Jag ser dig

Fler svenska deckare kan du köpa på Amazon.se