Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så bra är vinterbad för dig – enligt forskningen

Det kan knappast ha undgått någon att vinterbadandet fullkomligt exploderat de senaste åren. De frälsta vinterbadarna hävdar att de mår bättre av att bada. Men stämmer det verkligen?

Tycker du om outdoor-aktiviteter? Då kan du utforska bra utrustning här

Precis när året slår över till det nya är badsäsongen (nåja, kallbadsäsongen i alla fall) som allra bäst. Temperaturerna kryper en bit söder om nollgradigt och det är inte ovanligt att isen täcker porlande bäckar, sjöar, älvar och hav.

Därför är det inte särskilt konstigt att man i århundraden nyttjat naturen för positiva hälsoeffekter. I Sverige finns nämligen historier om bad i isvak daterade hela vägen tillbaka till Birger Jarl.

Men vad säger modern forskning om kallbad och dess hälsoeffekter?

När det kommer till forskning på ämnet kallbad finns det få studier att ta del av. Det beror helt enkelt på att det inte finns ekonomiska incitament att fortsätta studera ämnet, ännu. Faktum är att det bara finns två bra studier att ta del av. Var de kommer ifrån? Finland, såklart.

Vid båda fallen frågade man minst 1000 personer om huruvida de upplevde att de mådde bättre efter fyra månaders vinterbadande. Svaren var ensidigt positiva. Problemet med det här är att personerna är partiska. De är redan frälsta. Därför är studierna inte tillförlitliga. Vad man däremot kan konstatera är att vinterbad aktiverar den bruna fettvävnaden kroppen har. 

Vad är brunt fett?

Brunt fett, eller brun fettvävnad som det också heter, är ett mindre organ som ansvarar för att alstra värme. När du vinterbadar eller utsätter kroppen för kyla aktiverar du den bruna fettvävnaden. Det i sin tur gör att kroppen förbränner mer vitt fett, exempelvis socker och vanligt fett. 

Det är just därför vinterbad har blivit så populärt bland människor som vill gå ner i vikt. För sanningen är att vinterbad gör att du förbränner omkring 50 kcal, eftersom dina organ måste jobba mer för att hålla kroppen varm. 50 kcal låter kanske inte särskilt mycket, men det motsvarar 2 kg på ett år – och det är så mycket man lägger på sig om året när man blir äldre.

Börjar du bli intresserad av att haka på den omåttligt populära trenden? 

För att kunna vinterbada säkert behöver du

Handskar som passar vinterbad och skyddar mot kyla

Här kan du köpa de här handskarna

Skydda fötterna med de här vattenstrumporna

Här kan du köpa de här skorna för vinterbad

Yxa för att krossa isen och göra hål

Här kan du köpa den här yxan

Uppvärmda vantar att ta på efter kallbadet

Kan ej hitta produkten.

Här kan du köpa de här vantarna

Vill du se ett bredare utbud av outdoor-aktiviteter?