Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så blir du kvitt torra händer i vinter – knepet som förändrar allt

Vinterns ankomst innebär snö,slask, is och korta dagar. För många är det lika med trötthet, glåmig hy och kanske de torraste av allt – nariga händer. Men lugn bara lugn, det finns knep som ger dig åter sammetslena händer.

Amazon.se har ett brett sortiment av skönhetsprodukter

Undrar du varför du varje år åker på torra händer när vintern anländer. Som ett brev på posten kommer narigheten när första minusgraden visar sig. Trots en kamp med handkrämen som bara kletar sig runt så lyckas dina händer aldrig bli lena som på sommaren. Att händerna varje vinter bli som sandpapper är inte konstigt, det torra och kalla klimatet torkar nämligen ut huden och fukt behöver tillföras extra. På sommaren vistas vi dessutom mer utomhus och luften är betydligt fuktigare och varmare än på vintern. Det blir en ond spiral, vi är inomhus mer i torr inomhusluft och när vi väl är ute så är luften även där torr och kall. Huden blir inte konditionerad på samma sätt som på sommaren då klimatet är fuktigare.

Knepen som ger lena händer även på vintern

Smörj efter tillfälle

Använd inte samma handkräm dygnet runt, anpassa efter tid och tillfälle. På så vis kan du slippa kletiga händer samtidigt som händerna får den fukt de behöver. Smörj med en lättare handkräm under dagen, ha för vana att smörja efter varje gång du tvättar händerna och ha alltid en lätt handkräm till hands. När du ska lägga dig för natten kan du med fördel använda en fetare kräm och använda bomullshandskar som omsluter fukten. Ett extra tips är att ha en handkräm på nattduksbordet så du alltid kan vara redo för smörj.

Skrubba bort det gamla, ge plats åt fukten

Att peela händerna är a och o för att avlägsna gammal och torr hud och starta återfuktningsprocessen. Börja med att skrubba händerna. Smörj sedan in dem med handkräm och och trä på ett par tunna bomullsvantar. Låt gärna vantarna vara på över natten, eller i varje fall ett par timmar.

Använd handskar – när du diskar som när du är utomhus

Glöm inte dina handskar hemma när du ska ut i vinter. Om det bara är en kort promenad till bussen eller löpturen. Var snäll mot dina händer och skydda de från den kalla och torra luften. Är dina händer redan torra är det extra viktigt att skydda de från kylan, huden har nämligen då ännu svårare att binda fukt än en normal hud. Men du bör inte bara bära handskar när du är utomhus, även inomhus. Ja du läste rätt, när diskhögen är ett faktum så ska handskar åka på. Diskmedel och vatten är en riktig bov i torrdramat. Så skydda dina ömma händer när fighten mot disken ska inledas med ett par hederliga diskhandskar.

Tvätta inte i hett vatten

Tvätta händerna är av ytterst vikt, med både tvål och vatten. På så vis kan du hålla dig frisk och även andra i din omgivning.  Tvätta händerna kallt är ju ett no no om du vill bli kvitt bakterierna. Men att tvätta händerna supervarmt är inte heller att föredra. Hett vatten kan nämligen skada och torka ut din hud ytterligare. Så tvätta dina händer i ljummet vatten. När du sedan ska torka dina händer torra så ska du vara varsam med handduken. Klappa istället för att gnugga.

Ge plats åt oljan

När vintern anländer är det dags att ställa duschtvålen åt sidan och ge plats åt duscholjan. Olja löser upp smuts utan att huden torkar ut.  När det kommer till handtvål är det svårare att byta ut mot olja men då kan du istället hålla koll på tvålens pH-värde. För att tvålen inte ska torka ut dina händer bör pH-värdet vara lika som din hud, vilket är runt 5,5.  Ett husmorsknep är att smörja händerna med olivolja när torrheten och fnasigheterna inte vill släppa.

Om du inte tar hand om händerna i vinter kan detta hända

Huden kan…

…kännas ömtålig och irriterad.

… bli rödflammig.

… drabbas av sprickor.

 …fjälla.

… strama.

 …drabbas av klåda och/eller kliande utslag.

 …kännas oelastisk.

 

Produkterna som är räddare i nöden i vinter

 

Handkräm från L’Occitane 

Handkrämen från L´Occitane innehåller sheasmör, honung och mandelextrakt som vårdar huden på djupet och ger den all fukt som den behöver. Krämen är perfekt att ha med sig under dagen med dess lätta förpackning och den absorberas utan kladd. Efter applicering blir dina händer otroligt släta utan något som helst spår av olja.

Handtvål med sheasmör från L’Occitane 

En handtvål som rengör utan att torka ut. Lite dyrare, men mycket drygare än de där pumptvålarna på mataffären. En liten klick räcker för att få ett ordentligt lödder. Mjukgör och rengör på samma gång.

Duscholja för känslig hy från Bioderma  

En ultra-närande anti-irritation duscholja som säger adjö till öken-ben och hej till sammetslena ben. 

Kroppsskrubb från RITUALS 

The Ritual of Ayurveda kroppsskrubb tar bort döda hudceller och ger plats åt fukt. Ut med det gamla, in med det nya. Ha för vana att skrubba händerna och smörja varje dag innan du ska möta John Blund.

”Räddaren i nöden”-krämen från Elizabeth Arden 

Elizabeth Ardens Eight Hour Cream har varit en kär kräm i generationer. Och det är inte konstigt, den kan nämligen användas till allt. Från torra läppar till spruckna händer och fötter. Dryg som attan är den med. En tub räcker läääänge. 

Bomullshandskar 3-pack

Bomullshandskar som du kan ha under natten när du vill ge dina händer en redig fuktboost.

Här kan ni spana in fler vårdande produkter för händer och fötter

Läs mer:

Bästa ansiktsmaskerna mot torr hy

Knepen för dig med torr hy

Så slipper du torra läppar i vinter