Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så bygger du en utebio för ljumma kvällar

Att se film under en stjärnklar, bar himmel är en speciell upplevelse för såväl stora som små. Här tipsar vi om allt du behöver för att bygga en alldeles egen utomhusbio. Och det är inte så komplicerat som många tror.

Att bjuda in vänner på en utomhus filmkväll är ett avslappnat och trivsamt sätt att umgås. Filtar, solstolar, snacks och något att dricka ger den rätta sommarkänslan för alla. Det är ganska enkelt att fixa sin egen utomhusbio, men det finns några saker att tänka på. Se den här artikeln som en checklista. När du har bockat av alla 5 steg kan du se fram emot en fantastisk kväll.

1. Hitta rätt plats

Bästa platsen för din utebio är ett ställe där det är så mörkt som det kan bli en svensk sommarnatt. Det får gärna också vara någorlunda i lä — du vill inte att din filmduk flyger iväg mitt i filmen.

2. Skaffa en bra projektor

Om projektorn ska fungera utomhus behöver den ha en rejäl ljusstyrka — minst 4000 lumen. Det måste också vara en projektor med en upplösning  på minst 1920 x 1080 och full HD. Mörk och lågupplöst bild kan förstöra den bästa av filmer. Bör naturligtvis fungera med både blåtand och WiFi för enkel uppkoppling.

Artlii Energon2 Native

Kraftfull och prisvärd. Mer behöver man egentligen inte säga om Artlii Energon2 Native.

SOTEFE Miniprojektor

Liten och nätt med kraftfullt ljus, för den som önskar smidighet!

YCLZY Native WiFi-projektor

Riktigt prisvärd och intressant WiFi-projektor.

3. En bra projektorduk är ett måste

Projektorn behöver en slät vit yta att projicera bilden på. Om du har en vit vägg placerad strategiskt kan det fungera bra, liksom att spänna upp ett lakan på en tvättlina eller mellan två träd, men det allra bästa resultatet får du med en projektorduk. Här är tre olika typer av projektorduk:

Projektorskärm – 120 tum

Enkel och prisvärd 120 tums duk.

Ballsea Uppblåsbar projektorduk

Uppblåsbar med hjälp av automatpump ger bild på 190 tum.

4. Bioljud förhöjer upplevelsen

Ljudet är oerhört viktigt för filmupplevelsen. Du vill inte att det ska låta som om ljudet kom från en transistorradio. Du får kortast fördröjning mellan ljud och bild om du har en trådbunden anslutning mellan högtalaren och datorn, men bluetooth kan också fungera bra. Hur lång fördröjning du får över bluetooth beror på hur modern din dator och högtalare är.

JBL PartyBox OTG

Upp till 6 timmars oavbruten speltid garanteras med JBL PartyBox OTG. Det räcker gott och väl för ett filmmaraton.

JNOIHF Bluetooth-högtalare

Om du verkligen vill uppleva att dinosaurierna ryter, så ska du satsa på den här.

Panasonic SC-TMAX5

Kort och gott: bra tryck till bra pris!

5. Popcorn hör till

Alla vet ju att snacks är en stor del av bioupplevelsen och det finns inget bättre biosnack än popcorn. Därför är det på sin plats att investera i en popcornmaskin, gärna i retrostil som den här:

Salco Coca-Cola Popcornmaskin

Vad är en kväll med bio utan popcorn?

Fler prylar som kan förgylla din filmafton hittar du på Amazon.se