Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så lyckas du med konsten att hålla en middag

Att vara värd är ofta en skräckblandad förtjusning. Hemmet ska vara nitiskt städat, sällskapet ska underhålla och maten ska gärna få smaklökarna att dansa. Att hålla en middag är en konst. En konst som går att bemästra, om du följer dessa steg.

Här hittar du allt du behöver för att kunna hålla middagar i tid och otid

Tjusigt dukade bord, välklädda gäster och god mat. Vi vill slå ett slag för anordnade middagar. Det är alltför sällan man anstränger sig ända ut i fingerspetsarna för att skapa förutsättningar för en bra kväll. Varför man inte gör det är svårt att svara på. Kanske handlar det om bekvämlighet. Eller så handlar det om ängslighet. Hur som helst brukar resultatet allt som oftast bli succé när du väl skämmer bort gästerna. Men hur gör man?

Förberedelser är A och O

Har du bestämt dig för att satsa lite extra på den här middagen? Bra. Då plockar du fram finporslinet och dukar med det. Det är ju till för att användas, eller hur? En fin dukning är inte bara vackert, det är också ett bra samtalsämne. Se naturligtvis till att gästerna lägger märke till att du ansträngt dig med plating och servering. Det brukar göra susen.

Läs mer: Bortbjuden på middag – 5 roliga presenter att ta med

Ett vackert dukat bord är en del i det hela. Musiken är en annan. Hur hög volym du vill spela är upp till dig, men en rekommendation är att hålla det strax under samtalsnivån till en början av kvällen. Därefter – i takt med att kvällen löper vidare – skruvar du diskret upp den för att höja stämningen. Dessutom ska du såklart också spela musik medan du fixar och donar inför att gästerna kommer. För det finns inga bättre sätt att koppla av innan gästerna kommer, än att göra i ordning en iskall GT åt dig själv.

Tänk också på att tömma diskmaskinen innan middagen. Varför? För att det, i ärlighetens namn, är skittråkigt att ta hand om all disk efter en stor middag. Ju smidigare du kan göra det, desto bättre. Ett enkelt men smart tips!

Snåla inte vad gäller mat och dryck

Ponera att alla gäster kommit och du märker att det är aningen stel stämning. Vad gör du då? Jo, snabbt fram med x antal glas och fyll de med något att dricka. En fördrink är det bästa sättet att lätta upp stämningen på, i synnerhet om inte alla känner varandra sedan tidigare. När alla har något i glasen tar du tillfället i akt och välkomnar sällskapet.

Det är alltid uppskattat om värden är frikostig. Fyll på tallrikar, glas och truga en smula. Svenskar har en tendens att ge med sig när man trugar tillräckligt länge. Ta också för vana att laga lite för mycket mat. Hellre det än motsatsen. Bara för att du äter en viss mängd mat betyder inte det att gästerna också gör det.

Så vad kan man tänkas behöva inför en sån här bjudning?

Porslin 12-delar, MALACASA

Den stor fördelen med att servera på vitt porslin är att allt ser vackert ut. Tänk dig att du snurrar en pasta arrabiata och lägger upp, snyggt va? Tänk dig att du serverar hummersoppa i en mejslad skål, snyggt va? Du fattar poängen.

Här kan du köpa den här produkten

Lyxig bordsduk, Deco Home Textil

Om dukningen är den ena halvan av en vacker middag så är en lyxig bordsduk den andra. Den här är skapad av det välmeriterade varumärket Deco Home Textil, som gjort sig kända för att tillverka inredning av högsta kvalitet.

Här kan du köpa den här produkten

Krispiga servetter

Om du bara fick välja en färg på servetterna att använda i resten av ditt liv, vilken skulle du då välja? Vita, såklart. Det är ett måste. De här är krispiga och håller hög kvalitet. Dessutom är de enkla att matcha till varenda middagsdukning.

Här kan du köpa den här produkten

Höga stearinljus, Price’s Candles

Vad blir en middag utan levande ljus? Såklart mycket mindre vacker. I det här priset får du 50 st lyxiga stearinljus från Price’s Candles med en brinntid på ungefär 7 timmar. Det borgar för en riktigt lång och härlig middag.

Här kan du köpa den här produkten

Bestickset 20 st, Oziral

Det viktigaste när det kommer till bra bestick är att de känns bra i handen och att du tycker om designen på dem. Estetik och användbarhet är nyckeln här. I det här paketet får du 4 knivar, 4 gafflar, 4 skedar, 4 teskeder.

Här kan du köpa den här produkten

Vill du bläddra bland all bordsservering?