Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Fem tips för att få bättre sömn i år

Sömnbrist kan verkligen vara ett problem som tar plats.
Skapa de bästa förutsättningarna för att du ska sova bättre i år – här är några tips.

På Amazon.se kan du hitta mörkläggningsgardiner för ditt sovrum

Det finns självklart många orsaker till varför sömnen inte infinner sig. Oro, överloppsenergi, stress, koffein. Det är verkligen individuellt och om du lider av sömnbrist kan det vara en bra idé att ta kontakt med vården för att reda ut vad det beror på.

Det skadar aldrig att göra det man kan på hemmaplan för att försöka komma ikapp med vilan. Nedan finns några knep som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

#1: Gör av med energin i dagsljus

Pirr i benen och fladder i bröstet kan bottna i att du inte du inte gjort av med tillräckligt med energi. Motion och träning är ett enkelt sätt att bli av med spring i benen – speciellt tidigt på kvällen. Om du tränar alldeles för sent kan det nämligen påverka sömnen negativt eftersom du är uppe i varv efter passet. Men om du tränar i dagsljus två till tre timmar innan läggdags hinner kroppen varva ner och kan ge en god effekt istället.

Löparskor från Asics

#2: Varva ner innan läggdags

För mycket stimulering och aktivitet nära tiden då du gärna skulle sova kan verkligen vara förödande för sömnen. Ge din kropp och hjärna lite tid att varva ner genom att, någon timme innan sängen, lägga ifrån dig skärmarna och de snabba kickarna. Luta dig tillbaka och lugna ner dig, ta hjälp av lite avslappnande dofter eller värmande te för att hjälpa nedvarvningen på traven.

En diffuser som sprider harmoniska aromer i rummet

#3: Hjälp kroppen slappna av

När du ligger i sängen och har svårt att hitta lugnet kan ett tyngdtäcke vara något att testa. Tyngderna ska skapa ett behagligt tryck mot kroppen som gör att hjärnan frigör må bra-hormon samtidigt som stressnivån ska sjunka. Det ska ge en känsla av trygghet. Det är inte för alla – men det kanske funkar för dig.

Tyngdtäcke som hjälper till på traven

#4: Håll det mörkt

När skuggan faller över sovrummet ska din kropp automatiskt utsöndra hormon som påverkar din sömnrytm. Det är därför viktigt att det ska vara mörkt där du sover. Har du möjlighet: häng upp en mörkläggningsgardin. Om det blir ett alldeles för stort projekt, testa en sovmask.

Mörkläggningsgardin från Deconovo

Sovmask i siden

#5: Avslappnande ljud

Ibland kan tystnaden kännas överväldigande. Att aktivt försöka lyckas somna kan vara frustrerande, därför kan det vara en bra idé att ta bort fokus från just det genom att göra något annat. Här kan en ljudbok, podcast eller behagliga ljud hjälpa. Försök undvika att använda hörlurar efter risken att du vaknar på natten och måste ta ur dem kan göra att du hamnar tillbaka på ruta ett.

Smidig högtalare från Bose

Fler högtalare kan du hitta här