Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Hitta favoriten – 8 tips på bästa golfbollarna

Golfsäsongen är i full gång. Det är hög tid att titta över din utrustning om du ännu inte gjort det. Något som används av alla spelare – och vid varje slag – är bollen.
Men vilken ska du egentligen satsa på? Vi reder ut vilka egenskaper som är viktiga för att få bollen dit du vill.

Här kan du välja på ett stort sortiment av golfbollar på Amazon.se

Golfbollen är en viktig del av spelet. Under en vanlig 18-hålsrunda slår eller puttar medelgolfaren den lilla – oftast vita – saken ungefär 100 gånger. Ibland försvinner den i skogen, i ett vattenhinder eller i den tjocka ruffen. Några extra bollar bör finnas i bagen hos varje golfspelare.

En golfboll är uppbyggd på olika sätt och det är spelnivån och sving-hastigheten som i stort avgör vilken boll som passar bäst. Det som skiljer golfbollarna åt är skalet, antal lager inne i bollen och kärnan. De små groparna på det yttersta skalet kallas för dimples och gör att bollen ska flyga stadigt och rakt. En boll brukar ha mellan 300 och 450 dimples.

Världseliten kontra amatörgolfaren

En golfboll kan vara uppbyggd av så många som fem sex olika delar. Dessa bollar är favoriter hos världseliten och kräver en sving-hastighet som amatörgolfaren inte har. Bollar i en enda del är de allra enklaste och återfinns oftast på drivingrangen. De tvådelade bollarna passar bra till spelare som vill ha långa och raka slag. Det är svårt att få spinn på dessa bollar.

Det finns två sorters skal på golfbollar: uretan och ionomer. Skalet på alla så kallade tourbollar är av uretan, som ger en mjuk känsla och bra kontroll i närspelet. Ionomer är ett billigare och tåligare material.

De stora golfföretagen spenderar stora pengar på att utveckla nya och bättre bollar. Det bästa är att testa olika typer av bollar för att hitta en som du trivs bra med.

Här är åtta tips på bollar för alltifrån nybörjare till proffs.


Callaway Chrome Soft

Pris: 451 kr (12 stycken)
Populära Callaway Chrome Soft är en mjukare fyrdelsboll som ger hög bollhastighet och låg spinn med drivern från tee. Samtidigt som den ger längre slag med dina långa klubbor ger bollen bra kontroll med kortare järnklubbor och wedgar. Skalet i uretan bidrar till en mjuk känsla och en bra spinnkontroll runt greenerna.

Här kan du köpa och läsa mer om Callaway Chrome Soft.


TaylorMade TP5x

Pris: 446 kr (12 stycken)
En komplett tourboll med fem delar och en TriFast-kärna. Ger maximal bollhastighet, bra kontroll när det blåser och mindre spinn från tee. Hög bollflykt, mjuk känsla och bra kontroll kring greenerna. Uretanskal. En riktig elitboll som används av världsstjärnor.

Här kan du köpa och läsa mer om TaylorMade TP5x.


Titleist Pro V1

Pris: 734 kr (12 stycken)
Älskad golfboll – både av tourspelaren, medelgolfaren och nybörjaren. Titleist Pro V1 är den mest spelade bollen på tourerna. En boll med tre delar, ett tunt uretanskal och en mjuk känsla. Ger hög bollhastighet och mindre spinn i det långa spelet. 352 dimples.

Här kan du köpa och läsa mer om Titleist Pro V1


Srixon Distance

Pris: 103 kr (12 stycken)
En tvådelsboll för spelaren som vill slå långt. Utvecklad med 324 dimples som gör att bollen skär genom luften och behåller en rak bana. Bollen har ett mjukt och tåligt uretanskal som även klarar av att ge kontroll i närspelet. Passar de flesta sving-hastigheter.

Här kan du köpa och läsa mer om Srixon Distance.


Titleist Velocity

Pris: 333 kr (12 stycken)
En tvådelad boll som ger långa slag när du slår med full sving. Extremt lite spinn från tee. Alla delar i bollen är konstruerade för att ge maximal hastighet. LSX höghastighetskärna. Bollen har högre bollflykt vilket hjälper till att få stopp på bollen på green. Bra närspelsegenskaper.

Här kan du köpa och läsa mer om Titleist Velocity.


Pinnacle Soft

Pris: 293 kr (15 stycken)
En mjuk boll med ionomerskal som ger maximal slaglängd. Bollens låga kompression ger en mjuk känsla vid alla slag. Passar golfare med låg sving-hastighet. Rosa.

Här kan du köpa och läsa mer om Pinnacle Soft.


Wilson Duo Optix

Pris: 284 kr (12 stycken)
En tvådelad boll som är en av de mjukaste på marknaden och designad för att ge längd i slaget. Kärnan i polybutadien har en hög elasticitet och ger rakare slag från tee. Bollen finns i olika starka färger som gör att den syns bra på banan. Den har en matt yta för att minska ljusreflektion.

Här kan du köpa och läsa mer om Wilson Duo Optix.


Amerikanska sjöbollar

Pris: 137 kr (25 stycken)
Sjöbollar, mer kända som Floridabollar, är återvunna golfbollar som andra spelat på och slagit bort. Ett urval av 25 bollar i blandad kvalitet. Bollarna varierar, men kan innehålla märkena Titleist, Pinnacle, Wilson Maxfli, Nike, Callaway, TaylorMade med mera. Ett perfekt alternativ för nybörjaren som vill prova olika golfbollar.

Här kan du köpa och läsa mer om Amerikanska sjöbollar.

Hitta din favoritboll för golfbanan här!