Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Guide: Så vinterbadar du säkert

Att bada under vinterhalvåret blir allt vanligare.
Men innan du tar ett uppfriskande dopp och hakar på trenden är det viktigt att tänka på några saker.
Här guidar vi dig till ett säkert och behagligt vinterbad.

Hitta badkläder för dam på Amazon.se

Det kan låta galet med vinterbad. Varför utsätta sig för ett iskallt bad när det är minusgrader utomhus, istället för att krypa upp i soffan under en varm filt? Faktum är att anledningarna är många. Och det ena behöver inte utesluta det andra.

Därför älskar din kropp det

När du badar i ett vatten som är iskallt händer det massor av saker som ger kroppen en boost. I samma stund som du doppar dig kyls kroppen ned i en extrem fart, vilket bidrar till att blodkärlen drar ihop sig och ditt blodtryck stiger. Blodet börjar snurra snabbt i kroppens centrala delar och sänder ut stresshormoner som noradrenalin, adrenalin, och kortisol för att höja blodsockret. Därutöver utsöndrar kroppen ett stort koppel av endorfiner, vars smärtstillande effekt kan vara i flera timmar efter att du badat.

Forskning har dessutom visat att kontinuerligt vinterbad minskar risken för att du åker på inflammationer, infektioner och bidrar till en naturligare stresskontroll.

Säkrast i sällskap

Det finns med andra ord en rad olika anledningar till att du ska testa på vinterbad. Kroppen mår helt enkelt väldigt bra av det. Men det är samtidigt viktigt att hålla koll på skillnaderna gentemot ett vanligt sommardopp. För att vinterbadet ska gå tryggt till är det till att börja med bra att inte bada ensam, samt att inte gå ut på tunna isar.

Det här behöver du för att vinterbadet ska ske säkert och behagligt.

Badskor och badhandskar

Om du tänkt vinterbada vid en brygga och en stege i metall är det skönt att ha badskor för att undvika den värsta kylan på stegen samt minska risken att halka. Samma gäller med handskarna – det är skönare att hålla i stegen med ett par ordentliga vantar samtidigt som du lugnt och fint sjunker ner i vattnet.

Sittunderlag eller handduk att stå på

När du kommer upp från vattnet vill du i största möjliga mån isolera dig från is och kyla. Ett knep är att ha ett sittunderlag eller en liten extrahandduk med dig som du kan ställa dig på när du kommer upp.

Badrock eller badponcho

När du vinterbadar traskar du sällan till badplatsen ombytt och klar i badkläder. Därför kan det vara smart att ha en badrock eller badponcho nära till hands att byta om under.

Mössa

Vid vinterbad ligger inte fokus på att dyka under vattnet och kika efter fiskar eller skatter på havets botten. Faktum är att du vill hålla ditt huvud så varmt som möjligt och helst inte blöta håret, så därför rekommenderas en mössa både innan, under och efter droppet.

Termos med varmt vatten

Efter doppet är det härligt att dricka något varmt för att få upp värmen lite, men också för att kunna hälla på saker som fryser fast. Har du ingen termos fungerar det med en mugg med varmt vatten eller extra mycket varm dryck. 

Badtermometer

Ska man vinterbada kan man lika bra veta vad det är för temperatur på vattnet som man ger sig ned i – för skojs skull!

Kasse för ombyte

Ombyte är viktigt och du vill helst inte rota i en ryggsäck när du är kall. En rymlig kasse där kläderna kan läggas utan att bli blöta på bryggan är att föredra.

Varma kläder

Ombytet ska vara gosigt och varmt. Packa ordentligt med kläder som gör att kroppen hittar tillbaka till normal temperatur.

Badkläder för herr kan du hitta på Amazon.se