Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Håll koll på flåset – så väljer du bästa träningsklockan

En avancerad pulsklocka i form av en digital PT runt handled och bröstkorg – eller en enklare fitnessmätare som spårar dina steg till och från jobbet?
I en snårig utrustningsdjungel guidar vi dig till bästa köpet i ett segment som växer.

Här kan du hitta ett stort utbud av sportelektronik på Amazon.se

I en tid när allt fler anmäler sig till motionslopp har pulsklockan vuxit fram att bli en bästa vän i strävan att komma så väl förberedd som möjligt. Lite som ett extra motivationsvapen att ta till i träningsvardagen.

Segmentet växer snabbt, och det finns en rad olika varianter att välja emellan. Men för den som inte bara är på jakt efter att vässa tider och form inför en tävling går det att hitta aktivitetsarmband och fitnessmätare som på ett annat sätt fyller sitt syfte. Vill du kanske mäta steg i 10 000-stegsutmaningen mot kollegorna på jobbet, analysera och komma tillrätta med dina sömnfaser eller räkna ut hur många kalorier du har förbränt under dagen? Det finns mängder av funktioner att läsa in sig på när det gäller olika klockor, band och mätare.

Här tipsar vi om några produkter som kan passa dig i din träning – oavsett om du går för personbästa i Lidingöloppet eller är en soffpotatis som ”bara” vill komma igång och hitta vägen till lite bättre hälsovanor.


Polar M430

Pris: Från 1 544 kronor (beroende på storlek)
Mäta puls? Det som idag är en naturlig krydda i träningsvardagen var närmast en utopisk tanke 1982. Det var då Polar lanserade sin första pulsklocka för att eliten skulle kunna effektivisera sin träning genom att mäta puls och tid. 39 år senare sitter redskapet i princip på var aktiv persons handled.

En av Polars storsäljare är M430, som enkelt, exakt och pålitligt mäter pulsen via handleden. En toppklocka för löpare som vill ha det bästa, enligt Polar själva.

Den inbyggda GPS:en registrerar tempo, distans och höjd när du springer utomhus. När du springer inomhus registreras tempo och distans via dina armrörelser.

Klockan är vattentålig och spårar både aktivitet och sömn dygnet runt.

Här kan du köpa Polar 430.


Mi Smart Band 6

Pris: 488 kronor
Kinesiska Mi Smart Band sägs vara världens mest sålda aktivitetsarmband. Och nog erbjuder den senaste produkten i serien, ”sexan”, många uspar. Rent estetiskt är den stora AMOLED-färgskärmen, med skarp upplösning, tilltalande. Men mest av allt imponerar batteritiden – batteriet räcker i två veckor utan laddning vid ”normal” användning. Vill du konstant mäta pulsen eller använda dig av andra funktioner minskar naturligtvis batteriets livslängd.

Mi Smart Band 6 kan dessutom mäta din syremättnad i blodet. Allt för låg syremättnad kan leda till yrsel och huvudvärk, inte minst om du tillryggalagt långa sträckor, tränat extra hårt på gymmet eller vistats på hög höjd, meddelar tillverkaren på sin hemsida. Genom att mäta syremättnaden kan du få en trygg avisering om hur kroppen faktiskt mår – innan du drar igång passet.

Klockan innehar 30 träningslägen, är vattentät och håller koll på din REM-sömn om nätterna. Är du kvinna finns det även ett läge där du kan hålla koll på menstruationscykeln.

Här kan du köpa Mi Smart Band 6.


Senbono MAX6

Pris: 446 kronor
Gå, springa, vandra, cykla, klättra? Fitnessmätaren Senbono MAX6 stöder flera olika sportlägen. GPS:en, som går att ansluta till din mobiltelefon, kan visa hastighet, avstånd och memorera kartan över träningsrutten.

Med hjälp av smarta algoritmer spåras inte bara dina steg och brända kalorier utan också din hjärtfrekvens, ditt blodtryck och din sömn. Det är alltså lika mycket en fitnessklocka som en sömnövervakningsklocka.

Klockan är dessutom tunn och har en mjuk, andningsbar rem som är bekväm att bära.

Här kan du köpa Senbono MAX6.


Fitbit Charge 4

Pris: 1 119 kronor
”Ett aktivitetsband med extra allt.” Så skrev IDG i ett produkttest ifjol. Här finns plats för många finesser, med allt från samtals- och SMS-aviseringar till en funktion som anger i vilken pulszon du är. Den inbyggda GPS:en gör att du kan hålla koll på avverkade kilometer och vilket tempo du håller. I Fitbit-appen kan du studera kartan över den rutt du precis avslutat.

Men du behöver inte ta av aktivitetsbandet när du snörat av dig löpardojorna. Charge 4 registrerar också sömnfaser och ger dig sömnpoäng i appen. Med bra sömnkvalitet lär du få bättre flås i spåret.

Med pulsmätning dygnet runt får du en mer precis registrering av din kaloriförbränning och kan upptäcka nya hälsotrender som inspirerar dig att satsa på dina tränings- och hälsomål.

Här kan du köpa Fitbit Charge 4.


Polar Vantage V2

Pris: 5 371 kronor
En lite dyrare men ändå prisvärd multisportklocka, perfekt för löpare och triathleter som vill ha ut så mycket som möjligt av sin träning – dessutom med riktigt snygg design.

Bland annat kan du testa din prestation för att få personliga puls- och hastighetszoner med hjälp av löp- och cykelprestationstester. Träningsbelastning och återhämtningsmätningar gör det enkelt att optimera din träning och undvika överträning.

Är du osäker på om du pressar dig själv för hårt, eller om du behöver öka takten? Klockan meddelar dig om det är dags för återhämtning eller om du är redo för mer.

Med pulsklockans löpträningsprogram (Polar Flow) får du ett personligt träningsprogram som anpassas till dig och dina mål. Välj mellan fem kilometer, en mil, ett halvmaraton och maratondistans.

Här kan du köpa Polar Vantage V2.