Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Fjällvandring i vinter – här är prylarna för kylan

Gör som tusentals svenskar – ge dig ut på en fjällvandring i vår storslagna och vackra natur.
Här listar vi ett gäng prylar som gör vandringen bekväm oavsett distans.

På Amazon.se kan du hitta ett brett sortiment av vandringsutrustning

Packningen beror på hur länge du tänkt att vara ute. Har du tänkt övernatta på fjället behöver du få med dig rätt mycket medan en dagstur gör ryggsäcken betydligt lättare. En del utrustning krävs dock på alla sorters turer.

 

Kängor

Utan bra kängor blir vandringen en pina istället för njutning. Kängorna ska värma bra, klara av fast grepp även på halt underlag och vara tillräckligt höga så snö eller vatten har svårt att rinna in – fukt måste undvikas till varje pris! Viktigt är att inte ta helt nya kängor på vandring, de ska ha ”gåtts in” för att slippa skavsår och besvär.

Kläder efter väder

Den klassiska principen om tre lager i kyla gäller. Underställ samt strumpor av ull eller syntet, ett värmande mellanlager som fleece på både under- och överkropp samt ett yttre lager med skalbyxor och jacka som står emot såväl kyla som blåst. Det finns både byxor och jackor som även klarar längre regn, men du kan packa ner ett regnställ för säkerhets skull. Glöm inte heller (minst) ett par extra strumpor!

Även en kortare vandring kräva ryggsäck. Viktigt är att våga testa flera olika modeller för att hitta ryggsäcken som passar just dig, precis som med kängorna ska det inte vara några konstigheter när du ger dig ut. För en dagstur räcker det med en ryggsäck som rymmer 30-40 liter, då får du plats med såväl ombyte som mat och dryck. För längre turer bör den inte understiga 50 liter. Tips: Välj gärna en ryggsäck som är vattenavstötande.

Första hjälpen och hygien

Olyckan kan vara framme när du minst anar det. Urvalet av första hjälpen-lådor är stort, en tumregel för vandringslådan är elastiska bindor, skavsårsplåster, sårtvätt och värmefilt. Även en karta värktabletter kan vara smart. Glöm för all del inte toalettpapper samt tvål eller våtservetter även vid dagstur, nöden har bekant ingen lag. En snabbtorkande liten handduk är vardagslyx du får plats med.

Termos eller värmetålig flaska

Visste du att vätskebehovet för en dags vintervandring är cirka fem liter? Därför är det viktigt att ha md sig tillräckligt med vätska för att täcka en del av det. Eftersom det är kallt ute rekommenderas en dubbelbottnad termos så att vattnet inte fryser till. Ett något alternativ är en värmetålig flaska i plast, det finns dock risk att den fryser till vid minusgrader.

Möjlighet att göra upp eld

Även om du bara ska vara ute en dag kan det hända att man blir blöt om fötterna eller lite nedkyld, därför är det viktigt att kunna göra upp en eld vid behov. Fixa ett ”eldkit” som får plats i en tätförsluten påse: Tändstål eller braständstickor, bomullstussar indränkta i vaselin samt ved. Även om det finns virke i skogen är det bra att ha med sig lite torr ved och näver hemifrån. Kom ihåg att underlaget bör vara så torrt som möjligt, glöm inte att skydda elden från blåst.