Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så klär du dig bäst för löpturen i höstrusket

Under hösten kan motivationen för löpning svalna, men det är egentligen då du behöver löpturen som mest och även då du kan satsa på att bli ditt bästa jag. Vi guidar dig hur du möter rusket med ett leende på läpparna och lätta ben.

Hitta höstens löputrustning på Amazon.se

När mörkret börjar fall och löven skiftar från orange till rött för att sedan falla och lämna träden nakna så kanske suget att snöra på sig löparskorna faller likt löven.

Hösten är dessutom en årstid full av väder överraskningar. Ena dagen kan det blåsa kyliga vindar och piskande regn medans andra dagar bjuder på solsken och plusgrader. Att klä sig efter väder är således inte helt lätt. Att snöra på sig löparskorna kan även vara en redig utmaning när himlen är grå och vattenpölarna många. Men med rätt kläder, utrustning och mindset kan du ta höstlöpet till nya höjder och pusha dina tider, eller bara njuta av frisk luft och egentid. Då har inte ens rusket en chans mot dig.

5 tips för en lyckad höstlöpning:

1. Spring med en eller fler vänner. På så vis peppar ni varandra att komma ut och får en givande stund för både kropp och knopp. Dessutom kan ni leka loss i löpspåret med intervaller där ni springer på led där den som är sist ska springa förbi och ta täten. Eller varför inte stanna till efter ett x-antal kilometer eller minuter köra några styrkeövningar ihop.

2. Välja kläder efter funktion. Dina löparkläder behöver kunna isolera och reglera kroppens värme samt transportera bort kylande fukt från huden för att behålla rätt temperatur i kroppen. Bomull närmast kroppen är ett big no no men ett vanligt misstag många gör. Bomull suger upp all fukt och det stannar kvar i fibrerna vilket gör att du först blir varm för att sedan börja frysa.

3. Tänk lager på lager när du klär dig. Det första lagret ska absorbera fukt och värmeisolera kroppen genom att transportera bort fukten och hålla huden torr. Det andra laget ska isolera och behålla kroppsvärmen. Det tredje och sista lagret ska
bevara värmen och skydda från regn och blåst. En vind- och vattenavvisande jacka är ett bra alternativ. 

4. Säkerhet och att synas i mörkret. När mörkret faller är det viktigt att synas. Reflexer är a och o för din säkerhet. Desto fler reflexer desto bättre. Det kan vara reflexer som detaljer i kläderna och skorna, en reflexväst och en mössa. Du kan aldrig synas för mycket i mörkret. Ett annat tips är även att bära en pannlampa för att själv se och kunna ta skogsvägar trots mörkret.

5. Varm om huvudet och torra fötter. Ett par formstickade strumpor i ull eller syntet håller fötterna varma och hindrar skavsår. Mössan är inte att förglömma då en stor del av kroppsvärmen ventileras ut genom huvudet och då kan man lätt börja frysa i hela kroppen om knoppen inte får sin värme. Välj helst en mössa i borstat syntetmaterial.

Ett par bra skor kan ta din höstlöpning till nya höjder. Prova ut ett par skor som passar just dina fötter och som är anpassade efter underlaget, ett par skor med bra grepp är att föredra under hösten där blöta löv och lerigt underlag kan bli rena rama 

Bonustips! Pulsklocka- mät dina framsteg eller håll koll så du behåller träningen på en hälsosam nivå.

Traillöparskor, Salomon
Pris:
1100 kr
Vill du springa i skog och mark kan ett par trailskor vara något för dig. De ger ett bättre grepp under hala underlag som lera och blöta löv samtidigt som de är utmärkta att springa i kuperad terräng som stenar och ojämn mark.


Här kan du klicka hem trailskorna från Salomon, herr

 

Här kan du klicka hem trailskorna från Salomon, dam

Löparskor, Asics
Pris:
1300 kr
Vill du satsa på asfaltslöpning och lysa upp i höstmörkret kommer du långt med ett par hederliga löparskor. Asics Gel nimbus är en neutral löparskor som har en FLYTEFOAM ™ Driv teknik i mellansulan och en GEL ™ -teknologi på fram- och bakfoten som gör att det känns som du flyger fram på löpturen.

 

Här kan du klicka hem löparskorna från Asics

Funktionströja, Adidas
Pris:
från 233 kr
Med en snedställd design och tack vare dess Alphaskin-konstruktion håller tröjan dig torr och bevarar värmen under träningen samtidigt som den blir som ett andra skin med fullständig rörelsefrihet.

Här kan du klicka hem funktionströjan för herrar från Adidas

Aktivitetsarmband, Fitbit
Pris:
1518 kr

Med detta aktivitetsarmband kan du både mäta din puls, tid och distans under din löptur men också ta pulsen på hur väl du stressar ner och sover. Se till att alla stolsben är på plats. Du behöver både sömn, mat och rörelse för att må bra.

Här kan du klicka hem aktivitetsarmbandet

Reflex med LED-lampa, ‎DAUERHAFT
Pris:
179 kr
Med denna väst kommer du synas i höstmörkret. Med 4 LED-lampor fram och bak lyser du fullkomligt upp i löpspåret. Självklart är lamporna även vattentäta.

Här kan du klicka hem reflexvästen 

Funktions t-shirt, Adidas by Stella McCartney
Pris: 
243 kr
Med en smal passform och ett svettavvisande material håller t-shirten dig torr under hela löpturen. Med en snygg design av modedesignern Stella McCartney kan du även känna att världen är din runway.

Här kan du klicka hem t-shirten

Funktionsjacka, Under Armour
Pris:
773 kr
Med denna jacka håller du dig både varm och torr under hela löpturen. Dessutom har den reflekterande detaljer så att du syns i regnrusket.Med en UA Storm-teknologi avvisar jackan vatten utan att offra andningsförmågan.

Här kan du klicka hem jackan

Funktionsjacka, Craft
Pris:
från 752 kr
En vind och vattenavvisande jacka för män i ett lätt material. Glöm tunga tjocka jackor. Med ny teknologi kan den lättaste jackan behålla värmen och hålla dig torr under hela din löptur.

Här kan du klicka hem jackan

Hitta mer löputrustning här