Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Knepen som får dig att lyckas med kladdkakan

Nu när det är kladdkakans dag kanske du vill briljera med dina bakningskills på söndagsfikat hos dina svärföräldrar. Alla ska vilja fråga vad den hemliga ingrediensen är och mumsa i sig en andra bit av din kladdigt chokladiga kladdkaka. Det kanske bara känns som en dröm nu, när du tänker på dina senaste brända kanelbullar och torra semmelbulle. Men lugn bara lugn, med några enkla knep kommer du bli krönt bakningskung.

Amazon.se har ett brett sortiment av allt för hushållet

Brända formar, smet som runnit över i ugnen så hela köket luktar bränd choklad och en kladdkaka som antingen bara rinner eller blev till en torrkaka. Det är nu historia. Inga fler bak(nings)smällor kommer inträffa framöver. Det är dags för dig att briljera i köket, det kanske känns som en trollkonst att det ska inträffa men nej. Bakning kan nämligen vara enkelt, roligt och tillfredställande när du fått in snitsen. Vi guidar dig hur. En rolig tvist- självaste kladdkakan var från början ett bakmisstag.

Fem vanliga bakmisstag och hur du råder bot på dessa:

Du vispar smeten
Av gammal vana så kör du igång elvispen när du ska blanda alla ingredienser. Det är ett stort no, no. När man vispar så fluffar man upp äggen vilket leder till att kladdkakan snarare blir en sockerkaka i ugnen. Så rör istället ihop smeten med en slev så får du en kladdkaka, och inte en sockerkaka.

Salt
Glöm för gudsskull inte saltet i din smet. Saltet balanserar sötman och tar fram chokladens egenskaper på ett smakfullt sätt.

Byt ut sockret – mot annat socker
Hederligt strösocker i all ära men farinsocker, råsocker eller muscuvadoscoker ger en karamellig touch som tar din kladdkaka till nya höjder. Ett tips är att ta hälften strösocker och hälften farinsocker så är du hemma.

Välj kakao med omsorg – var inte snål
För att din kladdkaka ska få den där konditorkänslan så gäller det att välja kakao med omsorg. Ju renare kakao desto bättre. Testa även att blanda i riktig choklad (inte blockchoklad) om du vill ta din kladdkaka till oanade höjder.

Håll koll på tiden
När kakan väl är i ugnen så går det undan. Här hinns inte ett avsnitt av din favoritserie med, utan nu gäller det att hänga med. För står kladdkakan för länge i ugnen blir den snarare en torrkaka och inte en kladdkaka. Sätt timern på 15 minuter och öka därefter med ett vaksamt öga. När den är klar ska den ha stigit och satt sig i kanterna men vara något gungig i mitten.

Källa: Brinken bakar

Missa inte att baka, och äta, en kladdkaka den 7 november. Det är nämligen kladdkakans dag.

Fem produkter som underlättar bakningen:

Set med slevar, AKlamater 

Pris: 354 kronor

Här kan du klicka hem produkten

Pajform 22 cm, Tescoma 

Pris: 172 kronor

Här kan du klicka hem pajformen

Flerpack skålar i rostfritt stål, FineDine

Pris: 247 kronor

Här kan du klicka hem skålarna

Sju sorters kakor : Sveriges bästa recept på klassiska bakverk och nya favoriter,  Kristin Lidström och Maria Selin

 Pris: 230 kronor

Här kan du klicka hem bakboken

Kladdkakor deluxe, Frida Skattberg och Helén Pe