Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Guide: så gör du bättre kaffe hemma

Det finns få saker som doftar eller smakar så gott som en kopp nybryggd kaffe. I synnerhet om den är gjord på nymalda bönor. Det är en lyx som du förtjänar. För varför skulle du inte unna dig morgonkaffe av högsta kvalité hemma i ditt eget kök?

På Amazon.se hittar du allt du behöver för att brygga det bästa kaffet

Nybryggt kaffe på morgonen har något magiskt över sig. Doften som letar sig djupt in i näsroten, smaken som fyller munhålan, den uppiggande effekten första koppen har. Du vet vad vi pratar om. Däremot kanske du inte brukar mala dina egna bönor? Prova det. Du kommer inte ångra dig.

Men innan du provar det kan det vara på plats med en genomgång. För det kan vara lite klurigt att veta vilken modell som passar dig bäst.

Hur vet man vilken kvarn man ska välja?

Det korta svaret är att olika bryggtekniker kräver olika sätt att mala kaffet på. Där det för vissa kaffebryggare krävs att kaffet mals grovt är det i andra fall fördelaktigt att mala bönorna fint. Så hur vet man då vad man ska välja? Jo, för att brygga en god espresso ska du alltid (nåja, nästan alltid) mala kaffebönorna riktigt fint, medan en presskanna vill ha grövre malning. Det beror på att det tar längre tid för vattnet att passera och filtrera kaffet om det är fint malet. Men hur fint är fint malet? Tänk florsocker, så fint ska det vara.

Espresso, turkiskt kaffe och mokabryggare gör sig bra med finmalet kaffe. Det motsatta gäller för vanliga kaffebryggare, pour over– och presskaffe.

Manuell- eller handkvarn
En manuell kvarn, eller handkvarn som det också kallas, är det klassiska sättet att mala kaffebönor på. Det används än idag och är ett omtyckt sätt att göra det på, eftersom man kommer nära processen. Det är dessutom en perfekt grej att ta med när du är på resande fot. Låt säga att du vandrar. Då vill du väl fortfarande ha en perfekt kopp kaffe? Se därför till att ta med dig en handkvarn, en aeropress, några gram kaffebönor och lite varmt vatten.

Elektrisk kaffekvarn
När man pratar elektriska kaffekvarnar finns det två olika modeller att ta hänsyn till. Man pratar ofta om antingen en blade grinder eller en burr grinder.

Blade grinders har två blad som snabbt roterar (20 000 till 30 000 varv i minuten) åt motsatt håll. I regel är tekniken enklare än på burr grinders. Då malningsprocessen är mer kontrollerad i en burr grinder ger den vanligen ett något jämnare resultat. Även om det är marginellt brukar proffsen, såklart, bry sig mycket om det.

En burr grinder har två roterande koner, eller hjul, som krossar bönorna. Processen frigör kaffebönornas naturliga oljor, som i sin tur påverkar smak- och slutresultatet på det malda kaffet. De flesta burr grinders är utrustade med flera inställningar för malning så att du kan anpassa utefter vilken bryggmetod du använder.

Dessa kaffekvarnar rekommenderar vi att du tittar närmre på

Manuell kaffekvarn, Henry Charles

Pris: 228 kronor

Med den här kaffekvarnen maler du snabbt och effektivt ner dina kaffebönor till ett fint pulver redo att användas för bryggning. Du vevar helt enkelt bara det läckra handtaget varv efter varm, tills du har den malningsgrad du vill ha. Fördelen med den här tekniken är att du kan pausa och granska ditt nymalda kaffe under tidens gång, vilket innebär att du hela tiden har full kontroll över hur malda dina bönor blir.

Här kan du köpa den här kaffekvarnen

Elektrisk kaffekvarn, DeLonghi

Pris: 71 kronor (83 % rabatt)

Italienska DeLonghi har gjort sig ett namn som en av världens bästa tillverkare av kaffemaskiner. Den här elektriska kaffekvarnen är inget undantag. Det är en blade grinder, vilket betyder att maskinen hjälper dig mala kaffet till rätt form – utefter dina önskemål.

Här kan du köpa den här kaffekvarnen

Elektrisk kaffekvarn, Wilfa

Pris: 995 kronor

Med hjälp av maskinens skarpa funktion och behållarens utformning kan Wilfa garantera ett perfekt resultat när du maler dina bönor. Kniven och skålen är gjorda i rostfritt stål och maskinen kan svälja 250 gram åt gången. Den här modellen är dessutom gjord i chockabsorberande plast, vilket betyder att den står stabilt på bänken – även när den är i full gång.

Här kan du köpa den här kaffekvarnen

Klassisk kaffekvarn, DEECOZY

Pris: 219 kronor

Det här är en kaffekvarn för traditionalisten. Med dess klassiska utseende och utförande är den här manuella kaffekvarnen ett måste för den som tycker om historia (och bra kaffe). Det är en ultraklassiker som fungerar precis lika bra idag, som får 100 år sedan.

Här kan du köpa den här kaffekvarnen

Vill du utforska hela utbudet?