Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Inspirera till läsning med historier om barnförebilder

Att läsa med och för barnen vet vi sedan länge gör stor nytta för deras inlärning och fantasi.
Men vad vi läser för och med barnen är också av vikt.
Inspirera barnen med böcker där barnen är förebilderna.

Spana in Amazons bokrea här

Barn som förändrat världen 

Detta är den fantastiska boken om viljestarka, smarta och handlingskraftiga unga människor som förändrat världen. Journalisten Jenny Strömstedt berättar om 17 barn som på olika sätt gjort världen bättre. Boken är rikt illustrerad av den prisbelönta illustratören Beata Boucht.

 

Greta Thunberg har under flera år varit på mångas läppar och listat som en av världens mest inflytelserika personer. Trots sin ringa ålder lyckades hon nå ut och påverka mer än vad någon annan hinner göra under sin livstid.

Men kanske underskattar vi barn och unga människors verkliga förmågor till att förändra, påverka och förbättra vår värld. Att barns ideér sopas undan som ”vilda fantasier” och något de kommer växa ifrån och sedan förstå den ”riktiga” världen. Men där kanske vuxenvärlden har fel, och gör helt fel.

Det finns det faktist historiska bevis på, då flera barn har bidragit med nya uppfinningarna och idéer vi idag har stor nytta av.  Journalisten och tv-profilen Jenny Strömstedt har skrivit boken Barn som förändrat världen där hon berättar om 17 barn som på olika sätt gjort världen bättre.

Barn som Louis Braille som uppfann blindskriften, Liam Hannon som bredde smörgåsar åt hemlösa och Muzoon Almellehan som gick från tält till tält i flyktingläger för att övertala föräldrar att låta sina döttrar gå i skolan istället för att gifta sig.

Givetvis lyfts även Greta Thunberg fram som har skakat om den politiska dagordningen över hela världen.

I dag finns det ett rikt utbud av böcker som stärker barnen och som får de förstå sin omvärld lite bättre. Här nedan kan du finna fler böcker som inspirerar och skapar förståelse för världen hos de minsta .

 

 

Små människor, stora drömmar. Min första Coco Chanel

I bokserien Små människor, stora drömmar av Maria Isabel Sánches Vegara introduceras de allra yngsta till verkligt inspirerande och normbrytande personer.

Som 10-åring hamnade Coco på ett barnhem där livet kunde vara både ensamt och tufft. När de andra barnen lekte ville Coco hellre sy vilket blev starten på en enastående karriär. Coco uttryckte sig genom sin nyskapande klädstil och lade grunden till såväl klädmodets utveckling som en viktig del av den kvinnliga frigörelsen. Än i dag är hennes klädmärke Chanel välkänt och älskat världen över. Små människor, stora drömmar är unikt illustrerade böcker om inspirerande kreatörer, forskare och andra förebilder. Mini-formatet är baserat på originalböckerna men anpassade för de allra yngsta läsarna i åldern 0-3 år.

Stopp! Min kropp! : en kul och viktig handbok om kroppen, känslor och hemligheter

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen, vet hur man pratar om svåra saker med barn och hur viktigt det är att inte väja för deras frågor och funderingar.

Stopp! Min kropp! är en angelägen, lättläst och inspirerande bok om integritet och samtycke för barn där Hanna Thermaenius guidar barn hur de ska våga prata om kroppen, känslor och hemligheter.

 

Boken riktar sig till barn i lågstadieåldern och består av fem teman. Varje tema är fristående och består av en lättläst berättelse och kluriga fakta- och frågeuppslag där barn och vuxna kan interagera med bokens budskap. De fem teman som ingår är Jobbiga och lätta känslor, Min alldeles egna kropp, Stopp! Min kropp!, Det här är förbjudet, samt Bra och dåliga hemligheter. Boken kan läsas från pärm till pärm eller som en uppslagsbok att återkomma till.

 

Stopp! Min kropp! är väletablerat begrepp som togs fram av Rädda Barnen 2013, med syftet att stärka barns kroppsliga integritet. Ju tidigare barn blir medvetna om kroppens värde desto lättare blir det för dem att säga eller visa ja och nej. När vuxna vågar prata med barn om dessa frågor rustar vi barnen med styrkan att berätta om någon gör något som de inte gillar. Det lär barnen också att förstå och respektera någon annans Nej.

Den dag du börjar

Den dag du börjar, skriven av Jacqueline Woodson är en barnbok om smärtan att bli lämnad utanför. Men också glädjen i att finna en gemenskap. Och en tröst i att, om inte förr så senare, någon gång i alla fall, så kommer man att hitta någon som är lite som man själv.

 

Empatiskt och känsligt gestaltar Almapristagaren Jacqueline Woodson känslan av utanförskap och lyckan i gemenskap.

 

Boken har blivit hyllad och bland andra Skånska Dagbladet skriver såhär om boken i en recension:

”Det är rörande, det är vackert, tårframkallande. Och lite ovant. Barnet jag läser för säger: Det låter som en bok med visdomsord. Det är sant, jag börjar läsa som om jag höll ett pepp-talk.”

I Expressens recension lyft bokens sätt att öppna upp för fina och givande samtal fram: ”En fin samtalsöppnare om hur det är att känna sig utanför, samt om samhörighetens glädje”.

Hitta fler barnböcker på rea här

Årets bokrea är här – här är storsäljarna

Få in hjärngympan i leken

Här är populäraste barnböckerna just nu