Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Redo för skidbacken – så vet du att utrustningen sitter rätt

Snösäsongen är här och vad är roligare än att ge sig ut i skidbacken?
Då gäller det att pjäxorna sitter rätt på din fot.
Här är bästa tipsen – och missarna att undvika.

På Amazon.se kan du hitta ett brett sortiment av skidkläder för män

Att välja rätt pjäxor kan vara både lätt och svårt. Är du en van utförsåkare har du förmodligen koll på vilka modeller och storlekar som passar just din fot bäst. Kanske har du även specialanpassade pjäxor beroende på vilken skidåkning du föredrar, idag finns modeller som passar bättre till friåkning än ”vanlig” pist, eller tvärtom. Som glad amatör kan däremot pjäxvalet bli klurigare, men följer du punkterna nedan kommer du hitta rätt:

Typ av åkning

Är du är nybörjare, erfaren eller kommer du springa efter barnen i barnbacken? Generellt kan man säga att en pjäxa som används mycket i pisten ska vara lite styvare, vet du med dig att skidåkningen kan bli lidande då barnen mest hänger i gröna backen kan en pjäxa med  särskild gå-funktion att föredra.

Mät din fot

Lägg ett papper på golvet, ställ dig på det med hälen mot väggen och märk upp där stortån slutar. Mät sedan hur lång din fot är och skriv upp siffran – den är avgörande framåt för hur bra pjäxan kommer sitta.

Undvik vanliga missen

Vanligaste orsaken till ömma och värkande fötter skidåkning är för stor pjäxa. En tumregel är att välja storleken precis ovan ditt fotmått. Om din fot är 26,8 centimeter ska du välja en pjäxa med storleken 27,5 centimeter. Glöm inte heller lästbredden, den bör vara något smalare än din fot.

Knepet när du provar

Hemligheten vid provning är börja med raka ben, då ska pjäxan kännas lite trång – men när du böjer på benen åker hälen bak en aning och foten får mer utrymme. Känns det bra? Då har du hittat rätt!

Lyxa till det

Om du vet att det blir mycket skidåkning i vinter kan det vara läge att investera i en formgjuten innersko. Alla pjäxor levereras med en standard-innersko med generella mått. Med tiden kommer den anpassa sig efter din fot. För helt perfekt passform rekommenderas en innersko som helt utgår från din fot och ger den ett neutralt läge.

Tre populära pjäxor hos Amazon just nu:

Hitta skidkläder för kvinnor på Amazon.se