Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Lär dig göra napolitansk pizza hemma

Vad som imponerar på en bekantskapskrets kan såklart skilja sig åt.
En sak är dock säker – att på hemmaplan kunna briljera med genuina pizzakunskaper, det river ner applåder från de flesta vännerna som har smaklökarna i behåll.

På Amazon.se kan du hitta ett brett utbud av olika typer av pizzaugnar

I Sverige och i det svenska språket är ordet “pizza” belagt sedan 1960-talet, men redan i 1500-talets Neapel avsågs det som en skapelse i form av ett runt platt bröd med fyllning på. I dag finns det mängder av olika pizzatyper, det känner vi alla till. Oavsett om du bor i en liten by i Skåne eller långt upp i de norrländska skogarna så finns det lokala hak som satt sin egna prägel på pizzan.

Det är emellertid inte förrän på senare år som den verkliga trenden kring att ta de genuina ingredienserna in i sitt eget hem har slagit ordentligt. Och det är på äkta napolitanskt vis som degen ska tillagas om man ska gå på vad folket i stugorna anför i sociala medier och hur snacket på stan går.

San Marzano och buffelmozzarella

Så hur går det egentligen till? Du eftersträvar en botten som är karaktäristiskt seg men samtidigt frasig, en tjock kant fylld av luftbubblor likt ett leopardmönster och en ljuvlig tomatsås baserad på hela italienska San Marzano-tomater. Utöver detta finns det bara ett val av ost om du ska göra det rätt – färsk buffelmozzarella, allra helst gjord samma dag men samma vecka fungerar också.

Här är ett recept på äkta italiensk pizza (enligt AVPN, Associazione Verace Pizza napoletana). Klicka för att komma till ingredienser och tillvägagångssätt. 

Nedan tipsar vi om ugnar och verktyg som hjälper dig att göra den perfekta pizzan i ditt eget hem.

Pizzaugn, Alfa One

En mobil pizzaugn på 54 kilo, fullfjädrad för att kunna tillaga din pizza på cirka 90 sekunder i 450-500 graders värme. Att skruva ihop den tar bara fem minuter och sedan värms den upp på tio minuter. Sedan kan pizzafesten börja!

Pizzaspade, Falci

För att kunna hantera degen och pizzan på bästa sätt i en ugn som är våldsamt varm gäller det att ha en bra pizzaspade till hands. Den här pizzaspaden med trähandtag, tillverkad i Italien, är gjord för alla typer av ugnar. 

Här kan du köpa en pizzaspade från Falci.

Pizzaugn, Ooni fyra

En praktisk pizzaugn som bara väger 10 kilo, fullt utrustad för att komma upp i temperaturer upp emot 500 grader. De utfällbara benen går enkelt att vika ihop för att göra ugnen mindre och den är således perfekt att kunna frakta till sommarstugan över semestern.

På Amazon.se kan du hitta fler pizzaugnar