Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Guide: så får du ordning på skägget

Två till tre millimeter i veckan. Så fort växer stråna.
Men skägget sköter sig inte självt. Det behöver omvårdnad för att må bra.
Här är allt du behöver veta för att få ordning på skägget.

Här kan du hitta ett bredare sortiment av produkter för rakning och skäggvård

Skägg har haft en stor betydelse i historien. Som ett tecken på tydlig manlighet, men också på konstnärlighet och visdom. I de kändaste antika kulturerna var det oftast renrakat som gällde för vanligt folk. Men assyriska kungar och Egyptens högt uppsatta bar lockiga eller flätade lösskägg. I Grekland var de flesta rakade, men filosofer och lärda bar ofta skägg.

Läs mer: Få lusten tillbaka – 6 knep som kryddar sexlivet

Under flera hundra år förväntades romarna raka sig. Men när kejsar Hadrianus odlade ett grekisk-inspirerat ”filosofskägg” på 100-talet efter Kristus blev det modernt att bära skägg även i Romarriket.

Tredagarsstubb, helskägg eller mustasch

Skäggtrender har kommit och gått. 1700-talet var de släta kindernas århundrade, medan nypudrade och välskötta peruker istället var viktiga statusmarkörer för både män och kvinnor.

Allt yvigare polisonger var starten på skäggens återkomst under 1800-talet. Fram till första världskrigets slut var det okej att inte raka sig. Från 1920 till en bit in på 60-talet var helskäggen åter i kraftig minoritet, men mustascher förekom. På 80-talet blev det inne att hålla sin ständiga ”tredagarsstubb” i trim. Och under det sena 00-talet blev helskäggen åter allt vanligare.

Den starka skäggrenässansen håller i sig, och de senaste åren har även den tidigare nästan otänkbara ensamma mustaschen blivit alltmer synlig.

Ha tålamod i början

Barberarsalonger eller så kallade Barber Shops har ökat i antal när skägget gått från trend till att bli en allmän företeelse. Allt fler verkar bry sig om och vårda sin ansiktsbehåring.

Du behöver ha lite tålamod för att odla ett skägg från grunden. Stråna växer som mest en centimeter i månaden och resultatet blir bäst om du låter dem växa i fred i början – även om det kan se rätt vildvuxet och eländigt ut. Räkna med att det tar ett par månader innan skägget är redo att ansas och formas.

Men vad gäller för att själv hålla ordning på skägg och mustasch? Jo, du behöver…

Tvätta skägget…

Skägget är inget undantag. Precis som allt annat hår på kroppen behöver det tvättas. Om du använder vanligt schampo eller tvål finns risken att ansiktet torskar ut och börjar klia. Skägget behöver ofta mer vård och fukt än håret uppe på huvudet. Använd skäggschampo eller ansiktstvätt som är särskilt anpassad för skägg. Men tvätta inte för ofta. En till två gånger i veckan är lagom. Torka försiktigt med en handduk utan att gnugga hårt.

Här hittar du fler förslag på skäggschampo och ansiktstvätt

…och återfukta

Efter tvätt behövs återfuktning. Skäggoljan är viktigast. Den tränger in i huden och förhindrar rodnad och irritation. Men ta inte för mycket. Det räcker med en eller två droppar som masseras in. En bra rutin är att använda skäggolja på morgonen och tvätta ur den på kvällen. Om dina skäggstrån är torra och behöver extra fukt, använd då även skäggbalsam. Olja och balsam gör att ditt skägg doftar gott, samtidigt som det blir mjukt och inte torkar ut. Med det här kit:et är du på den säkra sidan!

Här hittar du fler förslag på olja och balsam för skägget

Borsta och kamma

Det är lätt att missa skäggborstens betydelse. Den reder ut tovor i ett långt och tjockare skägg och uppmuntrar håren att växa åt det håll du borstar. Borsten hjälper också till att fördela olja och balsam i skägget – och transporterar bort döda hudavlagringar. Undvik att borsta skägget när det är vått, eftersom det kan ge slitage. En kam är bra att använda för yttre styling och innan du ska ansa.

Här finns borstar och kammar för skägg och mustasch

Ansa skägget med sax…

Ett längre skägg är lättast att frisera för hand, med en skäggsax. Ett besök hos barberaren kan vara en bra start för att få hjälp att hitta linjerna och formen på skägget. Här är några tips för hur du klipper ditt skägg med sax. Rengör och kamma igenom det med en grovtandad skäggkam. Kamma underifrån så att stråna lyfts och klipp längs med kammen. Hur ett skägg ska se ut är en smaksak. Men ett generellt råd är att klippa kortare på kinderna och längre under hakan. Försök att göra en mjuk övergång mellan partierna. Mustaschen kammas neråt och klipps i linje med överläppen.

Här hittar du fler skäggsaxar

…eller med trimmer

Ett kortare skägg är enklast att klippa med en skäggtrimmer. Kamma igenom skägget så att du lyfter upp hårstråna du ska ansa. Om stråna ligger mot huden är det lätt att längden blir ojämn. Trimma i den stil du önskar. Det är oftast bra att tänka kortare på sidorna och längre nedtill. De som sparar ut alltför långt på kinderna ser ofta klotrunda ut i ansiktet. Tänk även här på att skapa en mjuk övergång mellan de olika längderna. Om du tar ner skägget till en halv centimeter på kinderna och 1,5 undertill är det bra att köra några drag med en centimeter i övergången.

Här finns ett stort utbud av skäggtrimrar

Och slutligen – följ din ansiktsform

Kom ihåg att följa ansiktets konturer när du trimmar skägget och titta även på din ansiktsform. Den har stor betydelse för vilka skäggstilar som passar dig. Det handlar om att hitta en skäggfrisyr som balanserar ansiktet. Skägget kan framhäva de drag som du vill betona medan andra kanske tonas ned. Ett vanligt misstag många med dubbelhaka gör är att raka rent för högt upp mot hakan. Låt istället skägget börja lite längre ner, men tumma inte på de skarpa kanterna vid käklinjen. För dig som har ett längre skägg kan en elektrisk skäggplattång vara bra för att få skägget att ligga snyggt och se välvårdat ut.

Här hittar du elektriska plattänger för skägg

Här finns praktiska kit med flera skäggvårdsprodukter