Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Rätt glas spelar roll – så njuter du som bäst av drycken

Sätt lite guld på vardagen med rätt glas i hemmet. Det tar fram smaken i drycken än mer vilket såklart tar den till nästa nivå. Och är inte just det vad vi alla söker. Låt därför rätt glas hjälpa dig med jakten på den godaste drycken.

På Amazon.se hittar du alla typer av glas som finns på marknaden

Det är fredagkväll. Du har haft en tuff vecka på jobbet, men nu ska du allt få möjligheten till att bara slappna av. Varför inte lyxa till det lite med mat, efterrätt och en god dryck. Visst är det härligt att kunna få den känslan även i hemmet. En god dryck låter höja värdet i din matupplevelse, inte minst om du väljer rätt. Serveras en örtkryddad fiskrätt kan du vara säker på att du får det lilla extra med rätt vita vin. Serveras en bit kött finner du genast rött vin till att lämpa sig allra bäst. Visst är det spännande att valet ligger i dina händer.

Med det sagt har inte alla koll på att rätt glas till rätt dryck spelar stor roll här. Serverar du exempelvis rödvin i fel glas kan det förändra smakupplevelsen avsevärt. Serverar du champagne i fel glas kan det leda till att bubblet avtar snabbare. Det här kan du enkelt undvika.

Här kommer därför en lista över hur rätt glas får dig att att maximera njutningen av drycken

Ölglas

Håll i dig. Det rätta ölglaset är inte det avlånga med platt botten. Istället ska du ha ett med kort fot, men tillräckligt stort för att du ska kunna greppa tag i det. Undviker du att greppa tag om hela glaset värmer du inte ölen med handen. Du får helt enkelt ölen att vara kall och frisk ännu längre!

Höjden på glaset bestäms sedan av vilken öl du avser att dricka. Rör det sig om Ale är ett lågt, mindre glas lämpligast eftersom att det bevarar kylan än längre. Om det är lager eller pilsner som skall hällas upp är ett lite högre glas perfekt eftersom det ger ordentligt med skum. Ett ännu längre glas med bred öppning lämpar sig perfekt för dig som ska hälla upp veteöl då det låter både din mun och näsa få ta del av den ljuvliga smaken. 

Här har du ett ölglas som låter smaken nå till nästa nivå

Rödvinsglas

Rött vin behöver serveras i ett glas med ordentlig kupa för att nå den perfekta smaken. Den utbuktande formen gör i sin tur att smaken bevaras längre, vilket såklart är just vad vi söker. Att glaset är stort gör att oxidationsprocessen går i hög takt och således gör vinet än mer smakrikt och fyllt med aromer. 

Ta gärna ett tunt och genomskinligt glas. Låt vinets vackra färger få bidra med sin elegans. Viktigt är också att inte fylla glaset med för mycket vin på samma gång. Nöj dig med att fylla glaset till ungefär en tredjedel för bästa smakeffekt.

Varför inte slå till på det här glaset när rödvin står på agendan

Vitvinsglas

Du kanske undrar över vad det egentligen är för skillnad på glas till rödvin och vitt vin? Jo, ett vitvinsglas är en mindre version av rödvinsglas. Detta för att just vitt vin skall drickas kallt. Du bör alltså inte hälla upp en lika stor mängd på en och samma gång när du dricker vitt vin. 

Inte heller kupan på vitvinsglas behöver vara lika stor. Vitt vin behöver nämligen inte luftas lika mycket som rött vin för att få mycket smak. Ha istället ett glas med lite mer inåtbuktande kanter som ger det mer förslutning. Du kommer allt se hur det får maten du lagat till att bli än godare.

Lyxa till det lite extra med ett stilrent vitvinsglas i högsta kvalitet

Champagneglas

Rätt champagneglas beror främst på vilken smakupplevelse du vill få ur drycken. Tar du ett avlångt glas får du ut mer av bubblorna i champagnen vilket i sin tur ger mycket aromer. Tar du istället ett lägre coupeglas får du ut mer av doften. Hur häftigt är det inte att kunna variera med samma dryck!

Champagneglas ger dig alltså friheten till att forma din dryck. Hur du vill forma den kan också bero på vad du ska äta till drycken. Exempelvis ger äldre champagne ofta smaken av aprikos, nötter och honung vilket lämpar sig perfekt till grytor och soppor. Tar du istället en sötare champagne rekommenderar vi starkt att du unnar dig härliga bär tillsammans med lyxig sorbet.

Här har du ett champagneglas som höjer din upplevelse

Konjaksglas

Konjak är en dryck som behöver luftas ordentligt. Därför behöver glaset till det ha en bred öppning och en rymlig kupa för att på så sätt låta din smakupplevelse nå högsta nivå. Här kan du med gott samvete hålla glaset med hela handen, gärna på undersidan, för att få så sätt värma upp konjaken. Du kommer direkt märka hur det bringar mer aromer till din fördel. 

Det är viktigt att här komma ihåg att servera konjaken rumstempererad. Både värme och kyla gör nämligen att drycken tappar smak. En karaff placerad i skåp skyddat från solen blir därför en perfekt position. Du kommer inte bli besviken på smaken.

Låt det här konjakglaset skina i ditt hem

Whiskyglas

Vi rekommenderar dig till att servera whisky i ett glas med raka väggar och bred öppning. Det är inte bara väl passande för din hand, utan låter också det ge tillräckligt med utrymme för den is du gärna serverar till drycken. Det får whiskyn att öppnas upp vilket i sin tur frigör fler aromer. 

Om inte is känns rätt för dig kan du annars ha i lite, lite vatten i glaset för en liknande smakupplevelse. Observera att det här inte får överstiga mer än ett par droppar. Du vill absolut inte göra misstaget att spä ut drycken. Låt det istället från första droppen till sista förgyllas av vad just det rätta glaset har åstadkommit.

Du kan aldrig få nog av whiskyglas i den här kvalitén

Var det istället dessertglas du var ute efter? Tryck här!