Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Rengör din gjutjärnspanna rätt – 6 hållbara tips

Vissa saker ska du ha med dig hela livet.
Gjutjärnpannan är en sådan sak – åtminstone nästan.
Här är sakerna du ska tänka på vid behandlingen av din panna för en långvarig relation.

Hitta gjutjärnspannor från svenska märket Carl Victor på Amazon.se

Köket är på många sätt hemmets viktigaste rum. Här formas och tillagas det som ska ge dig energi att orka med vardagen – rätt och slätt maten du ska stoppa i dig och må bra av.

Då krävs även ordentliga redskap som du kan använda dig av vid din matlagning. Köksredskap som är tidseffektiva, säkerställer god tillagning av maten och är enkla att använda.

Det låter självklart. Det kanske är självklart. Men något som många glömmer bort i jakten på harmoni runt middagsbordet är hanteringen och rengöringen av dina redskap. En gjutjärnspanna är en sådan sak – många vet inte hur den ska rengöras och behandlas för att den ska vara så långlivad och bra som du vill att den ska vara.

Här går vi igenom hur du på bäst sätt behandlar din gjutjärnspanna.

Första rengöringen

När du har köpt en ny och bra gjutjärnspanna är det viktigt att rengöra den ordentligt, för att avlägsna damm och rester som blivit kvar i tillverkningen. Notera att detta är en av få gånger som du SKA använda dig av diskmedel.

Fetta in

Efter att pannan är rengjord i grundligt är det dags att fetta in den. Gör du det här steget på rätt sätt kan det få fin effekt på pannan i form av ett ytlager som är trevligt att laga mat på, men framför allt säkerställer det att din gjutjärnspanna inte kommer att börja rosta.

Aldrig diskmedel

Efter en tids användning har din gjutjärnspanna byggt upp en naturlig “non-stick”-beläggning som du absolut inte vill förstöra. Därför är det viktigt att aldrig diska pannan i diskmaskin och inte heller använda diskmedel när du diskar den. Använd vatten och diskborste, alternativt den mjuka sidan av en disksvamp.

Rengör vid värme

Det är enklast att rengöra pannan medan den fortfarande är lite varm.

Smörj in med olja

Se till att torka av pannan ordentligt varje gång du diskat den, för att undvika att den börjar rosta. Smörj in med lite olja för att behålla den naturliga beläggningen i bästa möjliga skick.

Där ska den förvaras

Förvara din gjutjärnspanna i ett svalt utrymme. Varför? Då “blöder” den inte olja mellan gångerna den används.

Fler gjutjärnspannor kan du hitta här