Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Nu finns det en barbie för alla

Vi har passerat tiden då barbie bara kom i en form. I dag kan alla känna sig representerade i barbiens värld, inte bara du som är vit, blond och smal. Och att bli representerad som barn har stor betydelse för barnets självkänsla. Att känna att ens hudfärg, kön eller funktionsvariation är okej, att man kan bli statsminister, läkare eller fotbollsproffs. Eller bara känna kärlek mot sig själv.

Amazon.se har ett brett sortiment av leksaker för stora och små

Sverige fick precis sin första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson. Trots att hundra år har gått sen de första kvinnorna intagit riksdagen. Hon själv har berättat hur flickors ögon glimrat till när deras föräldrar sagt att hon kan bli statsminister, en gnista tänds. Kan hon så kan jag med. Det är betydelsefullt för alla grupper i samhället, att se sig själv i olika miljöer, på olika positioner. Och detta börjar redan i leken.

Vikten av representation i leken

Om alla dockor ser ut på ett vis, och alla i filmen ser ut på samma vis i de ”goda” rollerna så sätts idealen för de små. När den större personen i filmen porträtteras som klumpig eller ond så är risken att man förknippar att någon som är tjock eller kurvig innehar de egenskaperna. Ser du den i rullstol bara i roller som svårt sjuk och som bara tas hand om andra, utan egen vilja får du även en viss bild av den personen. Därför är det viktigt att börja redan när vi alla kryper runt på golvet och stoppar saker i våra munnar. Att våra dockor kan både vara vita eller svarta, i rullstol, smala eller tjocka. Att vi kan se oss själva och andra i dockorna och låta de gå sin egen väg i vår lek. Fylla dockorna med nya egenskaper. En kanske blir vår nästa statsminister, en annan lärare i matematik. Och då menar vi inte bara dockorna, även de som håller i dem.

Barbie i rullstol

Denna flawless barbien måste bara varje barn ha i sin docksamling.

Barbie i tuff outfit

Men hej, det där håret och den attityden är så inspirerande. Hon är bergis en superstjärna.

Yogabarbie

Ta med din barbie på yogan– vem kan stå på ett ben längst? Eller kanske vill ni bara vila och andas i barnets position?

Discobarbie

Men hey girl vilken outfit! Den där outfiten och attityden rockar varje dansgolv i stan.

Kurvig barbie

En barbie som nog vet hur man skakar höfter och tar sig an ett rum.

Barbie som barnmorska

Barnmorska måste vara ett av de viktigaste jobben. Det är ju den som hjälper oss till livet. Klart en barbie också kan bli en barnmorska, och du med.

 Ken i rullstol

Han rullar fram på gatorna och vet hur man för sig bland damerna.

Inte hittat din barbie? Spana då vidare här