Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

För säker lek – giftfria leksaker till barn

Hur säkra är egentligen plastleksaker? Och vad finns det för bättre alternativ?
Vi tipsar om träleksaker som främjar lärande och är bättre för ditt barns hälsa!

Huruvida plastleksaker är skadligt för barn eller inte är en konstant pågående diskussion. Men leksaker är generellt sett säkrare sedan EU skärpte lagstiftningen av leksaker år 2013. En bra utgångspunkt är att mjuk plats är sämre än hårdplast så kläm och känn och läs på om leksakerna innan du köper hem dem – det finns nämligen en hel del miljömärkta leksaker! 

Om du känner dig osäker och vill vara lite mer påläst om vad som räknas som en “säker” leksak kan du utgå från Naturskyddsföreningen lista på plaster som ofta innehåller farliga tillsatser. Dessa är: Plastprodukter med tillsatser för att göra dem flamsäkra och antibakteriella, som ger en smuts- och vattenavstötande yta samt plast med tillsatser av mjukgörare (Källa: Naturskyddsföreningen).  

För att uppmuntra till plastfri lek har vi listat fem giftfria, träleksaker för barn.

BRIO Träklossar 

Det här är ett set med 50 träklossar i sju olika former speciellt anpassade för små barn. Att bygga med klossar hjälper ditt barn att öva på att förstå orsak och verkan, vad händer till exempel när man plockar bort den understa klossen i ett högt torn? Det övar också upp koordinationen öga/hand-rörelser. De här träklossarna från BRIO är en säker leksak för ditt barn – klossarna är tillverkade av FSC-certifierat europeiskt bokträ.

Hammarbänk

En pedagogisk hammarbänk i högkvalitativt trä som inkluderar en hammare och sex träpinnar i förtrollande färger. Den här arbetsbänken främjar små barns motorik samtidigt som den såklart är både underhållande och spännande att utforska. Bänken, hammaren och pinnarna är tillverkade av miljövänligt material fritt från skadliga ämnen – det är alltså en säker leksak för ditt barn.

Du hittar ett stort utbud av träleksaker på Amazon 

Verktygslåda

Komplettera din hammarbänk med en verktygslåda! Den går verktygslådan innehåller saker för snickaren, rörmokaren och mekanikern och uppmuntrar till kreativitet och stimulerar fantasin och motorik. Både lådan och verktygen är tillverkade av trä – för en plastfri lekstund. 

Utklädningspussel

Ett pussel för lek och fantasi. Pusslet i hållbart trä föreställer en björnfamilj och består av 45 delar som går att mixa och matcha till mamma, pappa och babybjörn. Pusslet innehåller massor av klädesplagg och accessoarer som kan matchas med varandra för att skapa roliga och kreativa utstyrslar. Utklädningspusslet från Melissa & Dough främjar färg- och mönsterigenkänning, kreativitet och hand-öga-koordination och är en perfekt present till barn i åldrarna tre till sex år.

Abakus 

Denna klassiska leksak främjar barns matematiska tänkande och lär barnen att känna igen färger och öva på siffror. Abakusen är tillverkad av högkvalitativt trä i ljusa färger som uppmuntrar till lek och utforskande – det är ett giftfritt och säkert alternativ till ditt barn. 

Du hittar fler undervisande och utvecklande leksaker här

Läs mer: 

Hållbara babyprodukter – för dig och ditt barn

Bästsäljande babyprodukter – för dig och ditt barn