Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så lyckas du med det veganska köket

Vegansk mat behöver inte enbart innebära gröna blad och komplicerade rawfood recept. Det kan vara lekfulla, färgglada och barnsligt goda maträtter som får hela familjen att sjunga halleluja av njutning. Att införa veganska måltider har aldrig varit enklare, eller godare, än nu. Gör gott för dig, djuren och klimatet på ett njutningsfullt sätt.

På Amazon.se kan du hitta ett stort utbud av allt du behöver till kök- och hushåll

Vill ni få in mer gröna och klimatsmarta alternativ till middagar under veckan men känner er osäkra på vart man ska börja? Eller kanske orolig att barnen bara ska peta i maten? Då är det dags att sluta noja och börja utforska det veganska och vegetariska köket som bjuder på smakupplevelser utöver det vanliga och som dessutom gör gott för familjen, djuren och moderjord.

För vegetarisk – och vegansk mat behöver varken vara komplicerat, enbart bestå av gröna blad eller vara näringsfattigt. Tvärtom kan det båda vara enkelt, smakrikt och näringsrikt. Det gäller bara att få in en bra rutin, ha god kunskap och våga leka sig fram i köket.

Fem tips på hur du ska lyckas i det veganska köket:

1. Komplett sammansatt måltid

När du äter vegetariskt eller veganskt är det extra viktigt att täcka upp alla näringsämnen och inte exkludera olika råvaror så som kolhydratskällor eller fettkällor då dessa ofta innehåller näringsämnen som är av extra viktigt när du inte äter kött. Kombinationen av olika råvaror tar även fram dess olika näringsämnen- så exkludera inte, addera. Du har redan exkluderat animalier i din kost eller måltid. Det räcker tillräckligt, nu ska du bara tänka addera. Ett plus med vegansk kost på hälsomässiga plan är att kosten innehåller mer frukt och grönt vilket bidrar till ett högre intag av fibrer och skyddande antioxidanter. Det låga innehållet av mättat fett bidrar också till en mer hälsosam livsstil.

2. Protein

Vid vegetarisk eller veganskkost är det viktigt att få i sig tillräckligt med protein som innehåller essentiella aminosyror. Mycket frukt och grönt innehåller dessa aminosyror, men mängden man ska äta kan vara krävande för att täcka behovet. Satsa därför på proteinrika baljväxter som bönor, linser och ärtor. Addera gärna även nötter, frön och olika spannmål för att säkerställa att du täcker upp proteinbehovet. Tillaga en linsgryta, ärtbiffar eller olika röror och såser på nötter, frön och bönor.

3. Färg 

Tänk färg när du lagar din veganska middag. Desto fler färger du kan täcka upp- desto mer näringsrikt. Gröna spenat blad ger dig järn, orange morötter ger dig  betakaroten och c-vitamin, röda tomater ger dig folsyra och kalium som motverkar benskörhet och är dessutom rika på vitaminerna A, C, E och B6 och gul mango ger kroppen både vitamin A och vitamin C samt kalcium, järn och kostfiber. Så tänk färgstarkt- för en god och näringstät måltid.

4. Krydda tillvaron

Kryddor är centralt i det veganska köket då många av de växtbaserade livsmedlen fungerar som smakbärare och således behöver sin rätt krydda för att komma till sin rätt. Det kan ta sin tid att hitta rätt, men övning ger färdighet. Köp hem ett gäng kryddor och testa dig fram. Tillslut kommer dina smaklökar skrika ”YES” när du prickat rätt.

5. Våga prova, våga misslyckas

Sist men inte minst – lek dig fram i köket. Prova dig fram själv, följ recept och våga vara kreativ. Det värsta som kan hända är att det inte smakar något vidare. Men då har du med dig ytterligare en kunskap om vad som fungerar bra och mindre bra.  Ta hjälp, men våga även leka. För görs maten med kärlek och entusiasm så blir det ofta bra tillslut.

Fem saker en nybörjare på vegokost behöver:

Universalhackare, ZYLISS 

Pris: 350 kronor

Hatar du att stå och hacka grönsaker? Då är denna lilla rackare till hackare drömmen för dig. Skär grovt din lök, gurka eller tomat och ha sedan ner i hackaren. Dra några drag med veven och vips så har du finhackade grönsaker i ett nafs.

Här kan du klicka hem grönsakshackaren

Stavmixer med tillbehör, Philips

Pris: 870 kronor

Med detta kit gör du matlagningen enklare. Du kan både mixa, hacka och strimla råvarorna tacke vare de fem olika funktionerna. Med 800 watt så går det även snabbare än vinden att bli klar med hummusen eller den där linssoppan. Slipp kladd och stök – börja mixa.

Här kan du klicka hem mixer-paketet

Vegansk husmanskost : vardagsrätter, klassiker, högtidsmat, Gustav Johansson

Pris: 140 kronor

Perfekta receptboken för dig som vill introducera veganskkost i en kräsen familj. Dessa recept kommer få den kräsnaste av smaklökar att hurra.

Vegansk matlåd, Amelia Oller Westberg och Emma Oller Westberg

Pris: 115 kronor

Enkla vardagsrecept som passar perfekt att ha som matlåda dagen efter. Amelia och Emma gör det vardagsenkelt att äta veganskt.

Kryddburkar, GoMaihe

Pris: 360 kronor

25 stycken genomskinliga förvaringsburkar för dina kryddor. För bekväm och praktisk förvaring av kryddor.

Här kan du klicka hem kryddförvaringen 

Spana in fler smarta hushållsapparater här