Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Prepping – det här behöver du ha hemma

En vecka.
Så länge väntas klara dig på egen hand om el och vatten försvinner.
Här är sakerna du behöver ha i förrådet.

Hitta allt för att preppa inför en kris här

För något år sedan delade myndigheten för samhällsskydd och beredskap, msb, ut en broschyr till samtliga svenska hushåll. I korthet innehåller den konkreta råd om vad du som boende i Sverige bör ha hemma för att klara en kris, eller krig, i samhället, där viktiga funktioner som el och vatten,  kan sluta att fungera under en längre tid.

Är du tillräckligt förberedd? Oavsett – se listan nedan och fyll på med det du inte har hemma.

Prepping – här är sakerna du behöver ha hemma vid en kris

 

Mat

Här gäller det att ha matvaror med lång hållbarhet, som inte kräver stora mängder vatten. Bäst förstås är mat som kan ätas utan tillagning.

Bra mat som håller i rumstemperatur: Pasta, hårt bröd, mjukost på tub, torrmjölk, matkonserver som exempelvis ravioli, blåbärssoppa som håller i rumstemperatur, kaffe, te, energibars, nötter.

För att kunna koka vatten behöver du ha ett spritkök med bränsle, se därför till att ha detta hemma. Ett spritkök kan du ställa ute eller på balkongen.


Vatten

Det går, i värsta fall, att klara sig utan mat men rent dricksvatten är helt nödvändigt. En tumregel är tre liter vatten per vuxen och dygn. Ett tips är att ha några PET-flaskor vatten i frysen samt en större dunk i förrådet.
Om toaletten inte funkar kan du sätta ordentliga plastsäckar i toaletten, glöm inte handhygienen och att ha handsprit för att hålla nere smittrisken. 


Bra typer av vattenförvaring: PET-flaskor, hinkar, en eller flera dunkar med tappkran.


Värme


Försvinner elen och det är vinter blir det snabbt kallt hemma. Bäst är då att samlas i ett rum, täcka för fönstret med en filt, lägga mattor på golvet och bygga en koja under bordet. Kom ihåg att släcka värmeljus innan du ska sova.

Bra saker för att hålla värmen: Ylleplagg och andra varma kläder, filtar, sovsäckar, värmeljus och tändstickor.

Kommunikation

Utan el, inget internet. Därför måste du ha alternativ för att kunna följa medias rapportering vid en kris, som en radio. Använd din mobiltelefon så lite som möjligt för att spara på batteriet.

Bra saker att ha för kommunikation: Vev- eller solcells-radio, lista med viktiga nummer på en lapp, laddad power bank.


Övrigt


Basutrustningen ovan säkerställer vissa basbehov. Utöver detta bör du se till att alltid ha en del andra saker hemma – såsom ett lagom stort lager av husapotek och sanitetsartiklar.

Bra saker i övrigt: Extra mediciner, toalettpapper, blöjor, mensskydd, handsprit, våtservetter, kontanter i mindre valörer, drivmedel i tanken om du har bil.

Här finns allt för att täcka vätskebehovet i en kris

Läs mer:

Kyligare vandring – förbered dig med rätt utrustning