Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så lyckas du med semlorna – här är alla tips

På varje konditori i staden osar det kardemumma.
Semlor kan skådas vart du än vänder blicken och på kontoret har kollegan redan tryckt sina fem första.
Det är högsäsong för fettisdagsbullen, och om du mot förmodan inte förstått hajpen ännu så kommer du göra det efter att du bakat din egna enligt konstens regler.

Här kan du hitta allt till kök och hushåll 

Fettisdagen närmar sig med stormsteg och redan har en och annan semla intagits av de frälsta kardemummebulle- älskarna. Det fluffiga brödet. den nötiga mandelmassan och den fluffiga och silkeslena grädden möter varandra i en perfekt smakexplosion som må vara simpel men som aldrig går ut ur tiden.

Fettisdagen är förvisso sprunget ur en kristen tradition där vi fastade tiden innan den efterlängtade dagen då vi åter kunde få äta och frossa igen. Idag är vi få som håller på den traditionen, även om kanske en och annan fastnat för en och annan diet. Nu ser vi framemot den gräddiga bullen mest för att den är underbart god och för att vi har en tendens att hålla fast i traditioner. Att äta en semla på sommaren känns inte lika magiskt som under semmeltiden.

Men, du kanske är en av de som inte alls förstår dig på hypen med denna gräddiga bulle? Du kanske bara har tyckt den varit en torr och tråkig bulle som man käkat för den goda stämningens skull på kontoret eller med dina morföräldrar som alla prisar bullen till skyarna. Svaret på det kan faktist vara att du inte fått smaka en riktigt bra semla ännu, och om så är fallet, då är du ett lost case. Annars så råder vi dig att antingen baka egna eller gå till ett konditori som bakar varje bakelse och bulle med kärlek och omtanke. Där snåleri med smör är bannat.

Fem knep för att du ska lyckas med semlan

1.Riktigt smör är nyckeln till framgång

Glöm lättsmör, margarin och rapsolja Här är det riktigt smör som gäller om bullarna ska bli saftiga och inte torra igen hela munnen på dig, för det kan inte ens tonvis med grädde rädda. Låt smöret ligga framme en stund innan bakning så att det blir rumsvarmt, och bättre att ta lite extra än för lite smör när det är dags att sätta igång.

2. Snåla inte på kardemumman

Det allra bästa för att få till en god kardemumma smak är att mortla egen och inte köpa den färdigmalen. På så vis gör sig aromerna bäst. Snåla inte med kardemumman, ta alltid lite extra än vad receptet angiver. För vem vill äta en smaklös bulle? Nä jag tänkte väl det.

Mortel från Kesper

3. Gör din egna mandelmassa

En hemmagjord mandelmassa slår den köpta ofta med bullängder. Dessutom kan du piffa mandelmassan efter smak och tycke om du gör den själv, som dessutom är plättlätt att göra. Rosta gärna mandlarna innan och lägg dem i blöt över natten.

Ett extra hett tips är att spara några mandlar till garneringen. Hacka de i mindre bitar och voila – en semla som osar lyx och får ytterligare en smakdimension.

4.  Ha inte bråttom

Knåda degen ordentligt och länge, minst 15-20 minuter med bakmaskin på de lägre hastigheterna. Risken finns annars att du kör sönder degen (och maskinen). För att ta reda på om degen är färdig så bör du göra glutentestet, alltså att du drar ut degen och ser om du kan skapa ett tunt ”fönster” med degen, då vet du att glutentrådarna är utvecklade och degen är färdig. Detta för att ta reda på om degen är i rätt konsistens för att ge saftiga och luftiga bullar som håller sig länge utan att bli torra och kompakta. Tillsätt heller aldrig mjöl i efterhand, det kan skada utvecklingen av gluten vilket leder till en torr och kompakt bulle. Hellre att degen kan vara lite lös och kladdig till en början, men den kommer att gå ihop tillslut. Du behöver inget mjöl sedan när du ska rulla ut bullarna. Bullarna ska jäsa till minst sin dubbla storlek. Låt degen vila en stund och rulla sedan bullar som du låter jäsa i minst ett par timmar. Lägg gärna en fuktig handduk över dem så torkar de inte ut på ytan.

– Passa bullarna noga i ugnen, de ska inte få för mycket färg.

Bakmaskin från Misterchef

5. Grädde on top

Grädden är verkligen ”grädden på moset” när det kommer till en ljuvlig fettisdags-bulle. Receptet för att få till ett fluffigt, krämigt och lagom söt grädde är att ge grädden lite sötma innan du vispar den, antingen med en skvätt vit sirap eller vaniljsocker. När det är dags att vispa igång fluffet så ska du vispa grädden långsamt och inte för länge. Grädden ska vara mycket lösare än vad du tror. Allra helst ska du vispa de sista tagen för hand, då minskar du risken för att den blir för hårt vispad.

Nu har du fått till den perfekta semlan, servera gärna de när de är färska. Om du ska äta de senare så förvarar du bullarna ( som inte har blivit skurna) i en försluten påse i skafferiet, inte i kylen.

Visp från Kitchen Aid

Sladdfri elvisp från Electrolux

Recept på semlor hittar ni här

Sugen på att baka något annat? Här finns det massor av receptböcker som ger dig inspiration och matnyttiga tips

Läs mer:

Därför är kaffe bra för dig – vi listar 6 hälsofördelar

Maxa myset i köket – här är allt du behöver

Så får du till en riktigt krämig penne vodka