Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Organisera ditt kylskåp – minska matsvinnet

Visste du att med några justeringar så kan maten i ditt kylskåp hålla längre?
Nu finns inga ursäkter, det är dags att organisera för att minska svinnet.

På Amazon.se kan du hitta tillbehör som hjälper dig att organisera i kylen

Tre öppnade burkar med hallonsylt på översta hyllan. Två bruna bananer längst ner i lådan. Frostskadade salladsblad bakom slattarna av mjölk som är en bra bit förbi sitt bäst före-datum. Känner du igen dig?

De flesta slänger mat varje vecka, ofta på grund av dålig överblick över kylskåpets innehåll. Här är några tips för att organisera din kyl – för planeten och plånbokens skull.

Smarta sätt att se
För att undvika att glasburkar, öppnade konserver och annat innehåll hamnar längst bak för att glömmas bort och bli gammalt är det dags att plocka fram innehållet. Med genomskinliga förpackningar och fack, som gärna får gå att stapla på varandra, har du möjlighet att se vad du faktiskt har att välja mellan när du blir hungrig.

Det finns även smarta snurrbrickor du kan placera exempelvis burkar på för att lätt se vad som finns utan att behöva plocka ut stora delar av sortimentet.

Köp förvaringsfack från KICHLY här

Här hittar du fler förvaringsmöjligheter från Giplar

Rätt sak på rätt plats
För att livsmedel ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att veta var i kylskåpet de mår allra bäst. I de allra flesta kylar är det som kallast längst ner, där kan känsliga produkter som mejeri och kött placeras. I dörrarna är det ofta en ganska ojämn temperatur vilket innebär att där ska livsmedel som buljong och andra smaksättare, som kan hantera oregelbundenheten, vara.

Med andra ord, var du placerar din mat kan påverka livslängden och minska risken för onödigt svinn.

Här hittar du en praktiskt behållare för dina burkar från mDesign

Köp en hylla gjord för dina flaskor

Fräscha grönsaker längre
Frukt och grönt kan vara en utmaning att hålla pigga eftersom de lätt blir mjuka eller ruttnar på grund av exempelvis kondens. Undvik gärna plastförpackningar just därför, men om du ändå väljer det: tänk på att göra lufthål i plasten och inte packa grönsakerna för tätt inpå varandra.

De flesta kylskåp har en låda gjord för just de vitamin- och näringsrika frukten och grönsakerna. Den ska hjälpa till att hålla rätt luftfuktighet och öka hållbarheten.

Köp kylskåpsförvaring från woyada här

Håll det rent
För att undvika bakterier och mögel, som både kan göra att det börjar lukta illa och påverka smaken på resten av maten, är det viktigt att hålla kylskåpet rent. Torka av hyllorna, lådorna och facken ordentligt.

Här hittar du hushållspapper från Regina – ett måste i köket

Allt du behöver till köket – hitta det här