Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så äter och tränar du rätt för din ålder

När du är 25 överlever du på hamburgare, vin och öl, förutsatt att du också håller igång med träningen. Däremot är det inte hållbart i längden. Vill du också leva gott och länge? Då ska du träna och äta så här. För det här är vad proffsen och träningsexperterna ordinerar.

Här kan du spana in ett brett utbud av träningskläder och träningsredskap

Kort och gott handlar det om att hitta en balans mellan att äta bra och träna lagom mycket. Försök hela tiden komma ihåg att varken sund kost eller träning är ett nödvändigt ont. Det är något du gör för dig själv. Det är något du unnar dig. För det är precis det du gör. Du unnar dig lite lyx, i form av omhändertagande.

Allt det där vet du ju innerst inne. Så låt oss, istället för att agera moralpolis, gräva djupare i hur du ska äta och träna rätt för din ålder. Men glöm inte att vila mellan varven. Det är precis lika viktigt som alla alltid sagt.

Så äter och tränar du rätt när du är 25 år

Så ska du träna

När du är ung är din kropp explosiv och atletisk. Därför klarar den av fem tunga träningspass. Alternativt fem längre distanspass, om du är mer lagd åt det hållet. Med det sagt är återhämtning precis lika viktigt som för andra, bara att du kan klara dig på aningen midnre återhämtning. Hänger du med?

För utan vila uteblir resultaten. Så enkelt är det. Älskar du träning eller är du sunda vanor personifierad? Då rekommenderar vi varmt yoga, för den själsliga träningen. Det är ett perfekt sätt att alternera en aktiv livsstil.

Här är en mångsidig hantel som underlättar träningen hemma

Så ska du äta

Visst är det så att kroppen är förlåtande, men det innebär inte att du ska slarva. Se till att få i dig mycket frukt och grönt. Det är viktigt för att boosta immunförsvaret och för att smörja kroppen med nyttiga vitaminer. Tänk på att ta det lugnt med alkoholen. För när du dricker kommer kroppen behöva ta hand om alkoholen innan den kan ge sig på näringen.

Sunda kokböcker och andra bra tips hittar du här

Så äter och tränar du rätt när du är 35 år

Så ska du träna

När du är 35 år mår kroppen allt som oftast bra och den kräver i sig inte särskilt mycket underhåll. Det brukar snarare handla om att man glömmer bort att prioritera sig själv när man har familjeliv i full gång. Därför är det allra viktigaste rådet att du inte låter dig gå i den fällan. Du måste ta hand om dig. Du måste se till att styrketräna för att undvika problem i framtiden. Det är nu det börjar bli viktigt på riktigt. En bra måttstock är två styrkepass och två hög-intensiva pass i veckan.

Här har du en fitnessklocka som hjälper dig hålla koll på puls och steg

Så ska du äta

Precis som vi snuddade vid ovan; problemet här är inte att kroppen inte gör sig av med energin. Det är snarare att man börjar ta rejäla genvägar vad gäller kosten i den här perioden av livet. Det är inte lätt att få ihop pusslet – vi förstår det. Men det hela blir väldigt mycket enklare om du lyckas få till några goda nätters sömn på rad. Prio ett måste vara sömnen, för det gör att reptilhjärnan inte får ta över lika ofta. I övrigt gäller samma tips som tidigare nämnt: mycket grönt och en balanserad kost.

Barn gör inte som man säger. Barn gör som man gör. Tänk därför på att försöka äta samtidigt som barnen. Det exemplifierar och visar på en god inställning till mat.

Så äter och tränar du rätt när du är över 45 år

Så ska du träna

Livet går in i en ny period. Kanske är barnen lite äldre än när du var 35, vilket innebär att du har lite mer tid över till annat igen. Ta tag i träningen igen. Det är aldrig för sent. Var bara uppmärksam på att kroppen, precis som livet, har förändrats. Ta det säkra före det osäkra. Du har tid att bygga långsamt. Du måste inte lyfta ett extra kilo.

När du är över 45 år kan du naturligtvis fortsätta träna fyra gånger i veckan, men fokusera på styrketräning och rörlighet. Det är en oslagbar kombination som kommer betala tillbaka sig tusenfalt. Du kommer tacka dig själv (och oss) i framtiden.

Här är en yogamatta som är perfekt för mångsidig träning

Så ska du äta

Marginalerna du hade som ung är borta. Nu gäller det att tänka på vad du stoppar i dig och hur mycket energi du gör av med. Det behöver inte på något vis vara pedantisk bokföring, men vi rekommenderar varmt att du är noggrannare. Skelettet behöver kalcium, mineraler och D-vitamin. Var dock försiktig med salt. Det är lätthänt att överdosera – och det är onödigt. Kroppen gör sig nämligen inte av med överskott på samma sätt som förr.

Fokusera på näringsrik tillbehör som mörka bladgrönsaker, proteinrikt innehåll som kyckling eller kött och glöm inte bort fetterna. För dem finns det gott om. Avokado är ett exempel som smörjer kroppen från insidan.

Den här kokboken är fullproppad med enkla recept

Vill du bläddra bland ett marknadsledande innehåll av träningsprodukter – klicka då här