Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Njutning vid vattnet – allt du behöver för sommarens fiske

Att fiska är en fantastisk sommaraktivitet. Den lugna stunden vid sjön kan göra underverk för själen. Och lyckas du bra kan du ha något gott att lägga på grillen.
Här är utrustningen som hjälper till att göra ditt fiske framgångsrikt i sommar.

På Amazon.se kan du välja på ett stort sortiment av fiskeutrustning

Fiske är både spännande, rogivande och ett härligt sätt att vistas i naturen. Det är också en kul aktivitet att göra tillsammans med familj och vänner.

Siffror visar också att det är en väldigt omtyckt fritidssyssla. 2019 ägnade sig ungefär 1,6 miljoner i åldern 16–80 år åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten. Siffrorna för förra året antas vara högre på grund av coronapandemin.

Det finns flera olika sorters fiske att ägna sig åt. Mete, spinnfiske och flugfiske är vanliga nu under sommaren.

Meta ihop hela familjen

Mete är ett enkelt fiske och bra att göra ihop hela familjen. Meta från båten, från bryggan eller från strandkanten. Mört, löja, abborre, braxen, sik och öring är fiskar som kan fastna på kroken om du använder rätt bete och utrustning. Du väljer krokstorlek efter betets storlek, och betet efter vilken sorts fisk du är ute efter. Maskar, larver, räkor, och majskorn är några tips på beten du kan sätta på kroken.

Med ett kastspö – samlingsnamn för spinnspö eller haspelspö – kastar man ut och vevar in betet som ska vara så lockande att fisken hugger. Välj ett passande spö, rulle, lina och bete. Det finns många olika beten – till exempel spinnare, jigg, och wobbler – och du väljer dem efter vilken fisk du är ute efter.

Fiskar som öring, regnbåge, röding och lax fiskas ofta med fluga. Här är kasttekniken lite annorlunda och är du nybörjare kan det vara värt att ta en kurs för att göra rätt från början. I flugfiske är det linan som utgör kastvikten eftersom flugan nästan inte väger någonting.

Var får man fiska?

Var kan du då fiska? Längs kusten och i våra fem största sjöar – Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön – är det fritt fram att fiska med spö. För fiske i övriga sjöar och vattendrag behöver du tillstånd från den som har fiskerätten.

För många vatten går det att köpa ett fiskekort och på så sätt få tillåtelse att fiska. I andra sjöar kan du fråga den som har fiskerätten – oftast fastighetsägarna – om det är okej att du fiskar.

Här är 10 prylar som gör ditt fiske i sommar roligt.


Spinnspö, Abu Garcia Revo X

Pris: 1 231–2 355 kr
Ett snyggt spinnset som finns i tre olika modeller – för lätt, allround eller medeltungt fiske. Kolfiberstomme och Win Grip-handtag med bra grepp. Finns i blått, silver och grönt med matchande haspelrulle. Kullager i rostfritt stål. Spöet består av två delar. Längden vid transport är 105 cm och vid användning 210 cm.

Här kan du köpa och läsa mer om Abu Garcia Revo X.


Fiskedrag i metall, DONQL

Pris: 185 kr
20 stycken beten i metall i silver- och guld-färg, optimalt för att locka stora fiskar. Bra för att bland annat fiska öring, abborre och gädda. Storlekarna varierar från 5 till 8 gram. Vassa trekrokar. Ligger i praktisk plastlåda.

Här kan du köpa och läsa mer om DONQL fiskedrag i metall.


Jerkbait, Fishn Jerkyone

Pris: 158 kr
Ett väldigt detaljerat blått drag som genom att det fladdrar även väcker de sega fiskarna. Bra om du ska fiska gädda, öring och abborre. Utrustad med två stycken trekrokar. Längd 15 cm och vikt 73 gram.

Här kan du köpa och läsa mer om Fishn Jerkyone Jerkbait.


Hopfällbar håv, Haoxiu

Pris: 100–138 kr
En hopfällbar håv som passar utmärkt på fisketuren. Lätt stång av aluminium och ett bekvämt ABS-handtag. Välj mellan storlekarna 30×30 cm eller 40×40 cm på triangelnätet. 78 cm lång.

Här kan du köpa och läsa mer om Haoxiu hopfällbar håv.


Fiskekrokar, YLX

Pris: 133 kr
Perfekt för fiskeälskaren. 500 krokar i storlekarna 3–12 i högkvalitativt kolstål, lämpliga för sötvattensfiske. 50 stycken i varje storlek. 100 meter fiskelina (diameter 0,32 mm) ingår också.

Här kan du köpa och läsa mer om YLX fiskekrokar.


Fiskespö i kolfiber

Pris: 1 001–1 117 kr
Ett starkt, hållbart och lätt metspö i kolfiber. Teleskopiskt fiskespö som gör det enkelt att transportera. Ergonomiskt handtag ger en bekväm fiskeupplevelse. Finns i flera olika längder: 3,6–6,3 meter.

Här kan du köpa och läsa mer om Fiskespö i kolfiber.


Fiskelina, Berkley Fireline Ultra 8

Pris: från 307 kr
300 meter extremt stark, nötningstålig och känslig lina, från välkända Berkley, där du känner minsta napp. Ger bra kastlängd. En åttatrådig flätlina tillverkad av dyneemafiber. 0,20 millimeter fluorescerande grön lina för 14 kilo.

Här kan du köpa och läsa mer om Berkley Fireline Ultra 8.


Flöte med LED-belysning, Biking

Pris: 91 kr
Två flöten med LED-belysning, som passar utmärkt molniga dagar eller nätter. Synliga på 200 meters håll. När fisken nappar kommer ljuset att blinka. En underbar pryl för fiskeälskaren.

Här kan du köpa och läsa mer om Biking flöte.


Flugfiskeset, Maxcatch Extreme Fly

Pris: 1 088 kr
Ett bra set om du vill prova flugfiske. Här får du spö, lina, linklippare och tolv handgjorda flugor i en vattentät låda. Dessutom får du en neoprenväska för linrullen och en hållbar väska för hela setet.

Här kan du köpa och läsa mer om Maxcatch Extreme Fly.


Spöhållare, Fishn

Pris: 313 kr
Högkvalitativ och mycket stabil hållare (dubbelpack) för ditt fiskespö. Du fäster den smidigt på båtkanten. Hållaren kan monteras i olika positioner och den kan vridas i alla riktningar: vänster, höger, upp och ner. Med ett antal spöhållare på båten blir det möjligt att använda fler spön när du fiskar. Det ökar dina chanser till bra utdelning.

Här kan du köpa och läsa mer om Fishn spöhållare.

Hitta din fiskeutrustning här!