Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Klä dig rätt på sommarens bröllop – klädkod för tjejer

Frack, smoking och kavaj. Klädkoden för män är relativt tydlig.
Men vad är motsvarigheten för kvinnor?
Vi hjäper dig att välja rätt klänning till sommarens bröllop.

Bläddra bland ett stort utbud av festklänningar på Amazon.se

När det kommer till killars klädsel vid bröllop är det relativt klara besked. Det står ofta mellan de två mest formella utstyrslarna, frack och smoking, eller de minst formella, kavaj och mörk kostym

Desto svårare är det för tjejer. Det är nämligen inte lika strikt gällande längd, färg och form på klänning, även om det finns en del outtalade regler. Att bära vitt på någon annans bröllop är till exempel inte ok eftersom den färgen är strikt reserverad för bruden. Att komma klädd i helsvart brukar inte heller uppmuntras, då det är en färg som kopplas ihop med begravningar eller andra dystra tillställningar. 

För att underlätta för kvinnliga bröllopsgäster i sommar har vi satt ihop en guide för hur du kan tänka när det kommer till just klädkoden. På så sätt slipper du känna stress oför att råka välja fel klänning.

Klädkod frack: Aftonklänning/elegant långklänning

När klädkoden är frack är det hellånga klänningar som gäller. Färg och modell får du välja fritt! Om du väljer en axelbandslös eller halterneck-modell rekommenderas det att du täcker axlarna med en sjal, kofta eller tunn jacka – förutsatt att vigsel sker i kyrkan. 

Tips på klänningar som passar till klädkod frack:

Halterneck-klänning med spets i färgen champagne

Grå långklänning med pärlbroderier 

Klädkod kavaj: Kort eller vadlång klänning, kjol eller byxdress

Reglerna vid kavaj är simpla: det ska vara uppklätt med inte alls i stil med frack eller smoking. Långklänning är ej att rekommendera. Här är tips på klänningar som passar till klädkod kavaj. 

Röd omlottklänning 

Grön klänning med hålbroderier 

Klädkod mörk kostym: Vadlång klänning eller kjol i finare material

Till klädkod mörk kostym är det vadlång klänning eller kjol som gäller, gärna i ett “lyxigare” material. Här är tips på klänningar till klädkod mörk kostym. 

Klänning med knytband i färgen smaragd 

V-ringad cocktailklänning 

Klädkod smoking: Lång/kort aftonklänning

Till bröllop med klädkod smoking är både långa och korta klänningar ok. Tänk i termer av elegans och välj klänning efter “temat” på bröllopet. Här är tips på klänningar till klädkod smoking. 

Ljusgul axelbandslös klänning 

Plommonfärgad bandeauklänning 

Läs mer: 

Bli din egen bröllopsfixare – så dekorerar du ditt bröllop

Föreviga minnena från årets fest analogt – allt du behöver veta