Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så får du till en riktigt krämig penne vodka

Klassiskt nattklubbskrubb som slog igenom i USA och Italien på 1980-talet.
Idag är penne vodka en favorit hos var och varannan svensk vid matbordet.
Här är receptet – och prylarna du behöver i köket.

Här kan ni hitta allt ni behöver till hem och kök

Exakt hur penne vodka uppstod är oklart, men enligt flera källor kan den härledas till en italiensk skådespelare som i sin kokbok från 1974 har ett liknande recept. Under 1980-talet snappades rätten upp, kanske för att den innehåller alkohol, av nattklubbar både i Italien och på andra sidan Atlanten.Vilken sorts vodka som ska användas är upp till dig, men i skådisens bok var den polsk. Varför då hälla i vodka? För att ge såsen lite extra ”bett” förstås.

Mer sugen på pizza? Läs här hur du får till den perfekta napolitanska pizzan

Recept på penne vodka för fyra personer:

500 g pasta penne

1 gul lök

 

2-3 vitlöksklyftor


Smör för stekning


150 g pancetta i bitar, bacon funkar också.


0,5 dl vodka


3 dl vispgrädde

1 dl vatten


3 msk tomatpuré

Chilipulver


1/2 kruka färsk basilika

 

Salt


Svartpeppar


1 dl riven parmesanost

Gör så här:

1) Koka pastan, anvisningar på paketet.

2) Skala och hacka lök samt vitlök.

3) Värm smör på medelvärme i stekpanna, lägg i pancettan och stek i cirka fyra minuter tillsammans med löken. Lägg i vitlöken efter två minuter.

4) Häll i vodkan och låt den koka in någon minut. Tillsätt tomatpuré, grädde och vatten.

5) Rör om och låt allt sjuda på lagom värme till såsen tjocknat, vilket bruka ta cirka fem minuter.

6) Smaka av med salt, svartpeppar och chilipulver. Släng ner basilikabladen.

 

7) Blanda avhälld pasta med såsen. Toppa med riven parmesan.

Sugen på en klassisk carbonara? Spana in receptet på den krämigaste varianten här

Spana in fler smarta saker till köket här