Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Höstens mest spännande läsning – 5 deckartips

Nu byter vi ut hängmattan mot läsfåtöljen och de skvalpande vågorna mot en sprakande brasa.
Men hjärtat vill vi gärna behålla i halsgropen även under hösten.
Här tipsar vi om fem spännande böcker som höjer mysfaktorn – eller ska vi säga rysfaktorn – när mörkret kryper sig på.

Hitta mängder av skönlitteratur på Amazon.se

Pulsen rusar och de kalla kårarna klättrar runt på kroppen. Ändå kan du inte slita dig ifrån boken som ger sig obehagskänslor eller kanske rent av skrämselhicka. Det är någonting alldeles speciellt med en deckare som gör att du sitter på helspänn och frivilligt väljer att utelämna dig till fiktionens ovisshet.

Hösten är som gjord för att plöja spänningsromaner, den genre som bara fortsätter att erövra mark på fysiska och digitala bokhyllor.

Här tipsar vi om nervkittlande lektyr i form av fem kritikerrosade böcker som garanterat greppar tag om dig som läsare från början till slut.


Senare
Pris: 219 kronor (inbunden)
När Sydsvenskans kulturskribent Oscar Westerholm recenserade ”Senare” menade han att denna bok som skräckroman betraktad är bland det mer blodisande som Stephen King har skrivit detta århundrande. Hela världens skräckkung fortsätter alltså att underhålla med sin nagelbitande litteratur; ”Senare” är knappast något undantag.

Här får vi följa Jamie Conklin, son till en ensamstående, hårt arbetande mor som bara vill ha en vanlig och normal barndom. Men Jamie är inget vanligt barn – han ser vad ingen annan kan se och vet saker som ingen annan kan veta. Och priset han får betala för att hjälpa polisen jaga en mördare från andra sidan graven är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Med ekon från Kings klassiska roman ”Det” är ”Senare” en skrämmande och rörande roman om förlorad oskuld, och ett gastkramande utforskande om att stå upp mot ondska – i vilken skepnad den än antar.

Här kan du köpa Senare.


Den sista spiken
Pris: 199 kronor (inbunden)
När Stefan Ahnhem bokdebuterade med ”Offer utan ansikte” tilldelades han priset Crimetime Specsavers Award. Sex år senare kan han stoltsera med den sjätte boken i serien om den svenske polisen Fabian Risk.

Huvudpersoner i boken är också Kim Sleizner, polischef i Köpenhamn, som utpressat, misshandlat, våldtagit och gått över lik för att nå hela vägen till toppen, samt Dunja Hougaard, som gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Här kan du köpa Den sista spiken.


Vingar av silver
Pris: 109 kronor (pocket)
Den första delen i Camilla Läckbergs omtalade duologi, ”En bur av guld”, var den mesta sålda boken i Sverige 2019. Om ”En bur av guld” var en uppgörelse med den snäva ramar av vad ”en fin flicka” får göra, har ”Vingar av silver” mäns våld mot kvinnor i fokus. Uppföljaren är mörkare, sexigare och våldsammare men också varmare, med systerskap och lojalitet mellan kvinnor som starkt tema, enligt Bokförlaget Forum, som gav ut boken.

Deckardrottningen Läckberg har skrivit ett laddat hämnddrama som inte lär göra någon besviken. I fokus står Faye, som byggt upp ett liv utomlands samtidigt som exmaken Jack sitter i fängelse och hennes företag Revenge skördar stora framgångar. Men när Revenge ska lanseras i USA dyker det plötsligt upp ett allvarligt hot mot bolaget och Faye tvingas återvända till Stockholm. Med hjälp av en handplockad grupp kvinnor kämpar hon för att rädda det som är hennes – och för att rädda sig själv och dem hon älskar.

Här kan du köpa Vingar av silver.


Goda grannar
Pris: 57 kronor (pocket)
Är du på jakt efter en bok du varken kan eller vill slita dig ifrån? En deckare som kittlar alla sinnen? ”Goda grannar” är en psykologisk spänningsroman om den hårfina gränsen mellan rätt och fel, och om faran med att komma sina grannar alltför nära.

Enligt Skånska Dagbladets kulturkritiker är Mattias Edvardsson på väg att mejsla ut sin alldeles egna plats i den svenska deckargenren.

I ”Goda grannar” tar han med oss i Micke och Biancas liv. De flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?

Här kan du köpa Goda grannar.


Sovsågott
Pris: 201 kronor (inbunden)
Anders Roslund och Börge Hellström var författarparet som frälste deckar-Sverige i många år. Deras bladvändare ”Box 21” tog sig exempelvis hela vägen till Viaplay och en tv-serie. 2017 gick Börge Hellström bort i cancer, och sedan dess står Anders Roslund på egen hand för alla idéer, bokstäver och ord som till slut hamnar på pränt. Ifjol gav han ut Sovsågott, som hyllades av kritikerna. Expressens recensent höll sig vaken ”en halv natt för att läsa klart”, och menade att handlingen var ”ohyggligt spännande”.

Handlingen ja, i ”Sovsågott” är skillnaden mellan liv och död bara tre år. Två flickor försvann samma dag och sörjs på samma kyrkogård i var sin grav. Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor. För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste, skitigaste, farligaste uppdrag.

Boken är en uppföljare på ”Tre sekunder”, ”Tre minuter”, ”Tre timmar” och ”Jamåhonleva (Tre dagar)”.

Här kan du köpa Sovsågott.

Fler skönlitterära böcker kan du hitta på Amazon.se