Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Misstagen du gör med dina ljus – så ska du göra istället

Lägg ljusen i frysen och håll vaxytan ren. Det är två ting som gör att dina ljus kommer brinna och hålla längre. Vi listar alla tips och trix som gör att du kan använda samma ljus under hela julen, no more akut ljusshopping på närmaste matbutik. Bara luta dig tillbaka, mys till det och låt det brinna, eller ja så länge du är i samma rum som ljuset. Annars släck. Det är ju sen gammalt.

Amazon.se har allt du behöver inför julen 

Vintertider och juletider, det innebär tända ljus. Både i adventsstaken som lite här och var i hemmet för att lysa upp och ge värme under den kallaste tiden på året.  Denna ljusabstinens kan leda till ett antal vändor till närmaste matbutik, eller i värsta fall, trängas i julstressen på IKEA. Men dessa vändor kan få sig ett slut. Du kan nämligen ha hanterat ljusen helt fel hela tiden. Tur då att det finns knep att ta till, för att spara på planeten och vara chill.

Vanligaste missarna – och så ska du göra istället

1. Kyl ner ljusen

När du köpt dina nya ljus ska du icke vara ivrig  och tända på dem på direkten. Nej,  kyl istället ner ljusen ordentligt. Låt de ligga i frysen i ett dygn innan du tänder dem. Ljus som frusits har nämligen en tendens att både brinna långsammare och rinna mindre. Riktig win win, slipp stearinkladd och få ljus som håller längre.

2. Trimma veken i dess bästa form

Ha inte bråttom när du ska tända dina ljus. Se till att veken är ungefär en dryg centimeter innan du tänder ljuset. När du inte rätar ut veken kommer ljuset fladdra mer och det kommer leda till mer rök och att vaxet smälter mer ojämnt. Att trimma veken kortare är ett no no, då blir det svårt för elden att hålla sig vid liv.

Resultatet av att räta ut veken innan tändstickorna slinter fram är att ljuset kommer brinna mycket jämnare och värmen sprids bättre med en trimmad och stabil veke.

Viktigt! Låt ljuset kallna helt efter att du släckt det innan du trimmar veken.

3. Låt det brinna

Ljuset är smartare än du tror och ett riktigt bra minne. Det ska du använda dig utav. När du tänder ditt ljus för första gången ska du se till att låta det brinna ordentligt. Hela ytan av vax ska smälta. Det må låta dumt om du vill spara på det längre, men ljusets minne är svaret. Om du bara låter mitten av ljuset att smälte kommer det fortsätta på samma vis nästa gång du tänder ljuset. Resultatet blir en vägg av vax längs med kanterna och den stackars lilla veken kommer sakta men säkert krypa längre ner och få svårare att överleva.

Så låt ljuset smälta hela vägen ut till kanten så kommer det brinna hela vägen ner mycket enklare.

4. Se upp för ventilation och vinddrag

Det må låta som en självklarhet, men ändå är vi många som placerar våra vackra ljus på en bänk eller ett bord som står precis där vinden drar från fönstret.  Draget från ventilationen eller fönstret kommer få ljuset att fladdra och bränna ljuset ojämnt. Då blir det inte mycket av den jämna smältyta som man vill åt för att spara på ljuset.

Att ha ljuset tänt där det riskera fladdra åt höger och vänster innebär även onödiga risker och faror om det finns föremål runtom ljuset som skulle kunna fatta eld när ljuset rör sig så mycket.

 

5. Håll vaxytan ren

Glöm för gudsskull inte att även hålla rent kring dina vackra värmeljus. Av mänsklig vana kan det vara lätt att bara tända ljuset och inte se till att det är rent kring veken och vaxet. Smutsen kan precis som vindraget ställa till det, ljuset riskerar att både brinna ojämnt och den ljuva doften blir ett minne blott när smutsen hindrar doftoljorna att nå veken. Vilket vi tycker är himla onödigt, du går liksom miste om det du betalat för.

Är ditt ljus smutsigt kan du ta en kökshandduk och försiktigt torka av vaxet. Se bara till att inte skada veken.

6. Låt ljuset vila mellan varven

När myset är klar för dagen och kvällen och det är dags att blåsa ut så gäller det att se till att det får kallna helt och hållet innan du tänder det igen. För ett ljus i burk eller glasbehållare brukar det ta ungefär två timmar. Att få kyla av sig en stund innan det brinner till igen mår nämligen ljuset bäst av, och det minskar skaderisken när du ska trimma veken.

Sedan, glöm aldrig att släcka ditt stämningshöjande ljus när du lämnar ett rum. För vi vill inte att ditt ljuva och tindrande ljus ska sluta som ett brinnande hus.

Källa: Leva&Bo

Ljusen som håller länge – och klassiska tillbehör

Lugnande ljus från Woodwick

Ett ljus med hela tre lager. Med sitt namn, ”Calming retreat” så måste detta doftljus bjuda på zen och lugn. Perfekt att landa med mellan jul- och nyårsstöket.

Doftljus från Yankee candle 

Ett ljus som doftar röd äppelkrans, en härligt fräsch juldoft. Som om inte det var nog så är det hela 150 timmar bränntid.

Stearinljus från Yankee candle

12- pack med stearinljus som har en lugnande doft av lavendel. Sprid en välkomnande och lugnande doft i ditt hem i vinter.

Klassiker från Iittala

Denna klassiker från finska Iittala har nog synts till hos de flesta svenska hemmen, och det förstår man. Mysfaktorn är hög, minst sagt. Slå till på en mossgrön variant och hamna i zen.

Ljusstake Cobra från Georg Jensen

Denna ljusstake är för dig som vill piffa ditt hem med lyx och design. Cobra är en given stake för alla design frälsta, en klassiker som bara måste finnas i dens hem. I högglanspolerat rostfritt stål, finns i två storlekar.

Här kan du spana in de bästa julerbjudanden 

Läs mer:

Prylarna som räddar dig i vinter

Håll värmen med stil

Mys till det och boosta immunförsvaret på samma gång