Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Fira Chokladbollens dag – barnsligt gott och lekande lätt

Pärlsocker, kokos eller strössel? Med kaffesmak eller utan? Den 11 maj är det Chokladbollens dag och det firar vi med tips på kreativa recept, presentidéer och fikainspiration.

Bläddra bland ett stort utbud av bakböcker på Amazon

Det finns få bakverk som kastar en tillbaka till barndomen som chokladbollar. Det var ett givet fikabröd på kalas – gärna rullade i färgglatt strössel med smak av tutti frutti. Men trots sitt barnsliga ursprung lever chokladbollen kvar även i vuxna fikasammanhang – i form av nyttigare varianter som till exempel rawfoodbollar, dadelbollar och bananchokladbollar. Men misströsta inte, för även de söta bollarna har uppdaterats med bär, kolasås och nötkräm. Så oavsett hur du föredrar ditt fika, finns det en chokladboll för alla smaker och tillfällen. 

Två bakböcker med fokus på nyskapande recept på chokladbollar

In Search of the Best Swedish Chokladbollar: A southeast asian falls in love with fika

Av Alaine Handa

I den här bakboken introduceras läsaren för 30 av författarens favoritrecept. Boken kretsar kring den svenska fikakulturen och inkluderar reseguider och tips på kaffebarer och fikaställen. Boken är en perfekt present till dig själv eller till någon du tycker om och passar utmärkt att hämta inspiration från till Chokladbollens dag. 

Chokladbollar

Av Mia Öhrn (författare), Ulrika Pousette (fotograf)

Chokladbollar är en bakbok fylld av spännande recept på den klassiska chokladbollen. Den innehåller tips på olika smaksättningar som dulce de leche och mosade bär, olika fyllningar och toppings. Varför inte prova att rulla chokladbollarna i hackad choklad? Det bjuds också på mer hälsosamma alternativ som rawbollar med dadlar och nötter.

Tips på dekoration, förvaring och servering 

Strössel

Glöm kokos och pärlsocker för en stund. Rulla chokladbollarna i färgglatt strössel och förhöj både smaken och utseendet. 

Här hittar du ett stort utbud av strössel och bakdekorationer 

Glasburk 

Att ge bort något ätbart är alltid en uppskattad gåva – framför allt söta saker. Förvara chokladbollarna i en glasburk, knyt ett fint band eller snöre och ge bort i present till någon du håller kär. 

Serveringsfat

Duka upp till fest! Servera dina färdiga chokladbollar på ett vackert fat, som Villeroy & Boch Vieux Luxembourg. Låt chokladbollarna dela plats med andra småkakor eller dekorera med färska bär.

Mini-bakformar

Ett annat sätt att servera chokladbollar är att lägga dem i små bakformar. Det är både ett dekorativt och smidigt sätt att servera dessa små sötsaker som har en tendens att smula och kladda. Dessa mini-bakformar är perfekta för födelsedagar och barnkalas.

Läs mer: 

Därför misslyckas du med bakningen

Grönsaksskäraren – kökshjälpen du inte visste att du behövde