Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Lyckas med sommardrinkarna – allt du behöver

Inget ger sådan sommarfestkänsla som cocktails. Svala och syrliga, söta och starka, fruktiga eller torra — en drink förhöjer stämningen och känslan av lyx. Här får du reda på allt du behöver för den perfekta sommarbaren.

Äntligen kommer Prime Day till Sverige! Passa på att bli medlem redan idag, för att kunna ta del av alla grymma erbjudanden. Just nu erbjuds en gratis testperiod. Signa upp här!

Mojito, Harvey Wallbanger, Manhattan, Daiquiri, Caipirinha. Listan över svalkande sommardrinkar kan göras hur lång som helst. Men för att göra drinkar på allvar blir det lättare om du har rätt utrustning. Här får du listan över grejorna som gör dig till den perfekta sommarbartendern.

1. Handboken

För att du ska bli en bra bartender, så behöver du förkovra dig. Lyckligtvis finns det ett stort utbud av drinkböcker att välja mellan. “101 Cocktails du måste dricka innan du dör” är en bra grundkurs som du kommer riktigt långt på.

2. Shakern

Vad som händer när man skakar en drink är att den kyls av isen, alkoholhalten sjunker något på grund av att isen smälter, ingredienserna blandas och att det tillsätts luft som ger struktur. Utan shaker, ingen drink, helt enkelt. (Fast det finns drinkar som inte ska skakas naturligtvis).

3. Mixerglaset

Mixerglas eller omrörningsglas är just till för drinkar som inte ska skakas, som Old Fashion eller Manhattan. Rörda drinkar tar lite längre tid att få till rätt temperatur och textur, man kan inte stressa fram ett bra resultat, var försiktig och ta steg för steg. Tillsätt din sprit, ordentligt med is, rör några varv, låt den vila och rör några varv till.

4. Barskeden

Eftersom mixerglaset är ganska högt, behöver du en rejäl barsked att röra med. Skaftet är vridet till en spiral vilket hjälper rörelsen när den används till att röra en drink.

5. Strainern

Strainern är en sil som du använder när du häller över drinken från shakern till glaset. Den tar bort isen, överdrivet skum och fruktrester, alltså sådan du inte vill ha i drinken.

6. Mätglaset

Precis som när du bakar, så är det viktigt med proportionerna när du gör drinkar. Mätglaset, eller jigger som den också kallas, har tydliga centilitermarkeringar så du fått rätt varje gång.

7. Muddlaren

Den här har du sett i många barer men aldrig riktigt förstått vad den ska användas till. Muddlaren är ett mycket enkelt, men praktiskt verktyg när du gör fruktbaserade drinkar. När du hällt upp alla ingredienser i din shaker så krossar du frukt och bär försiktigt för att få ur all juice, innan du skakar din drink. Den är också oumbärlig till att krossa myntan när du gör en Mojito.

8. Citruspressen

Framför allt sommardrinkar kräver citrus. Därför är det också viktigt att ha en citruspress till hands. Vilken som helst funkar egentligen, men för den rätta barkänslan bör du satsa på en modell som ibland kallas “Mexican elbow”. Den tar lite plats, är lätt att göra ren och ser oförskämt proffsig ut.

9. Ishinken

Om du ska stå utomhus och mixa drinkar på sommarfesten, så måste du ha en ishink. Du kan ju inte springa till frysen varje gång en gäst vill ha påfyllning. Satsa på en dubbelväggig med lock — den fungerar som en termos och får isen att räcka längre.

Förutom våra rekommendationer så hittar du både alternativ och hela barkit på Amazon.se.

Läs mer: 

Svalkande och uppiggande – så vill vi ha vårt kaffe i sommar

Allt för sommarens färggranna drinkar