Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Plantera mera – det ska du tänka på när du odlar på sommaren

Vare sig du drömmer om en prunkande trädgård med blommor och grönsaker, eller vill ha en frodigt grön balkong, så är det hög tid att börja plantera nu. För det är inte försent att komma igång. Här får du tipsen om vad du kan plantera i juni och juli.

Äntligen kommer Prime Day till Sverige! Passa på att bli medlem redan idag, för att kunna ta del av alla grymma erbjudanden. Just nu erbjuds en gratis testperiod. Signa upp här!

Det är något alldeles speciellt med att odla sin trädgård. Det kräver engagemang och arbete, men att äta sina egenodlade grönsaker eller njuta av prunkande växter, är en fantastisk belöning. Och misströsta inte för att du kommer igång sent — det finns mycket du kan göra i din trädgård trots att det är lite sent på säsongen.

Du kan köpa växter som redan kommit en bit på väg i närmaste plantskola och det är en bra tid att plantera träd och buskar. Och sätter du potatis nu, så har du skörd i slutet av sommaren.

Något som underlättar är att plantera och fröså i odlingslådor. Odlingslådor gör att jorden blir varmare nu när våren är över, vilket ger växterna extra växtkraft.

Vare sig du väljer en stor, rabattliknande odlingslåda som vidaXL Odlingslåda eller flera mindre som vidaXL Odlingslådor 2 st 100x50x50 cm massiv furu så kommer du att kunna njuta av dina växter under hela säsongen.

För balkongen eller terassen finns är det lämpligt med odlingslådor på ben som vidaXL Odlingslådor 2 st 40x40x70 cm massiv furu eller vidaXL Odlingslåda upphöjd massivt akaciaträ.

Att odla potatis är så nära magi man kan komma i trädgården. Dessutom kan du odla sorter du sällan hittar i butiken. Om du inte har plats för ett potatisland kan du odla i säck. Genom en lite lucka i nederdelen är det enkelt att sticka in handen och ta ut fantastisk potatis. Säckarna fungerar också för lök, purjolök, morot och palsternacka.

Ett fantastiskt sätt att få fart på odlingen är naturligtvis växthus. Om du har ett växthus kan du nu köpa tomat- och gurkplantor som kommer att ge bra skörd senare i säsongen. Har du trädgård ska du satsa på ett rejält växthus som ett Tidyard Växthus men även en liten balkong kan rymma ett växthus som det smidiga och lättplacerade Sekey Miniväxthus med 4 våningar.

När man odlar sent på säsongen är bevattningen viktig. Du behöver vattna dagligen när det inte regnar och det är lätt att känna sig låst. Lösningen på den känslan är en bevattningsanläggning. För den stora trädgården finns till exempel Gardena smart Water Control som är en dator som sköter din bevattning. Om du mest odlar i krukor och odlingslådor, så finns det smarta mikrodripsystemet Gardena startpaket blomkrukor M automatic.

Och till sist så kommer vi till vad du kan plantera i din trädgård eller på din balkong. Om du köper färdig plantor på plantskolan så funkar allt som säljs just nu. Men om du vill fröså, kan du med fördel satsa på:

Vaxbönor

Mangold

Betor

Gurka

Basilika

Majrova

Spenat

Piplök

Sommarmorötter

Dill

Persilja

Sätter potatis

Rädisor

Ruccola

Och naturligvis sommarblommor.

Läs mer: 

Så inreder du trädgården rätt

Piffa upp hemmet till budgetpris – inredning under 500-lappen