Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Förläng golfsäsongen med rätt utrustning

Regn och rusk med bitande vind från nord eller en färgexploderande skogskorridor utmed en sol- och lövdränkt fairway.
Höstgolf kommer i flera olika skepnader.
Med rätt kläder, prylar och utrustning kan du förlänga säsongen. Här är våra bästa tips.

Hitta höstens golfutrustning på Amazon.se 

Efter en molnfri natt befriad från kraftiga vindar är fairwayn som allra vackrast. Ett fuktigt täcke av vattendroppar belägrar sig över den finklippta ytan och inväntar umgänge med carrande bollar. Morgnar som dessa gör vi allt för att få agera daggpatruller. Allt är fortfarande tyst och stilla, naturen har ännu inte vaknat och det enda som hörs är ljudet av den fulländade bollträffen.

Det är något visst med golf på hösten, då temperaturen sjunker och färgerna exploderar. Det är den perfekta årstiden för att glömma slitna skrivbord och Teams-konferenser. Det moderna affärsmötet kan ju faktiskt lika gärna genomföras på – det gröna fältet.

Allt fler lanserar golfbanan som helt överlägsen när det gäller att knyta nya kontakter. Här får man möjlighet att lära känna personen bakom skrivbordet på ett helt annat sätt än under 30 minuter i ett stängt konferensrum. Eller som Grantland Rice beskrev det: ”18 hål under en match avslöjar mer om din motståndare än 19 års mellanhavande under kontorstid.”

Men det gäller ju att klä sig efter väder också – och att ha utrustningen som hjälper istället för stjälper om regnet plötsligt öser ner, vinden tilltar och Celsius mätare störtdyker.

Här tipsar vi om kläder, prylar och utrustning som gör höstens golfrond till en njutning oavsett väder.

Regntåliga handskar
Pris: 76-114 kronor
På tv ser det ju så lätt ut. Med en höggradig wedge i näven skickar proffsen iväg bollen som en ballong mot greenen. Den landar mjukt bakom flaggan och spinner sedan tillbaka mot flaggan, som om bollen vore utrustad med GPS. Men backspin är inte enbart en formsak för proffsen. Vill du impa på vännerna krävs tre nycklar: vikt på den främre foten, händerna framför bollen och huvudet bakom. Att sätta detta tryck på bollen samtidigt som du slår till bestämt ser till att skapa bakåtskruv. Men att få till magisk backspinn kräver ett riktigt bra grepp. Med ett par stadiga handskar som tål regn är du kittad oavsett vilket humör vädergudarna är på.

Här kan du köpa regntåliga handskar

Mössa
Pris: 268 kronor
Att klä sig efter temperatur och vind och svinga loss när Celsius höstmätare hukar kring nollan har sin alldeles speciella charm. När höstgolf övergår till vintergolf är det en förutsättning att du är varm om huvudet såvida ronden inte ska bli en plåga. Denna akrylgarnsstickade mössa är skön att bära.

Här kan du köpa en mössa

Regnskydd för golfbagen
Pris: 257 kronor
Egentligen spelar det ingen roll om du lider världens alla kval på jobbet, om det knakar i fogarna i förhållandet eller om du bara haft en allmänt dålig dag. Så fort du kliver in i vagnboden stänger du dörren till den i grått draperade parallella verkligheten. Vardagsbekymren ersätts av ett par timmars lugn och ro där en lugn sving och lite skitsnack med kompisarna i fyrbollar fungerar som bästa möjliga närvaroknark. Lite duggregn gör ingenting – allra helst inte om du investerat i ett regnskydd som håller klubborna torra.

Här kan du köpa regnskydd för golfbagen

Paraply
Pris: 321 kronor
Mark Twain hävdade att ”golf is a good walk spoiled”. Vi sätter dövörat till och lyfter istället upp skylten: frisk luft är nyttigt – och dessutom rätt uppfriskande om det regnar.

Det gäller bara att vara förberedd på vädrets skiftningar. Med detta robusta paraply i bagen är du just det. Dessutom får du känna dig som ett PGA Tour-proffs för en dag.

Här kan du köpa ett PGA Tour-paraply

Bollväska
Pris: 404 kronor
I grund och botten handlar golf om att förflytta bollen från A till B, och det finns hundratals gångbara sätt att göra det på. Eventuella ”fel” är bara mentala begränsningar. Locka fram uppfinningsförmågan och hitta på slag när du tränar på rangen, övningsfältet eller chippinggreenen – och gör det med hjälp av denna bollväska i klassisk design. Fyll väskan med bollar, lek med olika skruvar, bollhöjder och svinghastigheter för att utöka din repertoar. Att träningen blir roligare på kuppen får anses som en gratis förmån.

Här kan du köpa en bollväska

Keps
Pris: 209 kronor
När din bättre hälft tröttnat på snacket om otur på greenerna, det fantastiska ”trolleritricket från det omöjliga läget i skogen” eller om birdien på det 13:e står alltid klubbhuset öppet. I ett hörn-kryp-in, i värmen, fungerar rondsnacket som en evigt snurrande verbal karusell. Här finns det alltid någon som vill lyssna på dina historier. Även om du har treputtat på fyra greener i rad och vill gråta ut på någons axel – med kepsen på bordet. Den här modellen gör sig fint året runt, inte minst när blåsten ökar i styrka.

Här kan du köpa en keps

Handduk
Pris: 128 kronor
Få saker är lite mentalt förödande på en golfbana som känslan av att klubban glider i handflatan. Det går att undvika – oavsett om du svettas mycket eller om regnar piskar ned på fairway och ruff. Med en torr handduk i paraplyet är du rustad för att greja de 18 hålen utan att klubborna ska kännas som blöta tvålar vid bollträffen.

Här kan du köpa en handduk

Självlysande bollar
Pris: 215 kronor
Solen har sedan länge börjat dala i horisonten och allt svalare vindar står i skarp kontrast till eftermiddagens värme. Men golfbanan stänger aldrig, inte ens på hösten. Köp ett sexpack med självlysande golfbollar och boka in en dejt med banan när midnattsklockorna slår. Samtidigt som nästan alla andra ligger och sover får du uppleva ren och skär exotism på din egen hemmaklubb.

Här kan du köpa självlysande bollar

Vindtröja
Pris: 378 kronor
Sorkdödare, duffar, elaka slicar och treputtar. Under en 18-hålsrond är det viktigt att kunna parera sina misslyckanden. Det bästa knepet är att skratta åt misstagen och snabbt fokusera på nästa slag. Eller som Lee Trevino, den gamle tourspelaren, sa en gång: ”Ingen annanstans än på golfbanan har man roligare med kläderna på”. Men det är ju viktigt att känna sig bekväm i kläderna också. Denna vindtröja råder inte ens den bitande höstvinden på.

Här kan du köpa en vindtröja

Mer träningskläder kan du hitta här