Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Knepen som gör lussekatterna saftiga

Blir dina lussekatter alltid torra och smaklösa och du har tänkt att dessa julbullar inte är något för dig? Då har vi knepen som kommer få dina bullar att smälta i munnen och glänsa vid adventsljusen. Smör, tid och hel saffran är ledorden för lyckade lussekatter.

Amazon.se har ett brett sortiment av allt till köket

Nu börjar saffransdoften osa över hela staden när bagerierna bakar tusen och åter tusen gyllene bullar inför de stundade adventshelgerna. Historian bakom namnet lussekatt är lite mer mörk än vad de vill ge sken av. Lusse är en alternativ benämning på ”lucia” och ”katt” kommer ifrån att bullarna tidigare kallades djävulskatter eftersom de i Tyskland serverades av djävulen. Själva katten grundar sig i att den sedan lång tid tillbaka förknippades med just djävulen. Lussekatten intas ofta som mest vid luciafirandet, lika given semlan är på fettisdagen är lussekatten på lucia.

Källa: Svenska högtider

Fem tips på hur du lyckas med lussekatterna

Blir dina lussekatter aldrig sådär gyllene och saftiga som de från bagerierna? Då kanske du slarvar med valet av saffran och har för bråttom i köket i din iver att sluka de traditionsenliga bakverken. Tur då att vi kan ge några snabba knep hur du lyckas få till ett par riktigt smarriga lussekatter, eller djävulskatter om så vill.

Skippa saffran på påse – mal saffran och blötlägg

När det kommer till saffran gäller det att vara ute i god tid. Köp en hel saffran, finns i välsorterade butiker eller på apotek. Blanda 1 g hel saffran med 2 msk sprit och 1 msk socker i en liten burk. Låt stå på mörk plats tills du ska använda det i din saffransdeg, minst ett dygn, men gärna i en hel vecka eller ännu längre.

Ha tålamod – låt jäsningen ta tid

Jäsningen ska få ta sin tid då lussekatterna ska jäsa till sin dubbla storlek. Det kan ta flera timmar beroende på hur varmt de står och jäser. Ett tips är att jäsa bullarna under en plastpåse eller plastfolie istället för under bakduk, då jäser de bättre.

Kort gräddningstid – hög temperatur

För att få bullarna både saftiga och gyllene ska de gräddas i ganska hög temperatur. 225 grader är idealiskt och i fem minuter. Bullarna ska vara ganska ljusa när du tar ut de från ugnen.

Var generös med smöret

Var inte en snåljop med smöret. Inga saftiga bullar har byggts av lätt smör eller en liten sked smör. Nej nej, 150 g är lagom till en deg på 3 dl mjölk. Och kom ihåg- smält inte smöret. Det ska vara rumstempererat.

Värm inte mjölken

 Skippa att värma smören, sånt tjafs ställer bara till det för bullarna. Använd kall degvätska och låt istället jäsningen ta lite längre tid, då hinner smakerna utvecklas bättre och bullarna blir godare.

Källa: Vin och matguiden

Alla prylar du behöver till baket

Bakmaskin Electrolux

En bakmaskin, även kallad bakassistent, underlättar julbaket. Säg hejdå till ömma armar efter knådning, den här maskinen gör jobbet åt dig.

Bakplåt lämplig för Bosch Siemens

Bakplåtar kan du aldrig få för många av. Denna stilrena passar de flesta ugnar och håller år efter år.

Bakduk

Kan ej hitta produkten.

En bakduk är ett perfekt hjälpmedel för att måtta upp degen och få jämna och fina lussekatter. Slipp kladda med mjöl över hela köket på köpet.

Kökshanddukar

Ett par juliga kökshanddukar gör sig perfekt i julbaket. När bullarna ska jäsa lägger du handdukarna över för att ge lite extra värme.

Tomteförkläden

Kom in i riktig julstämning med ett par tomteförkläden. Då kan ju inte lussekatterna bli annat än ljuvliga.

Baka till jul

Få mer inspiration till julbaket med denna bok. Kakor, bullar och kolor i mängder.

Här finns fler ting som räddar baket