Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så badar ditt barn säkrare i sommar

Sommar, sol och härliga dagar vid vattnet. Men tyvärr kan sjön och bassängen även innebära en livsfara.
Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland små barn.
Här tipsar vi om hur ditt barn kan bada säkrare i sommar.

Här kan du välja på ett stort sortiment av flythjälpmedel för barn

Under 2020 miste 77 personer livet genom drunkning i Sverige. Coronapandemin satte högst troligt sitt avtryck även på drunkningsstatistiken. Fler upptäckte vatten som fritidsaktivitet och det såldes fritidsbåtar, privata pooler och flytvästar som aldrig tidigare.

I juni förra året omkom rekordmånga genom drunkning. Siffran – 26 stycken – var den högsta i juni månad under hela 2000-talet. Sex av de som omkom förra året var barn, 0–18 år. I år befaras den siffran stiga. Farhågor finns att inställda simskolor med mera, som följd av pandemin, får negativa följder på simkunnigheten.

Så vanligt är det

Drunkning innebär att lungorna fylls med stora mängder vatten. Det är den vanligaste orsaken till dödsolyckor bland barn mellan ett och sex år. Men antalet drunkningsolyckor – där personen drabbats av livshotande syrebrist – är desto högre. Utgången kan bli att den drunknade avlider eller överlever med eller utan skador.

En studie visar att närmare 20 procent, eller 1 269, av de totala drunkningsolyckorna de senaste 15 åren var barn upp till 17 år. Av dem dog 133. De flesta barnen drunknade i simbassänger, sjöar eller hav.

Medan drunkningsfallen gått ner bland befolkningen som helhet de senaste 15 åren, sker tyvärr ingen minskning bland barnen. I åldersgruppen noll till fyra år har det istället skett en ökning. Bristande tillsyn ses som en möjlig förklaring.

Sker tyst – utan rop på hjälp

Att ha koll på sitt barn vid vatten är A och O. Är barnet inte simkunnigt är en bra regel att hålla det på armlängds avstånd. Det går fort när barnet hamnar under vattnet, och barnet drunknar tyst. Barnet andas alltså in vatten och sjunker. Det plaskar inte och ropar inte på hjälp, som många föräldrar tror.

Drick heller inte alkohol när du tar hand om barnen eftersom det försämrar förmågan att övervaka och gör dig till en sämre simmare. Mobiltelefonen lägger du naturligtvis också undan.

Ett annat måste är att inte låta flythjälpmedel eller uppblåsbara leksaker ersätta övervakningen av ditt barn. Har du möjlighet – lär dig hjärt-lungräddning. Det kan vara den enda möjligheten att rädda ditt barns liv om en olycka sker.

Här är sju produkter som gör att ditt barn vistas säkrare vid vattnet i sommar.


Konfidence Float kostym

Pris: 302–591 kronor
En dräkt med åtta avtagbara flytelement, som gör det möjligt för unga simmare att gradvis vänja sig att flyta utan hjälpmedel. Finns i tre olika storlekar, från åldrarna 1–6, och i flera olika färger och utföranden. UV-skydd: 40+. Dräkten uppfyller den senaste europeiska säkerhetscertifieringen EN131138-1: 2014.

Här kan du köpa och läsa mer om Konfidence Float kostym.


Kagodri simväst för barn

Pris: 323 kronor
En badväst gjord i miljövänlig neopren. Den är flexibel och lätt, med UV-skydd. Västen ger barnet mer självförtroende och säkerhet när det ska lära sig simma och håller armarna fria för simning. Badvästen har justerbar rem vid grenen som hindrar att den flyter av i vattnet. Neoprenmaterialet gör västen snabbtorkad.

Här kan du köpa och läsa mer om Kagodri Simväst.


Baltic Pro Sailor 100N barn räddningsväst

Pris: från 890 kr
En flytväst är inte bara bra på fritidsbåten. Även vid fiske från stränder och bryggor ger den en bra trygghet. Små barn som leker vid vattnet kan också använda den för extra säkerhet. Räddningsväst 100 Newton är den vanliga klassiska flytvästen som är lämplig för vuxna som inte kan simma och det bästa alternativet för barn under 40 kilo. Baltic Pro Sailor har ny design för ännu snabbare rotation i vattnet och är testad enligt ISO 12402–4 och CE-certifierad. Utrustad med visselpipa, lyfthandtag i nacken och grenband.

Här kan du köpa och läsa mer om Baltic Pro Sailor räddningsväst.


Gogokids simväst för småbarn

Pris: 176 kronor
En simväst med armpuffar för barn 2–6 år. Kräver ingen uppblåsning utan är redo för användning. Säkras med justerbara remmar och säkerhetsspänne på barnens rygg. Simvästen gör det enklare för barnet att flyta och hålla balansen i vattnet. Finns i flera olika färger.

Här kan du köpa och läsa mer om Gogokids simväst.


Krisva simbräda

Pris: 57 kr
En simbräda är ett väldigt bra flythjälpmedel när barnet lär sig simma. Den här pilformade brädan är bekväm och enkel att greppa. Tillverkad av EVA-skum av högsta kvalitet. Finns i många olika färger.

Här kan du köpa och läsa mer om Krisva simbräda.


Arena Unisex armpuffar för barn

Pris: 219 kr

Uppblåsbara simhjälpmedel med skumkärna. Har en luftkammare med säkerhetsventil, uppfyller alla EU-riktlinjer och innehåller inga skadliga plaster. Passar barn 2–6 år och upp till 30 kilo.

Här kan du köpa och läsa mer om Arena armpuffar.


Zoggs simdräkt

Pris: från 308 kr
En simdräkt med punkteringssäkert material som är avsedd för att lära sig simma och inte som flytväst. Den är lätt att använda och bra för att bygga upp förtroendet och ha roligt i vattnet. Bidrar till balans i vattnet. Flytblocken finns på magen, ryggen och armarna. Stängs med en dragkedja på ryggen. Finns i tre olika storlekar, 1–5 år, och i olika utföranden.

Här kan du köpa och läsa mer om Zoggs simdräkt.

Hitta flythjälpmedel för ditt barn här